21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljZeci de şoferi din Dolj, sancţionaţi deja după noul Cod Rutier

Zeci de şoferi din Dolj, sancţionaţi deja după noul Cod Rutier

Codul Rutier a suferit mai multe modificări începând din acest an, iar ele au fost publicate în Monitorul Oficial din 27 februarie, dată la care au început să îşi facă simţite efectele. Până la finalul lunii martie, zeci de şoferi din Dolj au fost sancţionaţi deja după noul Cod Rutier.

În acest an au avut loc modificări importante ale Codului Rutier, iar şoferii deja ar fi trebuit să se conformeze şi să le cunoască. Însă, de la finalul lunii februarie şi până la sfârşitul lui martie, peste 70 de şoferi din Dolj fuseseră sancţionaţi pentru nerespectarea anumitor măsuri din Codul Rutier.

34 de şoferi care conduceau agresiv, amendaţi

Potrivit Inspectoratului de Poliţie Judeţean Dolj, şoferii au încălcat cinci reguli ale noului cod şi au primit amenzi.

„Sancțiunile aplicate în judeţul nostru, de pe 27 februarie până la finalul lunii martie, conform noilor modificări, sunt următoarele:

– depășirea cu mai mult de 70 km/h a vitezei maxime admisă – 21 de sancțiuni;

– nerespectarea regulilor privind trecerea la culoarea roşie a semaforului, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care a/au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube material – 2 sancțiuni;

– adoptarea unui comportament agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice – 34 de sancțiuni;

– nerespectarea obligaţiei de a acţiona frâna de ajutor, de a opri funcţionarea motorului şi de a cupla într-o treaptă de viteză inferioară sau în cea de parcare dacă autovehiculul are transmisie automată, atunci când conducătorul vehiculului imobilizat pe drum public se îndepărtează de acesta – 1 sancțiune;

– nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere sau depăşirea, dacă prin aceasta s-a produs un accident de circulaţie din care au rezultat numai avarierea unui vehicul sau alte pagube material – 15 sancțiuni“, au transmis reprezentanţii IPJ Dolj.

Cele mai importante măsuri prevăzute în Codul Rutier 2022

Modificările din acest an ale Codului Rutier sunt semnificative. Una dintre măsuri face referire la comportamentul agresiv al şoferilor. Folosirea excesivă a claxonului sau a flash-urilor, schimbarea în forță a benzilor de circulație, intimidarea altor participanți la trafic și ambalarea nejustificată a motorului aduc amenzi din clasa a II-a de sancțiuni, respectiv permis suspendat pentru 30 de zile. Mai mult, dacă în urma acestor ilegalităţi s-a produs un accident cu pagube materiale, amenzile intră în clasa a III-a de sancțiuni, respectiv permisul suspendat pentru 90 de zile.

De asemenea, în Codul Rutier s-a schimbat şi limita de viteză. Există un nou prag de viteză, pentru care se aplică o perioadă de suspendare a permisului de 120 de zile. Este vorba de depășirea cu peste 70 km/h a limitei legale de viteza. Pe lângă ridicarea permisului, se aplică și cea mai usturătoare amendă, din clasa a IV-a de sancțiuni. Amenda se reduce cu 50%, ca şi până acum, dacă este plătită într-un interval de 15 zile.

Circulația pe autostradă

Codul Rutier 2022 prevede schimbări şi în privința întoarcerii și mersului pe contrasens. Acestea pot duce automat la suspendarea permisului pe 120 zile, fără drept de reducere a perioadei de pedeapsă. Totodată, conducerea fără motiv întemeiat pe banda de urgență va fi acum amendată mai sever (clasa a IV-a de puncte-amendă), respectiv cu o sancțiune nouă: permis suspendat pentru 90 de zile. S-a majorat și sancțiunea privind traversarea neregulamentară a căilor ferate. Astfel, suspendarea dreptului de a conduce se mărește la 120 de zile. De asemenea, este prevăzută o amendă din clasa a IV-a de sancțiuni.

Amenzi pentru geamurile murdare

O altă schimbare importantă se referă la vizibilitatea în timpul conducerii autovehiculului, care este acum o obligație legală. Dacă polițistul te surprinde cu parbrizul, luneta și geamurile laterale murdare, fără vizibilitate, ai toate șansele să primești 6-8 puncte de amendă. Aici poate fi destul de problematic. Poliţiştul va aprecia dacă geamurile sunt sau nu curate pentru că nu există un instrument de măsurare a murdăriei. De asemenea, Codul Rutier 2022 vizează efectuarea depășirilor neregulamentare, care acum sunt sancționate mai aspru. Prin urmare, clasa de sancțiuni a urcat o poziție, la 6-8 puncte de amendă. În acelaşi timp, s-a mărit și perioada de permis suspendat, la 60 de zile.

În noile modificări se regăseşte şi o prevedere referitoare la şoferii care nu acţionează frâna de mână sau nu introduc maşina în treapta I atunci când opresc motorul. Dacă poliţiştii vor descoperi acest lucru, şoferii vor fi sancţionaţi. Aici, cel mai probabil, s-au avut în vedere situaţiile neplăcute ce pot apărea în cazul neasigurării maşinii parcate.

Care pot fi amenzile maxime

În România există cinci clase de sancțiuni cu puncte de amendă în Codul Rutier. Ultima dintre ele este exclusiv pentru persoanele juridice. Clasa I reprezintă 2-3 puncte de amendă, respectiv 290 Lei – 435 Lei. Clasa a II-a reprezintă 4-5 puncte de amendă, adică 580 Lei – 725 Lei. De asemenea, clasa a III-a reprezintă 6-8 puncte de amendă, adică o sumă cuprinsă între 870 Lei şi 1.160 Lei. Clasa a IV-a însumează 9-20 de puncte de amendă, respectiv 1.305 Lei – 2.900 Lei. Clasa a V-a, care se referă strict la persoane juridice, se ridică la 21-100 de puncte de amendă, respectiv 3.045 Lei – 14.500 Lei.

În noul Codul Rutier, punctul de amendă a rămas plafonat, cel puțin până în decembrie 2022. Acesta are o valoare de 145 de Lei. În mod normal, punctul de amendă creștea odată cu nivelul salariului minim brut pe economie, care în prezent este de 2.550 Lei. Așadar, un punct de amendă rutieră ar fi trebuit să fie 255 Lei.

Peste 37.000 de sancţiuni rutiere, în 2021

În anul 2021, poliţiştii rutieri din Dolj au organizat 1.448 de acţiuni. Din analiza datelor statistice, s-a constatat că în anul 2021, numărul accidentelor grave a scăzut cu aproape 28 % față de anul 2020. Au fost înregistrate 117 accidente grave, cu 46 mai puține decât în anul anterior. Principalele cauze generatoare de accidente rutiere grave, în această perioadă, au avut următoarele procente: indisciplina pietonală – 22 %, viteza, prin cele două forme, viteză neadaptată şi viteză excesivă – 19,65 % și neacordare prioritate pietoni – 13.67 %. În urma celor 117 accidente rutiere grave au decedat 61 de persoane (+6 față de 2020). De asemenea, 67 de persoane rănite grav (-75 față de 2020) și 58 de persoane rănite ușor (la fel ca în 2020).

În urma activităților desfășurate de poliţiştii rutieri, au fost constatate 600 de infracțiuni contra siguranţei circulaţiei pe drumurile publice. Pentru abaterile săvârșite de participanții de trafic au fost aplicate 37.158 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute în vederea suspendării dreptului de a conduce 5.955 de permise de conducere şi au fost retrase 1.619 certificate de înmatriculare.

Citeşte şi: O zonă centrală din Craiova, lăsată de mai bine de un an fără spaţiile verzi

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS