22.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljA început testarea gratuită RT-PCR la Spitalul de Boli Infecțioase ,,Victor Babeș” din Craiova

A început testarea gratuită RT-PCR la Spitalul de Boli Infecțioase ,,Victor Babeș” din Craiova

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ,,Victor Babeș” din Craiova a început testarea gratuită de tip RealTime PCR pentru Covid-19 încă de la primele ore ale dimineții.

Oltenii sunt așteptați, începând de astăzi, să vină și să se testeze gratuit, fără programare. Centrul este deschis zilnic, inclusiv sâmbăta și duminica, între orele 07:00 – 19:00. Testarea se face în ordinea sosirii la centrul de colectare, care poate fi zărit imediat, în stânga, de la intrarea pe poarta spitalului. Campania de testare se derulează până pe 28 februarie, dar poate fi prelungită.

,,Testarea gratuită a început în această dimineață, la ora 07:00. Avem un număr de teste suficient de mare pentru toți doritorii care se prezintă la noi. Campania durează până pe 28 februarie, putând fi prelungită în caz de necesitate. Desfășurăm această campanie pentru a veni în sprijinul locuitorilor Craiovei. În lupta cu pandemia să fie la îndemână tuturor celor care pot să-și facă sau nu pot să-și facă teste rapide, specificitatea testelor PCR fiind mult mai mare”, spune Dragoș Nicolosu, director medical la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase și Pneumoftiziologie ,,Victor Babeș” din Craiova.

80.000 de teste PCR gratuite sunt puse la dispoziția craiovenilor

Spitalul pune la dispoziția craiovenilor 80.000 de teste, achiziționate în urma unui proiect european pe fonduri europene. Până la orele prânzului aproximativ 50 de craioveni au făcut un test PCR gratuit la Spitalului de Boli Infecțioase ,,Victor Babeș”. Oamenii vor primi rezultatele pe e-mail sau pot să le ridice fizic de la poarta spitalului, în 24 de ore. Campania se adresează oamenilor din Dolj, dar reprezentanții spitalului au primit cereri și din județele vecine.

,,Testele sunt achiziționate în urma realizării unui proiect pe fonduri europene și avem aproximativ 80.000 de teste, suficiente pentru întreaga campanie. Rezultatul vine în maximum 24 de ore. Poate fi primit pe e-mail, așa este recomandabil, dar pentru cei care nu au e-mail, poate fi ridicat în format fizic, pe hârtie tipărit, de la poarta spitalului. Campania se adresează tuturor locuitorilor județului Dolj, dar am avut solicitări și din județele învecinate din Oltenia, pe care n-o să le refuzăm pentru că avem capacitate suficient de mare pentru a procesa toate cererile”, spune Dragoș Nicolosu, director medical.

Craiovenii apreciază campania. Cred că este o inițiativă normală

Craiovenii vin să se testeze fie pentru că se simt rău și n-au încredere în testele rapide luate din farmacie, fie pentru că vor să plece din țară și se tem că au nevoie de un test PCR.

Chiar dacă testele de la farmacie au ieșit negative, un craiovean a vrut să fie sigur de rezultat. A aflat de la colegi că se face testare gratuită pentru Covid-19 și a venit să facă și un test PCR. Ceea ce-i îndeamnă pe toți să facă.

,,Mă simțeam un pic cam rău. M-am testat cu teste de la farmacie. Sunt negative, dar am vrut să fiu sigur. Am aflat de la colegi de testarea gratuită. Știam că există, dar nu știam exact unde. Mi s-a spus să ajung aici. Este o inițiativă normală. Și ar trebui toată lumea să facă asta”, spune craioveanul.

Un alt craiovean o să plece în Germania și se teme că poate are nevoie și de un test. Așa, a venit să facă un test, preventiv.
,,Plec în Germania și poate cer ceva. Nu știu dacă îmi trebuie un test PCR, dar preventiv”, spune acesta.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS