27.9 C
Craiova
luni, 8 august, 2022
Știri de ultima orăLocalGorjParcul Național „Defleul Jiului”, implicat într-un proiect de educare a 2.400 de tineri în domeniul protecției naturii

Parcul Național „Defleul Jiului”, implicat într-un proiect de educare a 2.400 de tineri în domeniul protecției naturii

Un număr de 2.400 de tineri din Târgu Jiu și alte 9 orașe din țară vor lua decizii mai bune legate de protecția naturii. Romsilva, Administraţia Parcului Naţional Defileul Jiului R.A în parteneriat cu Fundația Propark pentru Arii Protejate a început maratonul activităţilor interactive din licee, în 10 localităţi din România:

 • Arad,
 • Brașov,
 • Târgu Jiu,
 • Bumbești-Jiu,
 • Hațeg,
 • Călan,
 • Vidra,
 • Odobești,
 • Focșani,
 • Zărnești.

2400 de tineri vor învăţa concepte de bază legate de activismul civic şi conservarea naturii cu ajutorul instrumentelor moderne de tipul ochelarilor VR (realitate virtuală), participând la concursuri, tabere și excursii de studii la Parlamentul European din Bruxelles. Una dintre cele mai provocatoare activităţi este concursul de idei, în urma căreia elevii celor mai bune 5 clase din proiect, vor avea posibilitatea să îşi creeze propriul spatiu tematic dedicat ariei protejate, pe care îl vor putea folosi apoi, generaţii întregi.

“Suntem foarte entuziasmaţi că îi putem aduce pe tineri mai aproape de noi și de protecţia naturii cu ajutorul tehnologiei, că le putem oferi posibilitatea să gândească ei singuri un laborator pe care îl vor putea folosi pentru învăţare dar şi că le vom oferi ocazia să participe în cadrul unor sesiuni de lucru a unor forumuri decizionale din cadrul administraţiei ariei naturale protejate. Tânăra generaţie va avea oprtunitatea de a analiza şi de a transmite punctul de vedere în ceea ce priveşte managementul unei arii naturale protejate”, a spus Marin Şerban- directorul Administraţiei Parcului Naţional „Defileul Jiului”.

Program educativ

Proiectul “Activăm Viitori Lideri pentru Protecţia Naturii” construiește un program educativ prin intermediul căruia tinerii sunt mai bine pregătiți pentru a se implica și a lua decizii legate de provocările viitorului, în special cele legate de protecția naturii. Crește astfel nivelul de conștientizare și implicare a tinerilor în conservarea biodiversității ce asigură serviciile de mediu critice pentru societate. De asemenea, printr-o campanie de educare și un program de leadership ei vor fi adulți responsabili, pregătiți să se implice activ în acțiuni legate de arii protejate, dar și ținând cont de nevoile comunităților locale.

Dezvoltarea unui program de educație ecologică și civică, realizarea studiilor de caz specifice ariilor protejate partenere în format VR şi înfiinţarea Consiliilor Consultative și Consiliilor Științifice pentru tineri sunt cele mai importante activităţi din proiect.

Până în 2024, printre alte rezultate așteptate, se menționează:

 • amenajarea unui centru mobil de educație ecologică care va călători în 13 licee din cele 5 arii protejate partenere și București;
 • documentarea a 5 studii de caz din ariile protejate partenere pentru programul de leadership „Viitori Lideri pentru Protecția Naturii” sub forma unor filme 360;
 • organizarea a 6 tabere de studiu pentru 120 de elevi (acești elevi vor forma echipe ce se vor constitui în 5 Consilii Științifice de Tineret, 5 Consilii Consultative de Tineret pentru ariile protejate partenere și 1 Cabinet de Consilieri de Mediu al Tinerilor în București);
 • participarea a 10 elevi într-o excursie de 3 zile la Parlamentul European la Bruxelles;
 • realizarea a 12 materiale video filmate împreună cu un vlogger și promovate pe rețelele de socializare și YouTube.

Partenerii programului

Proiectul “Activăm Viitori Lideri pentru protecția Naturii” este derulat de Propark Fundația pentru Arii Protejate în parteneriat cu:

 • Administrația Parcului Național Defileul Jiului,
 • Administrația Parcului Național Piatra Craiului,
 • Administrația Parcului Natural Lunca Mureșului,
 • Administrația Parcului Natural Grădiștea Muncelului Cioclovina,
 • Administrația Parcului Natural Putna Vrancea cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021.

Scopul proiectului este de a creşte nivelul de conştientizare şi implicare a copiilor şi tinerilor în conservarea biodiversităţii ce asigură serviciile de mediu critice pentru societate printr-o campania de educare şi un program de leadership care să pregătească adulți responsabili, pregătiţi să se implice activ în acţiuni legate de arii protejate, în interesul protecţiei naturii şi ţinând cont de nevoile comunităţilor locale. Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS