Primarul comunei gorjene Bustuchin, Ion Ciocea, îşi păstrează momentan mandatul. Instanţa Supremă a admis recursul formulat de primar în dosarul în care a contestat un raport de integritate al Agenţiei Naţionale de Integritate, prin care a fost declarat incompatibil. Ion Ciocea a fost simultan primar şi membru în AGA la două societăţi comerciale de utilităţi publice. Magistraţii au dispus începerea judecăţii pe fond şi au stabilit primul termen pentru data de 4 aprilie 2017. Este de amintit că Agenţia Naţională de Integritate a stabilit că Ciocea s-a aflat în stare de incompatibilitate, întrucât a deținut, simultan, funcția de primar al comunei Bustuchin și calitatea de reprezentant al comunei în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Salubris Gilort SRL, în perioada 30 noiembrie 2010 – 27 septembrie 2013, respectiv calitatea de reprezentant al comunei în AGA a firmei Bustedil Prest SRL, în intervalul 11 iulie 2012 – 30 octombrie 2013.

Peste 25 de primari în situaţia lui Ciocea

Peste 25 de primari din judeţul Gorj se află în situaţia edilului din Bustuchin. Aleşii locali au fost desemnaţi membri în Adunarea Generală a Acţionarilor în diferite companii de utilităţi. Primarii au fost reprezentanţii autorităţii locale, însă inspectorii de integritate au sesizat încălcarea regimului incompatibilităţilor, întrucât existau relaţii de colaborare între primării şi societăţile respective. Astfel, zeci de primari din judeţul Gorj s-au aflat în stare de incompatibilitate, ocupând simultan funcţia publică şi pe cea de reprezentant în Adunarea Generală a Acţionarilor. Edilii au contestat deciziile Agenţiei Naţionale de Integritate, procesele fiind fie la prima instanţă, fie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la recurs. Există chiar cazuri de primari care au câştigat procesul definitiv şi îşi păstrează mandatul.

Eugen MARUTA
Este absolvent al Facultății de Litere și Ștințe Sociale și al unui master în Administrația Publică. În anul 2000 a venit în practică jurnalistică la Gazeta de Sud, iar de a doua zi au început să apără în ziar articole sub semnătura sa.