Persoanele care vor să călătorească în afara ţării şi au nevoie de un paşaport se pot programa online pentru a obţine documentul respectiv. Programările se pot face la următoarele adrese: accesând platforma http://www.epasapoarte.ro/, pe site-ul Direcţiei Generale de Paşapoarte http://www.pasapoarte.mai.gov.ro/ (programare online); pe site-ul Instituţiei Prefectului–Judeţul Gorj http://www.prefecturagorj.ro/pasapoarte/indexpasgj.html (informaţii diverse-programare on-line). Corina Belteu, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj, a declarat că programarea online va contribui la reducerea cozilor de la ghişee. „Este o modalitate mult mai eficientă şi care le va lua drumul din picioare cetăţenilor. Este un drum pe care îl făceau la instituie să se prograeze şi apoi veneau cu documentele. Practic, acum la data şi ora programate se prezintă cu tot ce trebuie”, a declarat Corina Belteu.

Programarea se anulează automat, dacă se produc erori

Purtătorul de cuvânt al Prefecturii Gorj a mai spus că pe siteurile respective pot fi găsite toate informaţiile necesare. Se pot face inclusiv reprogramări online. În cazul în care datele introduse sunt incorecte, programarea este anulată automat „Solicitanţii sunt rugaţi să consulte informaţiile disponibile pe platformă, care conţin date referitoare la: actele necesare; întrebări frecvente; instrucţiuni de completare a câmpurilor formularului de programare, care sunt obligatorii: în câmpurile Nume şi Prenume se va completa numele şi prenumele persoanei care depune cererea în vederea eliberării paşaportului; în câmpul E-mail se va completa adresa de e-mail la care se vor primi datele programării; în câmpul Tipul de document se va selecta tipul de paşaport pentru care se depune cererea; în câmpul Locație se va selecta locația în care se va depune cererea de paşaport; în câmpul Număr persoane se va selecta numărul persoanelor (din familie) pentru care se face programare, iar în câmpul Numele si prenumele persoanelor suplimentare se va menționa numele şi prenumele fiecărei persoane pentru care se solicită programare; finalizarea programării prin selectarea câmpului Rezervă va transmite la adresa de e-mail indicată un mesaj cu datele programării (în caz contrar verificați şi folderul SPAM). Precizări privind programarea: programarea este gratuită şi netransmisibilă; nu se fac programări pentru ridicarea paşapoartelor; nu se fac programări prin e-mail, fax, telefonic; neprezentarea la data şi ora programată, neconcordanţa între datele înscrise în formularul de programare (nume/prenume) şi datele de identificare ale persoanei care se prezintă la depunerea cererii de paşaport, lipsa actelor necesare sau dovada achitării taxei de paşaport duc la anularea programării. În cazul în care nu vă mai puteţi prezenta la data si ora programată, vă rugăm să folosiţi link-ul Anulează rezervarea din e-mail-ul de confirmare. Serviciile publice comunitare pentru eliberarea şi evidenţa paşapoartelor simple judeţene”, a mai spus Corina Belteu.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.