16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPeste 200 de copii din Dolj aşteaptă să fie adoptaţi

Peste 200 de copii din Dolj aşteaptă să fie adoptaţi

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj are acum în grijă 227 de copii care au nevoie de iubirea unei familii. Cu toţii pot deveni oameni de bine în societate dacă se vor bucura de sprijinul, de îndrumarea şi de educaţia unei familii. Sunt copii care au avut neşansa ca cei care le-au dat viaţă să nu îi dorească sau, din diverse alte motive, să îi abandoneze şi să uite de existenţa lor.

64 de copii adoptaţi în 2021

Din păcate, numărul copiilor care ajung să fie adoptaţi este mult mai mic faţă de numărul total al copiilor care sunt în grija DGASPC. „În prezent, în evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj se află 227 copii adoptabili. În anul 2021 au fost încredințați în vederea adopției un număr de 64 copii. 16 copii au mers la persoane/familii adoptatoare din județul Dolj și 48 copii la persoane/familii adoptatoare din alte județe. De asemenea, în anul 2021, pentru un număr de 34 copii a fost încuviințată adopția“, au spus reprezentaţii DGASPC Dolj.

Ce înseamnă copii greu adoptabili

Din păcate, există şi o listă destul de mare cu copii greu adoptabili.

„În evidența Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj se află 195 de copii greu adoptabili. În categoria copiilor greu adoptabili se încadrează următorii copii: -copiii pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopție nu s-a inițiat procesul de potrivire practică; -copiii pentru care în termen de 6 luni de la rămânerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopție, deși a fost inițiată etapa potrivirii practice, aceasta a eșuat; -copiii pentru care în termen de 6 luni de la rămănerea definitivă a hotărârii de deschidere a procedurii de adopție, deși a fost pronunțată o hotărăre de încred lnțare în vederea adopției, aceasta a fost revocată; – copiii pentru care listele generate nu conțin timp de 3 luni consecutiv nici un adoptator/nici o familie adoptatoare atestat/atestată“, au mai precizat reprezentanşii DGASPC Dolj.

Peste 400 de copii la asistenţi maternali

Dincolo de procesul de adopţie, copiii abandonaţi mai pot fi luaţi în grija asistenţilor maternali. De cele mai multe ori, aceştia le sunt exact ca nişte părinţi. Practic, aceşti copii se mută în casa asistentului maternal, care trebuie să îl îngrijească exact ca pe propriul copil. „Un număr de 416 copii se află în plasament la asistenți maternali profesioniști. Fiecare copil aflat în plasament la asistent maternal beneficiază, pe lângă alocația de stat, de alocație lunară de plasament în cuantum de 600 lei. Dacă este încadrat în grad de handicap, beneficiază de alocație lunară de plasament majorată cu 50%, respectiv 900 lei. Asistentul maternal profesionist are calitatea de angajat al DGASPC. Pentru munca prestată în baza contractuluî individual de muncă primește un salariu“, a mai transmis instituţia.

Cum se poate adopta un copil

Procesul adopţiei a fost simplicat mult în ultimii ani, aşa că oamenii de bine care vor să aducă în familia lor un copil care are nevoie să fie iubit şi înţeles pot face acest lucru mai uşor şi mai rapid decât în urmă cu mulţi ani. „Persoana/familia care dorește să adopte un copil/copii trebuie să se adreseze Biroului Adopții din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului.


În cadrul unei întâlniri organizate de către un specialist din cadrul B iroului Adopții, la sediul instituției sau, după caz, prin intermediul platformelor online, are loc o informare administrativă preliminară privind întocmirea dosarului pentru evaluarea capacității de a adopta, procedura adopției, condiții de fond, etc. La finalul întâlnirii, persoana/familia interesată va primi sau, după caz, îi este transmis prin intermediul corespondenței electronice un material cuprinzând informații cu privire la principalele acte normative incidente în adopție, actele necesare întocmirii dosarului și informații despre procedura adopției interne“, a transmis DGASPC.

