8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalGorjÎncă mai există depozite de gunoi ilegale în Gorj

Încă mai există depozite de gunoi ilegale în Gorj

Pe raza judeţului Gorj încă mai există depozite ilegale de gunoi. Deşi au avut termene clare până la care trebuiau să închidă vechile gropi de deşeuri menajere, autorităţile din mai multe localităţi însă nu s-au conformat dispoziţiilor Gărzii de Mediu. Potrivit instituţiei, în judeţul Gorj există un număr de şase depozite neconforme de deşeuri neconforme în următoarele localităţi: Motru, Turceni, Ţicleni, Cărbuneşti, Novaci, Bumbeşti Jiu. Gropile respective de gunoi trebuiau închise în anul 2009, obligaţie realizată în procent de doar 80%. Cele mai mari întârzieri se înregistrează la depozitul de deşeuri municipale Motru unde încă nu s-au demarat efectiv lucrările de închidere, din lipsă de fonduri.

Depozite de deşeuri neconforme

Potrivit reprezentanţilor Gărzii de Mediu Gorj, în judeţ mai există un număr de 3 depozite de deşeuri industriale nepericuloase administrate de societăţile: ARTEGO SA, MACOFIL SA, UATAA Motru, care trebuiau, de asemenea, închise în 2009. Până în prezent depozitele de deşeuri industriale nepericuloase administrate de SC ARTEGO SA, MACOFIL  SA şi-au dus la îndeplinire integral această obligaţie, însă depozitul de zgură şi cenuşă administrat de UATAA Motru, înregistrează întârzieri considerabile în derularea lucrărilor de închidere. Depozitele de zgură şi cenuşă Rovinari şi Turceni trebuiau închise în anul 2008, respectiv 2012 şi paralel schimbată tehnologia de evacuare a zgurei şi cenuşei provenită din arderea cărbunelui, din hidroamestec în fluid dens, obligaţie realizată integral. În cazul depozitelor de deşeuri municipale neconforme Motru, Cărbuneşti, Bumbeşti-Jiu activitatea de închidere efectivă a acestor depozite a început practic în anul 2014 când Comisariatul Judeţean Gorj al Gărzii Naţionale de Mediu a dispus măsuri cu termene stricte şi a efectuat  numeroase controale la autorităţile administraţiei publice locale în vederea determinării factorilor responsabili în vederea închiderii definitive a acestor depozite de deşeuri.

Facem precizarea că la nivel de ţară este declanşată procedura de infrigement pentru mai multe depozite de deşeuri  municipale ale căror lucrări de închidere nu au fost finalizate până în prezent, fiind implicat şi judeţul Gorj prin depozitele Rovinari, Motru, Cărbuneşti, Bumbeşti Jiu, Novaci. O situaţie deosebită o constituie depozitul de deşeuri municipale Motru şi depozitul de hidroamestec cenuşă  şi zgură aparţinând UATAA Motru, unde lucrările de închidere sunt încă într-o fază incipientă. În opinia autorităţilor locale, lipsa fondurilor necesare a făcut ca aceste obligaţii să nu fie îndeplinite, iar judeţul Gorj să fie menţionat în corespondenţa cu Comisia Europeană în derularea procedurii de infrigement. Atragem atenţia asupra faptului că UATAA Motru ar putea deveni singurul caz din judeţul Gorj care ar putea face obiectul punerii în aplicare a infrigementului declanşat de CE împotriva României, în condiţiile în care nu se găsesc rapid fonduri pentru modernizarea şi ecologizarea acestei centrale termice”, Gheorghe Sanda, şeful Gărzii de Mediu Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS