11.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljAbsolvenţii de Medicină din Craiova au protestat în centrul oraşului

Absolvenţii de Medicină din Craiova au protestat în centrul oraşului

-

Zeci de absolvenţi ai Universităţii de Medicină şi Farmacie din Craiova au ieşit miercuri să protesteze în centrul oraşului. Aceștia sunt nemulţumiţi de faptul că examenul de Rezidenţiat a fost amânat pentru 8 decembrie, şi spun că nici această dată nu este sigură. Absolvenţii de Medicină susţin că până la Rezidenţiat ei au rămas fără asigurare de sănătate.

Asbolvenţiii de Medicină din Craiova au ieşit la protest ieri începând cu ora 17.00. Aceştia au protestat în Piaţa „Mihai Viteazul” şi au spus că nu au siguranţă că rezidenţiatul se mai organizează în acest an.


„Iniţial rezidenţiatul a fost programat pe 10 noiembrie. Data a fost modificată pentru că în ziua respectivă sunt programate alegerile prezidenţiale. Apoi s-a stabilit că pe 17 noiembrie. Dar neavând ministru al Educaţiei, ministrul Sănătăţii a amânat din nou data pe 8 decembrie. Nici această dată nu este sigură. Din discuţiile cu juriştii, conform metodologiei pentru Rezidenţiat data se mai poate amâna  pentru că este un termen prevăzut pentru fiecare etapă, de semnare a ordinelor, stabilirea posturilor, validarea candidaţilor. Aceste etape pot face 45 de zile. În aceste condiţii nu avem nici o stabilitate. Sunt doar vorbe că examenul va fi pe 8 decembrie”, a precizat Ionuţ Dragomir.

Absolvenţii de Medicină susţin că în prezent nu au nici asigurare de sănătate.

„Am absolvit studiile de licenţă şi dacă nu am susţinut rezidenţiatul şi nu suntem încadraţi nicăieri nu mai avem nici asigurare de sănătate. Din ce au aflat colegii noştri, nici la şomaj nu am avea dreptul”, a mai spus Ionuţ Dragomir.

Absolvenții de Medicina au precizat că fără examenul de rezidențiat ei nu pot profesa in domeniul medical. „Este cel mai important examen al nostru. La nivel de țară suntem 6.000 de absolvenți care așteptăm să susținem rezidențiatul că sa putem profesa. In Craiova suntem 300 de absolvenți de Medicină și avem 6 ani de muncă după care deocamdată nu putem face nimic. Vrem o dată sigură pentru Rezidențiat”, a spus o alta protestatară.

O parte dintre absolvenți se gândesc chiar că dacă nu se va organiza examenul să plece peste granițe. ” Avem colegi care s-au pregătit să plece din țară. In străinătate rezidențiatul consta in interviu și ne gândim și noi tot mai serios la aceasta opțiune dacă aici nu putem profesa”, a mai spus o alta protestară.

AJOFM Dolj: Asbolvenţii de Medicină ar primi șomaj 250 de lei pe lună

Reprezentanţii AJOFM Dolj susţin însă că absolvenţii de la Universitatea de Medicină pot beneficia de indemnizaţie de şomaj.

„Menţionăm că, potivit prevederilor art.42 din Legea 76/2002 cu modificările şi completările ulterioare,nu beneficiază de indemnizaţie de şomaj absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie care, la data solicitării dreptului, au promovat concursul naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legii. Pe de altă parte, în conformitate cu prevederile art.44, lit.(p), din actul normativ anterior menţionat, indemnizaţia de şomaj încetează la data promovării concursului naţional de rezidenţiat pe locuri sau pe posturi, în condiţiile legii, în cazul absolvenţilor  de medicină medicină dentară şi farmacie cărora li s-a stabilit dreptul anterior susţinerii examenului de rezidenţiat.


În consecinţă, absolvenţii licenţiaţi ai facultăţilor de medicină, medicină dentară şi farmacie pot solicita acordarea indemnizaţiei de şomaj atât înainte de susţinerea concursului naţional de rezidenţiat, urmând ca aceasta să înceteze în situaţia în care sunt declaraţi admişi, cât şi după sustinerea acestui concurs, dacă nu au fost declaraţi admişi şi dacă nu a expirat perioada de 12 luni de la data absolvirii studiilor”, a precizat Alina Ghercioiu, purtător de cuvânt al AJOFM Dolj.  


Solicitarea indemnizatiei de somaj în cazul absolventilor este posibila dupa expirarea celor 60 zile de la absolvire prevăzute de lege pentru a se încadra în muncă potrivit pregătirii profesionale, dar nu mai târziu de 12 luni de la data absolvirii.
Indemnizatia de somaj se acordă absolvenţilor pe o perioadă de 6 luni, iar cuantumul este de 250 lei / lună, respectiv  50% din valoarea indicatorului social de referinta in vigoare, mai spun reprezentanţii AJOFM Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Cod galben de precipitații

Administrația Națională de Meteorologie a emis o atenționare de...

ȘTIRI GdS