Atestat obligatoriu

Cei care vor să adopte un copil trebuie să obţină un atestat, obligatoriu. „Persoana sau familia adoptatoare cu domiciliul sau reședința în județul Dolj care dorește să obțină atestatul de persoană sau familie adoptatoare, solicită în scris, printr-o cerere de evaluare înaintată DGASPC, evaluarea garanțiilor morale și a condițiilor materiale prevăzute de lege. Cererea poate fi depusă la sediul Direcției Generale de Asistentă S ocială și Protecția Copilului Dolj sau poate fi trimisă prin poștă, cu confirmare de primire și va fi înregistrată la Registratura Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Dolj.


La cererea de evaluare, solicitanţii trebuie să anexeze mai multe documente, pe care le poate găsi pe site-ul http://andpdca.gov.ro/w/adoptie-nationala/. Atenţie! Există anumite documente care trebuie depuse şi de soţul/soţia persoanei care face adopţia. Sunt condiţii importante pe care ambii soţi trebuie să le îndeplinească.

Atestatul nu aduce cu sine adopţia

După obţinerea atenstatului urmează alte câteva etape cel puţin la fel de importante, care pot opri oricând procesul de adopţie. Este vorba despre: potrivirea iniţială, potrivirea practică cu copilul adoptabil, încredințarea copilului în vederea adopției la persoana/familia atestată, încuviințarea adopției şi monitorizarea și activitățile post adopție. Potrivirea iniţială se referă la toate criteriile pe care le îndeplinesc cei care vor să adopte un copil. Pe scurt, în funcţie de ceea ce poate oferi familia respectivă, dar şi de cerinţele acesteia, se generează o listă a copiilor adoptabili care se pliază pe toate criteriile puse cap la cap.

Potrivirea practică înseamnă exact întâlnirea dintre familia adoptatoare şi copil. Aceasta se face în prezenţa unui responsabil de caz, care va observa dacă lucrurile funcţionează. De menţionat aici este că atât familia adoptatoare, cât şi responsabilul de caz au dreptul de a refuza continuarea acestui proces. Astfel, se va încheia procesul în scris. Familia adoptatoare va aştepta începerea unui alt proces, cu un alt copil.

Încredinţarea copilului se face de către instanţă

După ce primele două etape de după atestat sunt îndeplinite, urmează încredinţarea copilului către familia care doreşte să îl adopte. Aceasta măsură se dispune de către instanţa judecatorească. Ea înseamnă încredinţarea copilului la adoptatori (la domiciliul lor) pentru o perioadă de minim 3 luni. În perioada încredinţării copilului se monitorizeaza evoluţia acestuia şi relaţiile dintre acesta şi adoptator prin vizite bilunare la domiciliul copilului ale reprezentantilor DGASPC . Daca în această perioadă se constată neadaptarea copilului se poate propune instanţei judecătoreşti prelungirea încredinţării sau revocarea acesteia. Însă, dacă lucrurile merg bine, urmează încuviințarea adopției. Aceasta care se derulează tot în faţa instanţei judecătoreşti, după trecerea termenului stabilit pentru perioada de încredinţare în vederea adopţiei. Acţiunea este scutită de taxă de timbru.

După rămânerea definitivă a hotărârii judecatoreşti privind încuviinţarea adopţiei, adoptatorul dobândeşte drepturi şi obligaţii părinteşti. Exact ca şi faţă de un copil biologic. De asemenea, rudenia copilului faţă de părinţii săi fireşti încetează definitiv. Se emite un nou cetificat de naştere pentru copil (în care adoptatorii sunt înregistraţi la rubrica „părinţi”). Ultima fază a procesului este monitorizarea post-adopţie. DGASPC are obligaţia întocmirii unor rapoarte trimestriale. De asemenea, trebuie să facă vizite la domiciliul copilului, pe o perioadă de cel puţin 2 ani după încuviinţarea adopţiei.

Citeşte şi: Comoara din centrul pentru persoanele fără adăpost

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS