22.9 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjUM Sadu lucrează cu echipamente din 1939

UM Sadu lucrează cu echipamente din 1939


UM Sadu lucrează cu echipamente din 1939 și are 11 milioane de euro în cont.

Uzina Mecanică (UM) Sadu din orașul Bumbești-Jiu are milioane de euro în cont, dar lucrează cu utilaje vechi de peste 8 decenii. Cele mai vechi echipamente aflate încă în uz au fost construite în anul 1939, deși au trecut de 84 de ani, după cum a precizat primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru.

Uzina are în cont suma de peste 11 milioane de lei pentru achiziția de echipamente noi. Cu toate acestea, fabrica nu reușește să se retehnologizeze. Motivul este că nu reușește să găsească furnizori de echipamente. Unii erau în Ucraina, însă războiul a schimbat lucrurile.

„UM Sadu lucrează cu echipamente din 1939 și are 11 milioane de euro în cont pentru achiziția de echipamente noi. Au fost primite sumele și pot fi folosite oricând. Nu au putut face licitațiile pentru că a venit războiul nu au venit cu oferte. Nu sunt mulți producători de linii pentru producția de muniție. Cele mai vechi linii în funcțiune sunt din 1939, produse în Cehia. Mai avem ceva nou, din Franța, dar de acum 20 de ani.”, a precizat primarul din Bumbești-Jiu, Constantin Bobaru.

Scădere drastică a producției

Edilul din Bumbești-Jiu a mai spus că ar fi nevoie de peste 70 de milioane de euro pentru modernizare completă a fabricii de muniție. Deocamdată, ar trebui investită suma de 11 milioane de euro.

„S-a făcut recent o evaluare și suma necesară pentru retehnologizarea completă a fabricii de muniție de la Bumbești-Jiu este de peste 70 de milioane de euro. Este o sumă importantă, dar este nevoie ca statul să facă un efort prin compania Romarm și să cumpere echipamente noi pentru Uzina de la Sadu. Este păcat că avem un agent economic strategic și nu profităm și de contextul internațional. În 1989 se produceau peste 20 de milioane de cartușe pe lună. Acum abia se produc 3 – 3,5 milioane de cartușe lunar. În 1989 aveam 9.000 de angajați la fabrica de muniție și acum sunt câteva sute. Trebuie intervenit urgent să modernizăm această unitate strategică a țării”, a mai declarat Constantin Bobaru.

Probleme de personal la UM Sadu

În plus, se prefigurează și probleme de personal la Uzina Mecanică Sadu. Acestea au legătură cu programul de pensionări. Unitatea are peste 700 de muncitori în momentul de față, angrenați în activitățile de producere a muniției. Potrivit reprezentanților companiei anul acesta vor pleca prin pensionare 100 de muncitori. Aceștia îndeplinesc toate condițiile privind pensionarea și vor ieși din sistem.

Uzina Mecanică de la Sadu are în principal nevoie și de ingineri specialiști, care se formează greu în domeniul industriei de armament.

„După părerea mea, cele mai mari probleme la Uzina Mecanică de la Sadu vizează personalul. Resursa umană în acest domeniu de activitate este extrem de importantă și se formează extrem de greu. Este nevoie de ingineri care au o perioadă de pregătire în interiorul unității. Când pleacă un specialist din fabrică sau când iese la pensie e foarte greu”, a declarat Constantin Bobaru, primarul din Bumbești-Jiu. Uzina Mecanică Sadu este singurul producător de muniție din țara noastră. Produce și pentru MApN, dar și pentru piața civilă din afara țării.

Citeşte şi: Pagube produse de vântul puternic din Craiova

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS