12.8 C
Craiova
joi, 2 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjCEO plătește peste 245.000 de lei să îi asigure profesional pe șefii din Directorat și CS

CEO plătește peste 245.000 de lei să îi asigure profesional pe șefii din Directorat și CS

Conducerea Complexului Energetic Oltenia plătește peste 50.000 de euro pentru asigurările de răspundere civilă profesională. Au fost aprobată suma de peste 245.000 de lei pentru plata polițelor de asigurare valabile pentru un an de zile, în cazul în care șefii companiei energetice iau decizii care pot afecta financiar societatea și chiar pot produce pagube.

Astfel, Complexul Energetic Oltenia poate primi despăgubiri de la firma de asigurare, condiția fiind să fie încheiate poliție de asigurare pentru cei care se află în conducerea companiei. Complexul Energetic Oltenia are conducere dualistă, formată din Consiliul de Supraveghere și Directorat.

Din Consiliu de Supraveghere fac parte în prezent șase persoane, numărul maxim de membri fiind de șapte. Din Directorat fac parte trei persoane: Daniel Burlan, Constantin Bălășoiu și Lăcrămioara Diaconu Pintea. Numărul maxim de membri din Directorat este de cinci. „Servicii de asigurare de raspundere civila profesionala pentru membrii Consiliului de Supraveghere si Directoratului Societatii Complexul Energetic Oltenia S.A. Valoare estimată: 245.805”, conform caietului de sarcini. Licitația va avea loc pe 21 mai.

Pot acoperi total sau parțial prejudiciul

Conform legii, persoanele aflate în conducerea societăţilor pe acţiuni au obligaţia de a încheia poliţe de răspundere profesională pentru ca firma să beneficieze de reparaţii financiare, în cazul unor eventuale prejudicii cauzate de managementul defectuos.

În cazul societăţilor pe acţiuni, Legea nr. 441/2006 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 31/1990 privind societăţile a introdus obligativitatea încheierii unei asigurări de răspundere profesională pentru administrator, respectiv pentru membrii Directoratului. „Această prevedere a legii a fost preluată prin clauze contractuale prevăzute în contractele de administraţie. Potrivit legislaţiei, asigurarea de răspundere profesională acoperă prejudiciile produse societăţii, cât şi daunele cauzate terţilor în urma faptelor comise din neglijenţă, eroare, omisiune în exercitarea calităţii de conducere a persoanei sau persoanelor asigurate (administrator, membru al directoratului sau al consiliului de supraveghere). În cazul producerii de prejudicii sau de daune, firma poate să obţină de la societatea de asigurare o despăgubire care să acopere imediat şi măcar parţial un eventual prejudiciu.”, conform legislației.

Băncile, interesate să împrumute CEO

Complexul Energetic Oltenia va trece printr-un proces amplu de restructurare. Este de amintit că unul dintre șefii Complexului Energetic Oltenia a anunțat public faptul că sectorul bancar este în continuare interesat să colaboreze cu societatea.

Este vorba de o declarație a Lăcrămioarei Diaconu Pintea, membru în Directoratul Complexului Energetic Oltenia. Potrivit acesteia, a fost primite 7 – 8 scrisori de intenție din partea unor bănci din România interesate să colaboreze cu producătorul de energie electrică pe bază de cărbune. Conducerea companiei are nevoie de un flux financiar constant pentru contijuarea activității, finalizarea unor investiții, dar și demararea investițiilor din Planul de restructurare și decarbonare 2021 – 2025, aflat în analiză la Comisia Europeană.

Se caută inclusiv companii interesate să investească alături de Complexul Energetic Oltenia. Unele dintre ele ar putea fi companii energetice de stat. Deocamdată, conducerea Complexului Energetic Oltenia așteaptă să îi fie avizat Planul de restructurare și decarbonare. Avizul trebuie să fie acordat până în luna septembrie a acestui an, pentru a nu fi probleme cu ajutorul de restructurare din 2021, dar și cu punerea în operă a investițiilor deja anunțate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS