6.4 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjElevii din Novaci participă la Școala de Vară organizată la Casa de Cultură

Elevii din Novaci participă la Școala de Vară organizată la Casa de Cultură

Casa de Cultură Novaci va fi, de pe 1 iulie, gazda celei de a doua ediții a Școlii de vară organizate în regim de voluntariat în interesul comunității locale, pentru elevii din Novaci și din comunele vecine care doresc să își petreacă vacanța de vară alături de alți elevi de vârsta lor.

Este vorba de copii uniți prin pasiunea comună pentru unul dintre domeniile: dans popular, dans modern, pictură și grafică. De asemenea, sunt aşteptaţi cei care iubesc muzica folk, teatrul. Se fac cursuri şi pentru limbi străine pentru cei mici. Va fi deschis şi un club de lectură, pictură pe față, jurnalism, cusături populare, design vestimentar, sculptură, artă fotografică, cercetare, fotbal pentru cei talentați.

Acest proiect educațional dedicat copiilor și tinerilor din orașul Novaci, veniți la bunici, celor de la casele de tip familial de pe raza orașului sau din comunele vecine, se va desfășura în perioada 1 iulie – 31 august 2019, voluntari fiind cadre didactice, medici, meșteri populari, tineri dansatori cu experiență, jurnaliști, specialiști IT, studenți, elevi etc.

Sunt aşteptaţi toți aceia care consideră că au ceva de oferit altora, din experiența personală. Coordonator de proiect pe parte administrativă va fi primarul Dumitru Leuștean, reprezentant al Primăriei și Consiliului Local Novaci. Coordonarea pe linie educațională și organizatorică îi aparține inițiatoarei de proiect profesoara Elena Basarabă, director al Casei de Cultură Novaci.

Cursurile sunt gratuite

Deschiderea Școlii de vară – Novaci 2019 va avea loc luni, 1 iulie, la ora 10.30, în sala de spectacole a Casei de Cultură. Participarea în calitate de voluntar se face pe bază de cerere adresată conducerii Casei de Cultură Novaci. La cursanți, limita de vârstă este de cinci ani.

Părinții care doresc să își înscrie copiii vor completa o cerere tip și vor semna un acord prin care își exprimă acceptul privind participarea copilului la un anumit curs și condițiile impuse de voluntari referitoare la prevenirea accidentelor și protecția muncii.

Se va lucra pe grupe, în funcție de solicitări. Cursurile Școlii de vară sunt gratuite. Cererea părinților este foarte mare. Prin joacă ne propunem să descoperim talente, să oferim multiple posibilități de afirmare tuturor tinerilor, indiferent de etnie, țara de origine, de posibilitățile materiale ale părinților. Dorim să îi determinăm pe cursanții noștri, mici sau mari, să muncească din plăcere, să descopere de la o vârstă fragedă ce înseamnă calitatea mediului în care trăiesc.

Voluntariat pentru împletituri

Evenimentul se desfășoară în parteneriat cu Primăria și Consiliul Local Novaci și Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Gorj. Toate acțiunile se vor desfășura la Casa de Cultură din orașul Novaci. În fiecare zi se vor face câte două – trei cursuri. Anul trecut au fost și 400 de elevi la cursurile Școlii de vară pe săptămână, doar la dans popular participând 160 de voluntari. Elena Basarabă, directorul Casei de Cultură, spune că „pictura se bucură de mult succes și anul acesta, limbile străine pentru cei mici și chitara sunt foarte solicitate de elevi. Ne dorim anul acesta să promovăm meșteșugurile populare în forță, cusături și sculptură. Suntem în tratative cu rudarii să facem o secție de voluntariat pe coșuri și mături“, a spus Elena Basarabă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS