11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSalvatorii montani au efectuat un stagiu de pregătire pe Cheile Sohodolului

Salvatorii montani au efectuat un stagiu de pregătire pe Cheile Sohodolului

Salvamontiștii gorjeni au desfășurat un stagiu complex de pregătire la finalul săptămânii trecute.

Potrivit conducerii Serviciului Public al Salvamont Gorj, pregătirea continuă a salvatorilor reprezintă o condiție obligatorie pentru asigurarea celor mai bune servicii de salvare. Salvatorii din cadrul Serviciului Salvamont al Consiliului Județean Gorj s-au aflat timp de două zile într-o sesiune de antrenament în Cheile Sohodolului, din munții Vâlcan. La antrenamente au fost prezenți toți salariații care participă la misiunile de salvare.

De asemenea, nu au lipsit nici voluntarii care au executat aceleași tipuri de exerciții, sub supravegherea colegilor lor profesioniști atestați. După parcurgerea unor stagii de pregătire și susținerea de teste, care pot dura până la doi an, voluntarii pot intra în echipele salvatorilor.

Colaborează cu voluntari

Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Public al Salvamont Gorj, a declarat că instituția pe care o conduce se bazează în activități și pe voluntari. Este vorba atât de voluntarii care sunt pregătiți și în alte meserii, dar și cei care se înscriu în programele de pregătire ale Salvamont Gorj, în speranța că la un moment dat vor deveni salvatori profesioniști și colegi cu salvamontiștii care lucrează acum în cadrul Serviciului Public al Salvamont Gorj.

„Avem la dispoziție una din cele mai bune instituții de intervenție din întreaga țară. În baza unui proiect pilot implementat acum mai mulți ani în Gorj avem centre de salvare în toată zona submontană a județului Gorj, plus bazele de la Rânca. Este poate cel mai complex și bine pus la punct sistem de salvare montană din țară și se poate interveni foarte rapid dinspre centre sau acestea pot fi folosite ca unități de sprijin, fiind dotate cu toate echipamentele de salvare sau de prim ajutor necesare. Dacă avem la dispoziție această bază materiale, avem nevoie și de salvatori bine pregătiți pentru intervenția la orice oră din zi și din noapte, indiferent de zonă, anotimp sau mediu”, a declarat Sabin Cornoiu, șeful Serviciului Public al Salvamont Gorj.

Versanții din Cheile Sohodolului, comuna Runcu, reprezintă una din cele mai bune zone de pregătire din țară. De altfel, aici au loc și competiții naționale de escaladă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS