6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljDiagnosticat cu leucemie de Crăciun. Mario are nevoie urgentă de sânge

Diagnosticat cu leucemie de Crăciun. Mario are nevoie urgentă de sânge

Pentru un copil de 16 ani, Crăciunul a fost complet diferit față de cum și-ar fi imaginat. Chiar de sărbători, Mario Dinu a primit vestea că are leucemie acută limfoblastică, iar acum se află internat la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Craiova, la Secția de Oncopediatrie. Familia sa face un apel disperat către toți cei care pot dona sânge, căci Mario are mare nevoie de trombocite.

La început, o durere, apoi din ce în ce mai multe

Simptomele au început cu aproximativ două săptămâni înainte de Crăciun. La început, o durere de umăr, o durere de genunchi sau de șold. „Mario nu a avut probleme de sănătate până acum. Era perfect sănătos, avea analize la șase luni făcute, hemoleucograma ieșea bine. Într-adevăr, la ultimele analize a ieșit o valoare mare ASLO. Medicul de familie spunea să revină pentru Moldamin… Nu a mai apucat să facă Moldamin, pentru că au apărut aceste dureri. Fiind toată lumea cu gândul la Covid, chiar ne-am gândit că ar putea fi asta, de la durerile de oase”, spune mătușa copilului, Viorica Cruceru.

Familia a chemat, în cele din urmă, ambulanța. Copilului i s-a recoltat probă pentru testul Covid, însă rezultatul a fost negativ.

Apoi, durerile au început să fie din ce în ce mai puternice.

„Nu mai putea nici să mănânce”

Într-o noapte, a început să aibă sângerări nazale care nu se mai opreau, iar familia a chemat din nou salvarea. Dar nimeni nu și-a dat seama ce ar putea fi. Mario a primit o injecție și a rămas acasă, la Leu, în comuna unde locuiește. A doua zi, locul injecției s-a umflat, s-a înnegrit și părinții s-au speriat. Băiatului îi apăruseră și peteșii (pete roșii violacee, care trădează trombocitopenie, la fel ca epistaxis-ul – sângerarea nazală – n.r.). Mario se simțea rău, astfel că familia a insistat să meargă la spital.

„Nu mai putea nici să mănânce, mânca din când în când un iaurt, spunea că are dureri și că nu se simte bine”, povestește mătușa.

Vestea șoc a venit în ziua de Crăciun

Băiatul nu a vrut să rămână internat, însă părinții i-au spus să stea ca măcar să i se facă un set de analize. Când au venit rezultatele, medicul le-a dat vestea neașteptată. Au aflat că este, în proporție de 99%, leucemie.

„A fost un șoc pentru toată lumea. Cred că trei seturi de analize i-au făcut în noaptea aceea. Îi mai facem, îi mai facem. Și i-au făcut și la fel au ieșit”, spune Viorica Cruceru.

În cele din urmă, băiatul a fost internat la Oncopediatrie. Familia a încercat să îl transfere la București sau Timișoara, dar nu a găsit locuri.

„A început săptămâna trecută tratament cu citostatice, a făcut o ședință și a fost bine după, însă a doua zi s-a simțit rău, a avut probleme cu stomacul. Iar în acest moment are un nivel scăzut de trombocite și are nevoie mare de sânge”.

Apel la donare de sânge

Familia a lansat un apel și pe rețelele de socializare, rugându-i pe toți cei care pot și vor să ajute să meargă să doneze sânge, indiferent de grupă, menționând numele băiatului, Dinu Mario – internat la SCJU Craiova.

„O faptă bună nu costă nimic”, spune mătușa sa, care precizează că se poate dona la orice spital din țară, cu precizarea numelui pacientului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS