20.6 C
Craiova
sâmbătă, 27 iulie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe străzi mai asfaltează Primăria Craiova

Ce străzi mai asfaltează Primăria Craiova

Mai multe străzi din Craiova pavate cu piatră cubică, piatră de râu sau de pământ urmează să fie modernizate. Unele dintre aceste străzi sunt situate aproape de centrul oraşului, dar au rămas pavate cu piatră cubică din perioada comunistă. Autorităţile locale au decis că a venit şi rândul lor să fie asfaltate. Prin urmare, pentru prima dată din existenţa acestor artere de circulaţie aici se va turan covor asfaltic.

Străzile care urmeză să fie asfaltate sunt în diferite cartiere ale oraşului. Unele dintre aceste străzi au fost afectate şi de introducerea utilităţilor din care cauză circulaţia auto şi pietonală se desfăşoară cu dificultate. În momentul actual starea acestor străzi lasă de dorit şi este total necorespunzătoare pentru desfăşurarea circulaţiei în condiţii normale.

Pe lista modernizării se regăsesc străzi precum: aleea 1 Primăverii, strada Ipotești, strada Henri Barbusse, strada Constantin Gherghina.Acestea, patru la număr, vor fi asfaltate pentru prima dată prin contractul de modernizare. Aleea Primăverii este prima pe lista modernizării prin acordul, încheiat între Municipiul Craiova și asocierea Domarcons SRL și Drum Concept SRL, prin Domarcons SRL – lider al asocierii, având ca obiect „Modernizare si reabilitare străzi, alei și trotuare” în Mun. Craiova – Modernizare Aleea 1 Primăverii, Modernizare str. Măslinului, Modernizare str. Sadu, Modernizare str. Mangaliei, Modernizare str. Odesa.

Este o stradă din cartierul Bariera Vâlcii pentru a cărei modernizare primăria plătește 1.941.214,01 lei din care construcţii montaj (C+M), inclusiv TVA 1.733.790,75 lei. Durata de realizare a investiţiei va fi de 4 luni.Strada cu o lungime de 398 m. prezintă o stare de degradare rea la nivelul sistemului rutier datorată traficului și intervențiilor la nivelul utilităților. Trotuarele sunt puternic degradate, aproape inexistente, scurgerea apelor pluviale este deficitară, iar circulația se desfășoară cu greutate.

De la bolovani de rîu la asfalt

O stradă aflată la câteva sute de metri de centrul oraşului şi înt-o zonă intens circulată este strada Henri Barbusse. Aceasta se regăseşte pe lista stăzilor care urmează la modernizare. Este una dintre arterele de circulaţie din imediata apropiere sediului Poliției Rutiere.Este o stradă improprie circulației autovehiculelor și pietonilor. Strada are un pavaj din piatra de râu și piatra cubică, foarte denivelat, si tasat sub care nu exista fundație, astfel încât parcurgerea străzii se poate face cu viteză foarte redusa. Trotuarele pe sectorul pavat sunt și ele foarte degradate. Bordurile sunt ciobite, tasate, mișcate. Totodată, pe lungimea trotuarelor se regăsesc zone împărțite în două având spațiu verde și trotuar, amândouă degradate. Lucrările pentru asfaltarea celor 185 de metri vor înghiți 906.752,69 lei din care construcţii montaj (C+M), inclusiv TVA 777.330,26 lei Durata lucrărilor este scurtă, doar o lună.

Asfaltul, așteptat zeci de ani

A treia stradă pe lista celor care urmează să fie asfaltate, este strada Ipotești din cartierul Romanești. Aceasta este delimitata de strada Bucura și strada Odesa.

Traseul este format dintr-o succesiune de aliniamente racordate prin frânturi. Declivitatea este mică specifică zonei de câmpie. Strada este pietruită, având un strat de rulare alcătuit din 10 cm de balast, strada fiind plină de gropi. Strada are lățimea variabilă între 7-8 m lățime. Trotuarele lipsesc. La limita gardurilor sunt amplasați stâlpii de alimentare cu energie electrică. Sistemul de scurgere al apelor lipsește. Semnalizarea este reprezentată doar de indicatoare rutiere la intrare pe stradă. Această stradă reprezintă un factor poluant destul de important atât pentru localnicii care își au casele de-o parte si de alta a acestora cât si pentru mediu”, se arată în raportul privind aprobarea documentației DALI .

Lucrările de asfaltarea vor dura șase luni, iar costurile se ridică la1.952.668,44 de lei din care construcţii montaj (C+M), inclusiv TVA 1.736.614,78 de lei.

De la pământ la asfalt

O altă stradă care urmează să fie asfaltată este strada Constantin Gherghina, situată în zona Cernele. Are o lungime de peste un kilometru și este delimitată de strada strada Cernele și de strada Poligonului. Asfaltul este îmbătrânit, este extrem de degradat, strada este plină de gropi și hârtoape în care se adună apa provenită de la precipitații. Pe alocuri strada este doar pietruită, nu are trotuare. Canalizarea lipsește, iar scurgerea apei provenită de la ploi se face pe șanțuri în care au crescut buruieni.Primăria a decis că ar fi vremea să ajungă și aici asfaltul și a prins această stradă în programul de modernizare. Pentru asfaltarea acesteia, costurile vor fi de 4.933.359,79 de lei din care construcţii montaj (C+M), inclusiv TVA 4.209.909,06 lei. Lucrările se întin pe o perioadă de 6 luni.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS