19.2 C
Craiova
sâmbătă, 1 iunie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjMii de persoane, la Festivalul Tocanului de la Novaci

Mii de persoane, la Festivalul Tocanului de la Novaci

Mii de persoane au vizitat orașul Novaci la sfârșitul săptămânii trecute, pentru a participa la Festivalul Tocanului.

Manifestările au avut loc sâmbătă și duminică, iar festivalul culinar s-a împletit cu spectacolele de muzică populară ale artiștilor din zonă, respectiv Ansamblul Folcloric „Nedeia” al Casei de Cultură Novaci. Organizatorii, Primăria și Consiliul Local al orașului Novaci și Casa de cultură Novaci, au invitat 22 de familii la cea de-a doua ediție a Festivalului „Tocanul de Novaci“. Festivalul a oferit expoziții cu vânzare ale producătorilor locali, dar și gastronomie locală, spectacole folclorice, expoziții cu vânzare ale unor artiști populari, ateliere de creație. Turiștii și locuitorii din zona submontană au avut posibilitatea să vadă cum se prepară tocanul de oaie, dar și să îl guste.

Porții de tocan gratuit

Un număr de 22 de familii novăcene au preparat tocan pentru turiști, trei dintre acestea dorind să ofere gratis o porție de tocan. Asociația Gal Parâng a fost prezentă cu expoziții de produse tradiționale, dulceață, pâine pe vatră, cozonac de casă, plăcintă cu brânză, dulceață, dar și produse lactate (cașcaval, smântână și unt).

Scopul acestui festival este atragerea turiștilor în număr cât mai mare în zonă pentru a promova satul românesc, obiceiurile ciobanilor, dar și mâncarea tradițională.

Ideea înfințării acestui festival a avut-o anul trecut primarul orașului Novaci, Dumitru Leuștean, care vrea să arate cât de active sunt familiile de ciobani. Creșterea oilor se face din tată în fiu și chiar dacă copii au terminat diferite facultăți la nivel național s-au întors tot acasă pentru a se ocupa de creșterea oilor.

Partenerii evenimentului au fost: Asociația Crescătorilor de Ovine și Bovine Novaci, Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Acasă la Brâncuși, Asociația Gal Parâng, Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj, Ansamblul Folcloric Artistic Profesionist Doina Gorjului, Școala Populară de Artă Târgu Jiu, Liceul Teoretic Novaci și Școala Gimnazială Novaci.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS