10.6 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSesizare penală în cazul depozitului de deșeuri de la Bălești

Sesizare penală în cazul depozitului de deșeuri de la Bălești

Corpul de Control al prefectului de Gorj, Corneliu Răducan-Morega, a finalizat o verificare la depozitul de deșeuri din comuna Bălești, despre care localnicii spun că poluează zona.

Inspectorii de control au depistat o serie de deficiențe legat de cantitățile de deșeuri depozitate, precum și în legătură cu autorizațiile analizate la fața locului. Depozitul din comuna Bălești este folosit pentru colectarea deșeurilor din plastic, sticlă sau de la electrocanice. Materialele strânse sunt utilizate pentru realizarea unor prefabricate din beton, folosite în industria materialelor de construcție.

Potrivit prefectului de Gorj, Corneliu Morega, sunt probleme cu autorizația de mediu care ar fi fost eliberată în baza unor acte care vor face obiectul organelor de cercetare penală. Autorizația a fost modificată de 8 ori, iar acum se impune emiterea unei autorizații noi, în conformitate cu zona în care a fost amplasată unitatea respectivă.

Mențiuni diferite în certificatele de urbanism

Potrivit Raportului de control, în certificatele de urbanism anexate Autorizației de construire sunt mențiuni diferite cu privire modul în care este încadrată zona în Planul de Urbanism General al comunei Bălești. Din cauza acestui lucru, a fost depusă o sesizare la Inspectoratul de Poliție al Județului Gorj. Vor fi audiați salariații din cadrul Biroului Urbanism din Primăria Bălești, care au fost implicați în eliberarea actelor respective.

„Potrivit Planului de Urbanism General, zona în care se află depozitul este una pentru servicii publice, ori acest tip de activitate ar intra la altă categorie și ar fi trebuit să fie construit în altă parte. Într-un certificat de urbanism este înscris servicii publice, iar în altul activități industriale. Raportul de Control a fost trimis la Poliție pentru a se face cercetări în acest caz. Știu că Agenția pentru Protecția Mediului va veghea ca în zonă să rămână doar activitățile care pot fi autorizate. Apoi nu era o evidență a cantităților de deșeuri. A și fost aplicată o sancțiune de către Garda de Mediu luna trecută în acest sens”, a declarat prefectul de Gorj.

Amendă de 20.000 de lei

De amintit că la începutul lunii martie, Garda de Mediu a derulat un control la societatea care reciclează deșeuri pe raza localității Bălești. Neconformitățile constatate cu privire la transportul deșeurilor au dus la aplicarea unei alte sanctiuni contravenționale în valoare de 20 000 lei. Este nevoie de autorizații speciale pentru transportul unui anumit tip de deșeuri care pot afecta sănătatea populației. Rămâne de văzut dacă depozitul de deșeuri va putea să continue să funcționeze în zona în care se află acum sau va trebui să mute anumite activități în afara zonelor locuite. Cert este că raportul de control a fost trimis la IPJ Gorj, Direcția de Sănătate Publică, Agenția pentru Protecția Mediului și Garda de Mediu pentru a fi dispuse măsuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS