12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSe reiau negocierile pentru salarii la CEO

Se reiau negocierile pentru salarii la CEO

Marți se reiau negocierile pentru salarii la nivelul Complexului Energetic Oltenia. Sindicatele și administrația au programată o nouă ședință a Comisiei de Negociere. Se va discuta în primul rând pe marginea Bugetului de Venituri și Cheltuieli și a fondului de salarii pe care administrația în ia în calcul anul acesta.

Pentru a se putea însă vorbi și de posibile majorări salariale este necesar să se obțină o derogare de la Guvern cu privire la blocarea creșterilor de salarii la companiile care înregistrează pierderi. După cum se cunoaște, Complexul Energetic Oltenia înregistrează pierderi an de an, începând cu 2018 și până anul trecut, când pierderile au depășit un milliard de lei. Și în 2021 sunt estimate pierderi.

Acestea sunt puse pe seama cheltuielilor cu certificatele de CO2. Administrația Complexului Energetic Oltenia a susținut tot timpul că societatea ar fi terminat anul 2020 pe profit, dacă nu ar fi avut de cumpărat certificatele de CO2, obligatorii în Uniunea Europeană pentru companiile care poluează.

Aviz negativ pentru modificarea Legii pensiilor

Angajații Complexului Energetic Oltenia așteptă o creștere cât de mică de salarii anul acesta. Dat fiind faptul că va fi demarat un Plan amplu de restructurare și de închidere de capacități, salariații speră să beneficieze de o reducere a vârstei de pensionare. În acest sens la Camera Deputaților este depus un Proiect pentru modificarea Legii Pensiilor. Astfel, dacă va fi aprobat proiectul respectiv, vârsta de pensionare la Complexul Energetic Oltenia ar putea scădea de la 55 la 52 de ani pentru lucrătorii care beneficiază de condiții deosebite de muncă.

Așadar, este vorba de angajații din producție. Nu toți salariații companiei beneficiază de astfel de condiții, deși lucrează în condiții similare și cu vechime identică. Prin urmare, ar trebui să fie realizată și reîncadrarea în condițiile de muncă deosebite, cu plata contribuțiilor aferente la bugetul de stat. Astfel, ar însemna un efort financiar din partea Complexului Energetic Oltenia.

Din acest motiv Guvernul a și avizat recent negativ Proiectul prin care se propune scăderea vârstei de pensionare la Complexul Energetic Oltenia și la alte companii. Rămâne de vâzut dacă propunerile vor trece de plenul Camerei Deputaților, avizul Guvernului fiind unul consultativ. Camera Deputaților este for decizional.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS