17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe extinde cea mai mare carieră din CEO, Roșia Jiu

Se extinde cea mai mare carieră din CEO, Roșia Jiu

Cariera Roșia Jiu se va extinde în perioada următoare. În acest sens au fost alocate fonduri de către Complexul Energetic Oltenia pentru elaborarea documentațiilor cadastrale aferente realizării exproprierilor pentru cauză de utilitate publică de interes național.

Este vizat coridorul de expropriere aprobat prin Hotărâre de Guvern pentru Cariera Minieră Roșia de Jiu. Se estimează ca luna viitoare să înceapă activitatea de elaborare a documentațiilor cadastrale aferente realizării exproprierilor. Bugetul pentru prestarea serviciilor este de peste 100.000 de lei.

„Întocmirea documentaţiilor cadastrale se realizează pentru clarificarea situaţiei juridice a zonelor afectate de expropriere, în vederea îndeplinirii condiţiilor legale de expropriere a terenurilor prevăzute de legea 255/2010, cap. III, pentru asigurarea evoluţiei fronturilor de lucru ale carierei Roșia de Jiu”, conform Complexului Energetic Oltenia.

Cea mai mare carieră a CEO se extinde

Este de amintit că unitatea minieră vizată este cea mai mare din Complexul Energetic Oltenia și din țară. Conform Planului de restructurare și decarbonare va fi principala care va avea continuitate și în care se va investi în continuare. Este singira carieră minieră în care se investește pentru extinderea fronturilor de lucru.

Subunitatea minieră deservește în principal Sucursala Electrocentrale de la Rovinari. Transportul cărbunelui la grupurile energetice se face direct cu ajutorul benzilor transportoare. Din acest motiv la Termocentrala de la Rovinari se obține cel mai ieftin megawat dintre toate termocentralele deținute de companie. Faptul că din procesul de producție a energiei pe bază de cărbune este exclus transportul combustibilului face ca menținerea în activitate a Carierei Roșia Jiu să fie una prioritară. De altfel, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia, Cariera Roșia va fi una din ultimele care se va închide. De asemenea, Termocentrala Rovinari va fi singura care va mai păstra două grupuri energetice pe bază de cărbune și după 2026.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS