11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoi intersecţii semaforizate în Craiova?

Noi intersecţii semaforizate în Craiova?

În Craiova ar putea apărea noi intersecţii semaforizate. Primăria studiază posibilitatea de a amplasa semafoare în patru intersecţii din oraş cu trafic intens.

Informaţia apare în propunerile de investiţii publice pentru anul 2020, parte a bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova publicat spre consultare publică. Este vorba, de fapt, de realizarea unor Studii de Fezabilitate privind amenajarea unor instalaţii de semaforizare, studii pentru care a fost prinsă în buget suma de 20.000 de lei, pentru fiecare intersecţie.

Prima intersecţie vizată pentru semaforizare este cea de la intersecţia străzilor Bariera Vâlcii şi Toamnei. Urmează intersecţia străzilor Brestei şi Pelendava şi intersecţia străzilor Caracal cu Henri Coandă şi Potelu. Ultima zonă unde primăria ia în calcul să amplaseze semafoare este la trecerea pentru pietoni de pe strada Râului, intersecţia cu strada Bucovăţ.

Interesant este însă faptul că într-una din aceste intersecţii, cea de pe strada Caracal, există un sens giratoriu permanent şi o semaforizare pare să nu-şi aibă rostul.

Intersecţiile semaforizate, doar în studiu

Situaţia de pe strada Caracal, de la intersecţia cu Henri Coandă şi Potelu, este similară cu cea de la „Calu mort“. La sfârşitul lunii noiembrie 2019, primăria a decis să pornească instalaţia de semaforizare amplasată la intersecţia bulevardului Decebal cu străzile Henry Ford şi Caracal. Ce a rezultat? Un adevărat dezastru. Semafoarele au creat isterie în trafic, aşa că au fost oprite după doar o zi de funcţionare. Asta pentru că în loc să fluidizeze traficul, mai mult l-au încurcat.

S-ar putea întâmpla aşa şi cu o eventuală semaforizare a intersecţiei străzilor Caracal cu Henri Coandă şi Potelu? Reprezentanţii primăriei susţin că astfel de semaforizări sunt deocamdată doar în studiu.

Intersecţii semaforizate noi în Craiova? Primăria ia în calcul să amplaseze semafoare la intersecţia străzilor Caracal cu Henri Coandă şi Potelu.
Intersecţii semaforizate noi în Craiova? Primăria ia în calcul să amplaseze semafoare la intersecţia străzilor Caracal cu Henri Coandă şi Potelu.

Legat strict de intersecţia menţionată mai sus, aceştia spun că se încearcă introducerea ei în sistemul integrat de management al traficului de pe bulevardul Decebal, aşa cum s-a întâmplat cu intersecţia de la „Calu mort“.

„Deocamdată doar studiem posibilitatea unei semaforizări pe strada Caracal. De fapt, introducerea străzii Caracal în sistemul de management al traficului de pe bulevardul Decebal. Repet, este vorba de studii. Să vedem ce reiese în urma acestor studii. Dacă semafoarele se vor dovedi utile, se va renunţa la sensul giratoriu“, a explicat un reprezentant al municipalităţii.

În ceea ce priveşte restul intersecţiilor aflate în studiu, semaforizarea lor pare o ideea bună.

Dezbaterea publică a bugetului are loc vineri

Pe lângă SF-urile privind amplasarea de semafoare în cele patru intersecţii, în proiectul de buget pentru anul 2020 a fost prinsă şi amenajarea a două parcări supraetajate. De fapt, studiile de fezabilitate pentru două astfel de parcări supraetajate: pe strada Fraţii Goleşti, intersecţia cu Calea Bucureşti, şi pe strada Unirii, intersecţia cu strada Corneliu Coposu. Valoarea SF-urilor prevăzută în buget este aceeaşi ca la semaforizări: 20.000 de lei.

În propunerile de investiţii publice pentru anul 2020 apare şi achiziţia de automate de dirijare a traficului în intersecţii, pentru care a fost prevăzută suma de 150.000 de lei. Astfel de dispozitive de dirijare sunt componente-cheie ale unui sistem eficient de management al traficului. Automatele de dirijare pot lua decizii legate de semaforizarea adaptabilă sau cu timpi ficși, de funcționarea semafoarelor în regim „Night all-red“ ori de prioritizarea accesului în intersecții a vehiculelor de transport public sau a vehiculelor speciale (ambulanţe, pompieri, poliție etc).

Dezbaterea publică a proiectului de hotărâre privind „Bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pentru anul 2020“ va avea loc vineri, 7 februarie, la ora 12.00, în sala mare de şedinţe a primăriei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS