5.3 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjBuget de peste 42,5 milioane de euro pentru transportul cărbunelui la termocentralele din Oltenia

Buget de peste 42,5 milioane de euro pentru transportul cărbunelui la termocentralele din Oltenia

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a stabilit bugetul pentru transportul cărbunelui pe calea ferată de la depozitele din carierele miniere la depozitele de la sucursalele electrocentrale.

Este vorba de un acord-cadru care are o valoare estimată la 208.292.200 de lei, respectiv peste 42,5 milioane de euro. Complexul Energetic Oltenia se bazează pe servicii de transport feroviar pentru a aduce combustibilul din carierele miniere la grupurile energetice. Compania dispune de grupuri energetice pe bază de lignit la termocentralele din județele Gorj și Dolj.

Acordul-cadru pe care Complexul Energetic Oltenia se pregătește să îl încheie cu unul sau mai mulți operatori de profil este segmentat în trei loturi. În primul lot sunt incluse servicii de transport pentru Sucursala Electrocentrale de la Turceni. Lotul al doilea vizează Sucursala Electrocentrale Ișalnița și locul al treilea este destinat Sucursalei Electrocentrale Craiova II.

Licitație pe 12 noiembrie

Licitația pentru încredințarea contractului este programată pentru data de 12 noiembrie. Complexul Energetic Oltenia nu are o altă variantă pentru transportul cărbunelui, dat fiind faptul că pe șosea ar fi mult mai scump. De altfel, activitatea producției de energie pe bază de cărbune a fost proiectată pentru a fi deservită de transport feroviar.

În acest sens sunt disponibile inclusiv căi ferate uzinale la subunitățile și sucursalele Complexului Energetic Oltenia. Prețul transportului tonei de cărbune pe calea ferată este mult mai mic decât pe șosea în camioane.

În plus, infrastructura rutieră de transport ar fi deteriorată rapid, având în vedere necesarul de milioane de tone de lignit de care au nevoie grupurile energetice din Gorj și Dolj. Excepție face Sucursala Electrocentrale Rovinari. Aici, transportul cărbunelui se face direct pe banda transportoare, având în vedere că exploatarea minieră este foarte aproape de Termocentrala de la Rovinari.

Complexul Energetic Oltenia se pregătește să renunțe la mai mult de jumătate din grupurile de cărbune. Vor fi păstrate două blocuri energetice la Rovinari și unul la Turceni. Toate trei vor fi însă în rezervă nu în funcțiune. Vor fi pornite doar în perioadele critice pentru Sistemul Energetic Național. Restructurarea trebuie să fie realizată până în 2026, potrivit Planului de restructurare și decarbonare al Complexului Energetic Oltenia 2021 – 2026, aflat încă în aprobare la Comisia Europeană.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS