5.6 C
Craiova
marți, 19 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieS-a lansat licitaţia pentru lotul de 30 de autobuze electrice

S-a lansat licitaţia pentru lotul de 30 de autobuze electrice

Primăria Craiova a lansat licitaţia pentru achiziţia celor 30 de autobuze electrice cu lungimea de circa 12 metri, pentru care s-a obţinut, într-un final, finanţare europeană.

Pe lângă aceste 30 de autobuze noi cu sistem de propulsie electric, proiectul mai presupune şi achiziţia a 30 de staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă. Procedura a fost publicată, ieri, în sistemul electronic de achiziţii publice (SEAP), iar ofertele sunt aşteptate până la data de 7 septembrie. Valoarea totală estimată a contractului este de 77.568.706 lei, fără TVA. Criteriul de atribuire este „cel mai bun raport calitate – preţ“, componenta financiară a ofertei contând în proporţie de 80%. Municipalitatea va mai ţine cont de numărul suplimentar de călători transportaţi (14%) şi de perioada de garanţie extinsă (6%).

Iniţial, Primăria Craiova a lansat o licitaţie pentru 46 de autobuze electrice. Un lot de 16 autobuze electrice cu lungimea de circa 18 metri, plus 16 stații de încărcare lentă și patru stații de încărcare rapidă, şi un altul de 30 de autobuze electrice. Finanţare europeană s-a obţinut atunci doar pentru lotul de 16 mijloace electrice de transport în comun, contract care a şi fost atribuit la sfârşitul lunii aprilie. Cele 16 autobuze electrice destinate Craiovei vor fi furnizate de Solaris Bus & Coach, în baza unui contract în valoare de 76.004.854,72 lei (inclusiv TVA).

Autobuzele vor ajunge în Bănie începând din luna februarie 2021, conform caietului de sarcini asumat de producător. Astfel, în primele nouă luni de la semnarea contractului se va livra un prototip care va îndeplini toate condițiile impuse de primărie. Restul autobuzelor electrice cu lungimea de circa 18 metri vor fi livrate într-un interval de șase luni, începând cu a zecea lună de la semnarea contractului.

Cum vor arăta cele 30 de autobuzele electrice cu lungimea de 12 metri

Pentru lotul de 30 de autobuze electrice de 12 metri, la pachet cu cele 30 de staţii de încărcare lentă şi 7 staţii de încărcare rapidă, s-a obţinut finanţarea europeană în luna mai. Valoarea contractului este de aproape 92 milioane de lei (TVA inclus). Autobuzele electrice cu lungimea de circa 12 metri trebuie să aibă capacitatea de minimum 70 călători, dintre care minimum 27 pe scaune, plus conducătorul auto.

De asemenea, autobuzele trebuie să aibă o autonomie de minimum 100 km la capacitatea maximă de încărcare şi cu funcționarea sistemului de încălzire/răcire. Autobuzele vor fi dotate cu baterii suplimentare, care vor asigura o autonomie suplimentară de 10 Km, cu rampă destinata accesului persoanelor cu dizabilități, sisteme de încălzire, ventilație și condiționare a aerului, sistem de informare audio-video a călătorilor, indicatoare exterioare pentru trasee, sistem de numărare a călătorilor, sistem de supraveghere video şi sistem gratuit Wi-Fi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS