16.7 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe redeschide Centrul de vaccinare de la Spitalul Județean Târgu Jiu

Se redeschide Centrul de vaccinare de la Spitalul Județean Târgu Jiu

Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va redeschide de marți și pentru public Centrul de vaccinare de la Pasarelă, pavilionul din strada AI Cuza.

Aici a funcționat până în urmă cu mai multe luni un centru de vaccinare cu două fluxuri de imunizare deschis publicului, dar și angajaților din unitatea medicală. Din cauză că duceau lipsă de persoane interesate să se vaccineze, șefii Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu au luat în vară hotărârea să închidă Centrul de vaccinare. În urmă cu o lună și jumătate cabinetele respective au fost redeschise pentru vaccinarea angajaților Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu. Abia peste 60% dintre salariați erau vaccinați la începutul acestei luni.

A fost și motivul pentru care centrul a fost redeschis. Potrivit unei solicitări de la Direcția de Sănătate Publică Gorj, Centrul de la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu va fi redeschis de marți și persoanelor din afara unității medicale care vor să se vaccineze. Dumitru Vienescu, managerul Spitalului Județean de Urgență din Târgu Jiu, a declarat că este nevoie de programarea personalului de specialitate. Va fi amenajat în primă fază un singur flux de vaccinare. La început au fost disponibile două fluxuri de vaccinare la Spitalul Județean de Urgență din Târgu Jiu. În județul Gorj sunt 11 centre de vaccinare.

Accesul la instituții

În privința noilor restricții, instituțiile din Gorj au început să le implementeze de luni. Având în vedere HG nr. 1130/2021, noile reguli se aplică, începând de luni, 25 octombrie, şi în cadrul Instituției Prefectului – Județul Gorj.

Astfel “Accesul persoanelor, cu excepția angajaților, în incintele instituțiilor publice centrale și locale, regiilor autonome și operatoriilor economici cu capital public este permis doar celor care fac dovada vaccinării împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, care prezintă rezultatul negativ al unui test RT- PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 48 de ore, respectiv care se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 180-a zi ulterioară confirmării infectării cu virusul SARS-CoV-2.”

Aceleași reguli de acces vor fi valabile si la Serviciul public comunitar regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor Gorj și Serviciul Public Comunitar de Pașapoarte Gorj.

Numai cu certificat verde la mitingul angajaților CEO

Și protestele trebuie să fie organizate după noile reguli. Astfel, doar salariații Complexului Energetic Oltenia care au certificat verde vor fi prezenți marți în Piața Prefecturii din Târgu Jiu. Cele patru federații reprezentative vor trimite la pichetare numai sindicaliști care se încadrează în noile restricții impuse ca urmare a creșterii masive a numărului de cazuri de coronavirus, dar și de decese. Echipaje de jandarmi vor verifica participanții la eveniment, dacă au certificat verde. Acesta poate fi obținut de la autorități în urma trecerii prin boală sau prin vaccinare. Protestul va începe la ora 16,00 și se va încheia la 17,30. Nu pot participa mai mult de 100 de persoane.

Organizatori sunt cele patru federații reprezentative din Complexul Energetic Oltenia. Este vorba de:

  • Federația Națională Mine Energie,
  • Federația Națională Sindicală Univers,
  • Federația Energetica,
  • Federația Sndicală Petrol-Energie.

Principala revendicare a protestatarilor se referă la aplicarea Legii 197 dn 2021 care introduce condiții speciale de muncă la nivelul companiilor energetice, inclusiv Complexul Energetic Oltenia. Legea nu se aplică însă retroactiv și, prin urmare, nu scade vârsta de pensionare la nivelul companiei energetice.

Casele de pensii nu iau în considerare Legea 197 care ar trebui să scadă cu 13 ani vârsta de pensionare. Mii de salariați din producție ar trebui să iasă la pensie la 52 de ani dacă au 25 de ani vechime în domeniu și un stagiu de cotizare de 30 de ani. În textul legii nu se menționează expres că prevederile se aplică retroactiv. Din acest motiv, casele de pensii ezită să aplce noul act normativ. Cea mai rapidă cale pentru modificarea Legii 197 ar fi o Ordonanță de Urgență. Guvernul interimar nu este abilitat să adopte astfel de acte normative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS