6.7 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMinunea de la Dăbuleni. Autobuze electrice în „patria pepenilor“

Minunea de la Dăbuleni. Autobuze electrice în „patria pepenilor“

Minune în orașul Dăbuleni. Localitatea cu 12.000 de oameni din județul Dolj, recunoscută în toată țara pentru pepenii dulci și zemoși marcă înregistrată, va avea în curând transport public local. Și nu orice fel de transport, ci unul cu autobuze electrice. Cum vor ajunge autobuzele electrice la Dăbuleni, aflați din articolul de mai jos.

Autobuze electrice în „patria pepenilor“. Când spui Dăbuleni, te gândești automat la un singur lucru: la pepenii verzi autohtoni cunoscuți în întreaga țară.

În curând, orașul doljean cu 12.000 de locuitori și cu unele străzi încă de pământ va fi renumit și pentru transportul public local. Nu a avut până acum așa ceva, dar în curând va avea. Și pentru că „trebuie să ne gândim la viitor“, așa cum s-a exprimat primarul Aurel Băjenaru, „orașul pepenilor“ va trece direct la transport ecologic. Adică la autobuze electrice. Nu multe, doar trei, dintre care unul va fi „de rezervă“, însă suficient cât să vorbești despre „minunea de la Dăbuleni“. Autobuzele vor fi cumpărate la pachet cu trei stații de încărcare lentă și un sistem e-ticketing pentru călători.

Achiziția se va face printr-un proiect cu fonduri europene. Finanțarea a fost obținută încă din anul 2018, prin Programul Operational Regional 2014-2020. „Când am vorbit de acest proiect, toți au crezut că este o fantasmagorie. Acum îl vom duce la bun sfârșit. Autobuzele vor fi folosite doar în interiorul orașului, pentru transportul local. Nu am avut așa ceva până acum, prin Dăbuleni trec în prezent doar cursele care asigură transportul intrajudețean. Acum vom avea și noi transportul nostru local“, susține edilul orașului.

Autobuze electrice în „patria pepenilor“. Licitația a fost lansată la începutul lunii

Primăria Dăbuleni a și lansat, la începutul acestei luni, licitația privind furnizarea a „trei autobuze electrice noi, de dimensiuni medii, dotate cu stații de încărcare lentă (3 bucăți) și sistem de bilete integrat pentru călători e-ticketing“.

Autobuzele electrice „vor fi de tip solo (nearticulate), vor avea podeaua/planşeul coborât/ă, vor fi dotate cu facilităţi pentru accesul nelimitat al persoanelor cu mobilitate redusă, vor fi fără etaj, cu caroserie CE și vor fi destinate transportului urban de călători“, după cum se precizează în anunțul de participare.

Valoarea estimată a achiziției este de 8.358.046 lei, fără TVA. Furnizorul care va veni cu cel mai bun raport calitate-preț va obține contractul. Autoritatea contractantă va ține cont de preț în procent de 60%. La alegerea ofertei câștigătoare va mai conta consumul mediu de energie (20%) și capacitatea de transport (20%).

Autobuzele electrice vor aduce și alte schimbări în Dăbuleni

Ofertele sunt așteptate până la data de 6 octombrie. „Este un proiect pentru îmbunătățirea mobilității urbane și reducerea emisiilor de CO2. Am zis să ținem și noi pasul cu noile tendințe. Două dintre autobuze vor circula în oraș, iar cel de-al treilea va rămână la bază, ca rezervă. Proiectul pentru care s-a obținut finanțare europeană este mai amplu și are o valoare de aproape cinci milioane de euro. Asta pentru că el se referă nu doar la achiziția de autobuze electrice, ci și la modernizarea a 12 străzi, la amenajarea unei parcări de 101 locuri, la 34 de stații de autobuz monitorizate video și la construirea unui depou pentru autobuze“, a explicat primarul Aurel Băjenaru.

De altfel, la sfârșitul lunii iulie Primăria Dăbuleni a lansat în cadrul aceluiași proiect european o licitație pentru proiectarea și execuția unui centru intermodal de transport public de persoane. Valoarea contractului este de 2.588.561 lei fără TVA, iar singura ofertă depusă se află în etapa finală a evaluării.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS