18.3 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljÎn pandemie, tinerii cu autism din Craiova au învățat să prepare dulciuri

În pandemie, tinerii cu autism din Craiova au învățat să prepare dulciuri

Copiii și tinerii cu autism de la Centrul de zi ANCAAR Craiova au îndulcit, marţi seară, craiovenii cu dulciuri și produse de patiserie pregătite chiar de ei, după vechile rețete ale bunicilor.

În urma evenimentului caritabil s-au strâns 5720 de lei și 100 de euro, donații de care vor beneficia toți acești copii și tineri diagnosticați cu tulburare de spectru autist din cadrul centrului.

Pandemia le-a oferit o oportunitate. Au învățat să facă dulciuri prin terapie

Dulciurile au fost pregătite de Chef Bobo și echipa lui de tinerii cu autism de la centru, asistați de terapeuți. Copiii și tinerii au pregătit pentru invitați gogoși, brioșe, rulade, prăjituri și cornulețe.

,,Să nu vă închipuiți că o persoană cu tulburare de spectru autist, învață imediat cum se face o prăjitură. Autistul învață să facă o prăjitură luându-și niște jaloane, învățând prin terapie ce înseamnă acest lucru. Și atunci, avem în centru bolul pentru făină, cu pictograma de făină și cu semnul până unde trebuie să pună făina, zahărul sau uleiul. Au ieșit niște lucruri bune. Este o muncă de echipă. Dacă Bogdan reușește să folosească mixerul, celălalt coleg vine și-l ajută cu ingrediente, iar celălalt spală ustensilele.

Am încercat să-i ajutăm să funcționeze ca o echipă. Au fost 18 ani de activitate grei, dar există un moment când suntem fericiți. Și la noi pandemia a restricționat abilitățile de socializare și atunci am zis că trebuie să umplem cu ceva”, a spus Luminița Sandu, președintele asociaţiei.

La eveniment au fost prezenți voluntari din Iordania și Turcia, care au încântat invitații cu dansuri tradiționale din țările respective, dar și trei artiști români, doi interpreți de muzică populară, Rozica Petra și Alexandru Lilea, și solista de muzică ușoară Reyna Vox, care au destins atmosfera.

Se vorbește mult despre autism, dar în continuare se face puțin

Tulburarea de spectru autist este o dizabilitate complexă de dezvoltare a creierului care afectează trei arii principale ale funcționării unui copil: comunicarea, interacțiunea socială și comportamentul. Deși se vorbește mult despre autism, autoritățile nu creează chiar atât de multe oportunități pentru acești copii. Iar, de cele mai multe ori, greul trebuie să-l suporte familiile copiilor.

ANCAAR este o organizație neguvernamentală, înființată acum 18 ani, care acționează în domeniul protecției copiilor și a persoanelor adulte cu autism. Misiunea organizației este îmbunătățirea calității vieții persoanelor cu autism și a familiilor acestora. Totodată, își propune creșterea gradului de integrare socială a copiilor și tinerilor cu autism din centru.

,,Tulburarea de spectru autism este o tulburare și o condiție, chiar pe toată viața. Vrem să îmbunătățim, să le creăm abilități copiilor, să fie educați astfel încât ei să funcționeze și să se integreze. Nu-mi place când folosim cuvântul recuperare. Nu este vorba de a recupera ceva. În tulburarea spectru este vorba de a construi, de a crea abilități și oportunități. Oportunități pe care, fără comunitate, nu putem să le oferim copiilor noștri. În seara aceasta, vreau să cunoaștem autismul așa cum este el la el acasă, cu bune și cu rele, pentru că autismul nu înseamnă numai oameni supradotați. Noi oamenii suntem diverși, dar cu siguranță fiecare avem rostul nostru pe acest pământ. Autismul nu este iremediabil, irecuperabil.

Persoana cu tulburare spectru nu este o persoană agresivă, te poți înțelege cu ea. Astăzi, 18 ani mai târziu, împreună dăruim speranță, împreună dăruim încredere. Sunt lucrurile care ne ajută pe noi, părinții, să mergem mai departe pentru că, într-adevăr, este dificil să fii părinte, dar și mai dificil să fii părintele unui copil cu tulburare de spectru. Din păcate, se vorbește mult despre autism, dar se face în continuare foarte puțin. Pot să afirm că, de fapt, greul este dus de familiile copiilor, a spus Luminița Sandu, președinte ANCAAR Craiova.

Marina Andrei

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS