10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjLucrările la Varianta Ocolitoare se apropie de 50%

Lucrările la Varianta Ocolitoare se apropie de 50%

Lucrările la Varianta Ocolitoare a municipiului Târgu Jiu se apropie de 50%. Reprezentanții Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova au efectuat o inspecție pe șantier și au discutat cu șefii de șantier.

S-a ajuns la cea mai complexă lucrare de pe traseu. „Antreprenorul Variantei Ocolitoare Târgu Jiu a început lucrările la ultima structură de pe acest proiect, pot spune că este și cea mai complexă lucrare, nodul rutier de la kilometrul 0+000, din zona Drăguțești, este vorba de pasajul ce va traversa DN 66, făcând și legătura variantei ocolitoare cu DN 66.

Mobilizarea s-a păstrat de la ultima vizită, acest lucru se vede prin lucrările executate până în prezent, toate grinzile sunt montate la poduri, umplutura la rampele podurilor este finalizată în mare parte, asfaltarea pe zona de Est este finalizată, în două straturi, pe toate zonele unde se putea așterne”, a declarat directorul regional al DRDP Craiova, Călin Cosmin Petruț, după inspecția realizată pe amplasamentul lucrării.

Vremea încă permite execuția lucrărilor

Conducerea Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Craiova a cerut mobilizarea mai multor utilaje pe șantier pentru a se profita de vremea încă bună. Se pot executa astfel multe lucrări pe șantierul Variantei Ocolitoare.

„Am transmis Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere un procent de realizare de 49,2%, astfel încât pot spune că suntem în grafic pentru că și gradul de mobilizare a crescut. A crescut pentru că am reușit să deblocăm și mai multe locuri unde nu am putut să lucrăm. Au fost anumite probleme pe parte de proiect, anumite probleme procedurale care au întârziat intrarea în anumite zone. În acest moment suntem foarte avansați. La kilometrul zero se execută infrastructura, respectiv coloanele forate pentru ultima lucrare de artă de pe acest șantier. E vorba de un pasaj suprateran cu 4 deschideri și cu fundații indirecte. În acest moment se execută fundațiile la coloane, urmând ca în două săptămâni să fie definitivate și aceste coloane. Vor urma elevațiile și ridicarea pasajului. Cât vremea va permite vom continua lucrările. Dar ploaia și zăpada ne-ar putea încetinii. Umplutura pentru drum poate fi așternută indiferent de condiții. Doar condiții meteo excepționale vor opri lucrările”, conform reprezentantului constructorului.

Constructor este firma Secol

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a semnat în toamna anului 2020 contractul pentru finalizarea lucrărilor la Varianta Ocolitoare a municipiului Târgu Jiu, un proiect în valoare de 207 milioane de lei. Ofertantul declarat câstigător este Asocierea Secol Societa Edile Costruzioni E Lavori S.A. – Secol Romania S.R.L. Valoarea contractului este de 207.000.000,00 lei făra TVA. Traseul are o lungime de 20 de kilometri, iar banii sunt asigurați din fonduri europene. Durata contractului este 18 luni perioada de execuție a lucrărilor, 84 de luni perioada de garanție a lucrărilor.

Varianta ocolitoare a municipiului Târgu Jiu ar fi trebuit să fie gata în luna octombrie a anului 2016. Firma italiană care a câștigat prima licitație nu a putut să ducă însă până la capăt contractul și acesta a fost reziliat de către Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere. Noul termen de finalizare este toamna anului 2023, deși șoseaua ar fi trebuit să fie gata în 2022.

Muncă „la negru” pe șantierul Variantei Ocolitoare

Este de amintit că, recent, Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj a depistat 6 persoane care lucrau „la negru” pe șantierul Variantei Ocolitoare din Târgu Jiu. Muncitorii prestau pentru o firmă din Ilfov care execută lucrări pe șantier. „Un angajator cu sediul social în județul Ilfov, din domeniul construcțiilor, a fost sancționat cu suma de 120.000 lei pentru folosirea în activitate a șase persoane pentru care nu avea încheiate în prealabil contracte individuale de muncă. Persoanele identificate de către inspectorii de muncă lucrau la construcţia variantei de ocolire a Municipiului Târgu Jiu”, conform Inspectoratului Teritorial de Muncă Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS