3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljPoliţia Locală a pus ţinta pe cei care parchează ilegal pe locurile persoanelor cu handicap

Poliţia Locală a pus ţinta pe cei care parchează ilegal pe locurile persoanelor cu handicap

Poliţia Locală a Municipiului Craiova a început să-i ia la ţinta pe cei care parchează ilegal pe locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap. Pe lângă amenzile usturătoare date şoferilor care au parcat fără drept, maşinile parcate în astfel de locuri sunt ridicate, iar de aici mai decurge o altă cheltuială.

Poliţia Locală a Municipiului Craiova a demarat o amplă acţiune prin care vrea să îi determine pe cei care parchează ilegal pe locurile amenajate pentru persoanele cu handicap să renunţe la acest obicei. Poliţia Locală spune că, în ultima vreme, au fost solicitaţi de multe ori să intervină în astfel de cazuri. Aşa că au trecut la acţiune.

„În ultima perioadă, a crescut numărul sesizărilor ce au ca obiect ocuparea ilegală a locurilor de parcare semnalizate corespunzător și rezervate pentru persoanele cu handicap. Ca atare, Serviciul Circulație din cadrul Poliției Locale desfășoară o serie de acțiuni pentru depistarea și sancționarea conducătorilor auto ce încalcă drepturile persoanelor cu handicap, referitoare la ocuparea fără drept a locurilor de parcare special amenajate. Contravenția se sancționează cu amendă de la 2.000 la 10.000 lei. Ca măsura tehnico-administrativă se dispune ridicarea autovehiculului respectiv“, au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale.

Pe lângă amendă se plăteşte şi taxa de ridicare

Cei care au proasta inspiraţie să parcheze fără drept pe locurile rezervate persoanelor cu dizabilităţi şi sunt prinşi, vor avea „surpriza“ ca pe lânga amenda propriu-zisă, să mai scoată din buzunar şi taxa de ridicare. În cazul în care proprietarii maşinilor se întorc la maşină în acel moment, taxa va fi de 150 de lei. Însă, dacă maşina este ridicată pe platformă şi transportată către autobaza RAT Craiova, proprietarul va scoate din buzunar 300 de lei.

Câte locuri de parcare sunt în Craiova

În Craiova au fost amenajate destul de multe locuri de parcare pentru persoanele cu dizabilităţi. Acest lucru îi face pe şoferii care nu găsesc locuri de parcare disponibile să apeleze şi la acestea. Însă, cei care sunt prinşi plătesc destul de scump greşeala. În oraşul nostru există, în acest moment 950 de locuri de parcare pentru persoane cu dizabilităţi. Celelalte parcări sunt în număr de 619 în parcarea subterană, iar alte 407 locuri de parcare cu plată. De asemenea, sunt aproximativ 25.000 de locuri de parcare fără plată şi alte 3.786 de parcări rezidenţiale (marcate şi inventariate).

Amenzi de 268.000 de lei în primele şapte luni ale anului

Serviciul Circulaţie din cadrul Poliţiei Locale a dat 322 de amenzi şoferilor care au parcat ilegal pe locurile special amenajate pentru persoanele cu dizabilităţi. „În perioada 01.01 – 30.07.2021, Politia Locală a Municipiului Craiova – Serviciul Circulaţie a dispus măsura tehnico-administrativă de ridicare a 198 de autoturisme. Acestea au fost parcate pe locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap fără respectarea prevederilor Legii nr. 448/2006, republicată privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. În aceeaşi perioadă, poliţia locală a aplicat un număr de 322 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 268.000 lei, conform art. 100. alin. (l), lit. g) din Legea nr. 44812006, republicată, privind protecţia şi promovarea drepturilor persoanelor cu handicap. Precizam faptul că, pentru un număr de 124 de auvehicule nu s-a aplicat măsura tehnico-administrativă de ridicare, deoarece conducătorii auto s-au prezentat la faţa locului şi au fost sancţionaţi contravenţional“, au precizat, pentru GdS, reprezentanţii Poliţiei Locale.

Ce obligaţie au beneficiarii locurilor de parcare pentru persoanele cu handicap

Tocmai pentru a se face deosebirea dintre şoferii care beneficiază de locurile de parcare pentru persoanele cu hadicap şi cei care parchează fără drept, există o regulă pe care beneficiarii trebuie să o respecte.

„Pentru parcarea pe locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap, conducătorii auto trebuie să respecte prevederile art. 40 din Hotărârea Guvernului nr.268/2007 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 448/2006 privind protecţiapromovarea drepturilor persoanelor cu handicap statutează caracteristicile Cardului-legitimaţie pentru locuri gratuite de parcare, prevăzut la art. 65 alin. (3) din legea 448/2006, la alin. (5) fiind menţionat că „Partea din dreapta verso conţine: b) afirmaţia „atunci când va fi utilizat, cardul-legitimaţie va fi afişat în partea din faţă a vehiculului, astfel încât faţa cardului-legitimaţie să fie clar vizibilă pentru verificare. Precizăm că în momentul parcării pe locurile special amenajate pentru persoanele cu handicap, conducătorul auto este obligat să afişeze cardul-legitimaţie în partea din faţă a vehiculului, astfel încât faţa cardului-legitimaţie să fie clar vizibilă pentru verificare“, au mai specificat cei de la Poliţia Locală.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS