14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjFestival Național de Teatru Istoric „Vatra Dacică”, la Polovragi

Festival Național de Teatru Istoric „Vatra Dacică”, la Polovragi

Un Festival Național de Teatru Istoric denumit „Vatra Dacică” va avea loc pe 19 septembrie la Polovragi, în județul Gorj. Existența peșterii lui Zalmoxis(Peșterea Polovragi), a unei așezări dacice (militare și civile) din sec. II-I î.H., a Mănăstirii care datează de la începutul secolului al XVI-lea (1505), a Taberei de sculptură „Simboluri dacice în arta lemnului din România” și a vestitei Nedei de Sfântul Ilie fac din localitatea Polovragi un spațiu unic în peisajul cultural al Gorjului, deopotrivă mistic, sacru și artistic. Din aceste motive, organizarea unui Festival de teatru istoric devine, potrivit organizatorilor, o necesitate, evenimentul având capacitatea de a mări vizibilitatea culturală a localității și a Gorjului. Pornind de la remarcabila zestre spirituală a zonei, prima ediție a Festivalului va fi organizată în data de 19 septembrie 2021.

Un proiect al lui Ion Cepoi

Proiectul, scenariul și coordonarea întregului Festival îi aparține managerului CJCPCT Gorj, Ion Cepoi. Totul se petrece în perimetrul Taberei de sculptură, pe platoul de lângă Mănăstirea Polovragi, pe aliniamentul imobil Salvamont – Calea Regilor daci-intrare Mănăstire. „Polovragi 2021! Septembrie! În apropierea echinocțiului de toamnă! Perioadă în care străbunii noştri daci își alegeau regii, încredințându-le coroana celor mai viteji și drepți dintre ei!

Tot pe atunci, pe vremuri de mult apuse, a poposit în Peștera de pe Cheile Oltețului marele preot al dacilor, Zalmoxis. A lecuit oamenii cu planta de polovragă și de la el i-a rămas satului numele de Polovragi. Organizatorii acestui eveniment sunt Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj și Primăria și Consiliul local Polovragi, în parteneriat cu Teatrul Dramatic „Elvira Godeanu“, Ansamblul Artistic Profesionist „Doina Gorjului“, Asociația Culturală „Mari preoți sacerdoți geto-daci“, București, Asociația Cetățile Dacice de la Costești-Orăstie/Hunedoara și Ansamblul folcloric „Cheile Oltețului“ Polovragi. Vă așteptăm la acest eveniment duminică 19 septembrie 2021 la ora 18.00, pentru a omagia împreună eroi, destine și oameni care au cristalizat istoria unei comunități”, conform unui comunicat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS