11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjSute de milioane de lei pierderi la Complexul Energetic Oltenia, în doar jumătate de an

Sute de milioane de lei pierderi la Complexul Energetic Oltenia, în doar jumătate de an

Situația financiară din Complexul Energetic Oltenia, companie cu 13 mii de angajați, este din ce în ce mai gravă. Anul 2019 se anunţă chiar mai prost pentru companie, după ce anul trecut a înregistrat pierderi de peste 1,1 miliarde de lei. Directorii societății sunt încă în funcţii, iar Ministerul Energiei, în calitate de acționar majoritar, pare neputincios în faţa întregii situaţii.

Sindicatele de la CE Oltenia cred că pierderile la 5 luni se ridică la 600 milioane de lei. Iar cele la 4 luni au fost de 300 de milioane de lei, scrie presa gorjeană. 

Ion Rușeț, consilier al Directoratului, a spus că pierderea la 4 luni de 300 de milioane este din cauza costurilor cu certificatele de emisii de dioxid de carbon, potrivit ziarului Pandurul. Până acum, şeful directoratului, Sorin Boza, nu a vorbit despre situația financiară a companiei. Acesta susţine că bilanțul la șase luni va fi prezentat la jumătatea lunii iunie.

Certificatele de emisii de dioxid au fost cumpărate când preţul era de 3 ori mai mare

Marius Dumitrașcu, secretar de stat în Ministerul Energiei, a criticat dur directoratul CE Oltenia, potrivit Pandurul. Acesta acuză faptul că societatea nu a cumpărat certificate de emisii de dioxid de carbon când erau mai ieftine, cu 7-8 euro certificatul. Ci s-a făcut acest lucru mai târziu, când prețul era deja de 3 ori mai mare. 

Ceea ce este trist, ceea ce mă face pe mine să urlu câteodată, este că au fost momente în timp pe parcursul anului 2018 când au avut disponibil, au avut bani în conturi, certificatele erau în medie 7 euro și nu le-au achiziționat, deși tendința era de creștere, erau informații în acest sens”, a spus Dumitrașcu, citat de Pandurul.

Miile de muncitori pot fi afectaţi de această situaţie

La începutul lunii trecute, circulau informații potrivit cărora directoratul companiei va fi schimbat pe 1 iulie. Acest lucru nu s-a întâmplat, însă există tensiuni uriașe la nivelul Ministerului Energiei, dar și la nivel politic. 
Practic, în Gorj este o bombă socială ce are în vedere numărul foarte mare de angajați ai companiei. Mai este si problema legată de siguranța energetică. Asta în condițiile în care CE Oltenia asigură cam un sfert din consumul național de energie. Continuarea activității este pusă sub semnul întrebării, potrivit unui raport al auditorului independent.

Atragem atenția asupra Notei 34 „Continuarea activității” la situațiile financiare, care menționează faptul că, în principal din cauza creșterii imprevizibile a prețului certificatelor privind emisia de gaze cu efect de seră, Societatea înregistrează la 31 decembrie 2018 o pierdere de 1.133,5 milioane lei și prezintă active curente nete negative în sumă de 1.498,1 milioane lei. De asemenea, indicatorii financiari asumați prin contracte de credit bancar nu sunt îndepliniți. Aceste aspecte conduc la un risc ridicat privind posibilitățile Societății de a-și onora obligațiile pe termen scurt. Aceste condiții, împreună cu datele prezentate în Notă, indică existența unei incertitudini semnificative cu privire la capacitatea Societății de a-și continua activitatea„, se arată în raportul auditorului independent

Pierdere de 975,3 milioane lei

Acționarii companiei, Ministerul Energiei, au luat act pe 27 mai de raportul consiliului de supraveghere aferent anului 2018. Acest document arată că pierderile pe anul trecut au depășit 1 miliard de lei. Până atunci, aceste cifre nu au fost cunoscute public. Vezi AICI raportul.

Ministerul Energiei, controlat acum de ALDE, prin Anton Anton, a cunoscut situația dezastruoasă. Însă, nu a luat nicio măsură pentru a nu se ajunge aici. De altfel, în octombrie anul trecut, chiar Guvernul a aprobat o hotărâre prin care a fost rectificat bugetul companiei. Este estimată o pierdere de 975,3 milioane lei, după ce în aprilie fusese prevăzut un profit de 70 de milioane lei. Inițiatorul Hotărârii de Guvern a fost Ministerul Energiei, acționarul majoritar.

Șefii companiei dau vina pe costurile foarte mari cu certificatele de emisii de dioxid de carbon

Acestea trebuie achiziționate obligatoriu, anual, pentru a obține dreptul de funcționare, în condițiile în care compania este un mare poluator. În cazul CEO, au ajuns să depășească 40% din cifra de afaceri. Într-adevăr, certificatele sunt scumpe, însă au existat o serie de atenționări, inclusiv la nivelul ministerului, legate de faptul că managementul companiei ar fi refuzat achiziționarea lor când erau mai ieftine.
De altfel, există un raport al Corpului de Control al Ministerului Energiei care ar arăta că modul în care au fost achiziționate certificatele a creat un imens prejudiciu companiei. În urma unei solicitări făcute de HotNews.ro, Ministerul Energiei a răspuns că au fost descoperite fapte care intră sub incidența legii penale, motiv pentru care a fost aprobată sesizarea organelor de urmărire penal

Probleme și cu achiziționarea certificatelor pe 2018 la Complexul Energetic Oltenia


Complexul Energetic Oltenia a avut probleme și cu achiziționarea certificatelor pe 2018. Nu avea suficienți bani, motiv pentru care s-a împrumutat, în aprilie, cu 500 de milioane de lei, de la 6 bănci. Împrumutul a fost făcut rapid, compania este presată de timp, în condițiile în care trebuia să cumpere certificatele aferente anului trecut până la data de 1 mai.
Nici 2019 nu a început foarte bine. Reamintim că în iarnă, minerii au intrat în grevă spontană, oprind activitatea, din cauza salariilor mici. Criza de la CE Oltenia a durat câteva zile, până când conducerea companiei a aprobat majorarea salariilor. Practic, atunci s-a declanșat o criză în sectorul energetic, ce creşte foarte mult importurile. Cu foarte mare greutate a fost oprită acea grevă.

Autor: Valentina Grădinaru  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS