10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCozi imense şi nervi la Serviciul Paşapoarte Dolj

Cozi imense şi nervi la Serviciul Paşapoarte Dolj

Luna august este cea mai aglomerată pentru Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj. Foarte mulţi doljeni care lucrează în străinătatea se întorc acasă, în concediu, şi profită de acest lucru pentru a-şi reînnoi paşapoartele. În plus, aceasta este şi perioada vacanţelor şi foarte mulţi oameni aleg să îşi facă paşaportul cu puţin timp înainte să plece. De câteva zile, în fiecare dimineaţă se formează o coadă imensă în faţa Serviciului de Paşapoarte, de la 04.00 dimineaţa, chiar dacă programul începe de la 08.30. „Este deja a treia zi când încerc să îmi fac paşaportul, astăzi am fost mai norocos. E foarte aglomerat, se pare că nu fac faţă cu numărul mare de cereri. Zilele trecute am venit în jurul orei 09.00, însă deja lista făcută depăşea 200 de persoane şi s-au luat doar 170 de persoane. Astăzi (n.r. – ieri) am venit de la 04.30 şi am fost al 69-lea pe listă. Se face o listă, neoficială, la intrare, fiecare se trece pe ea, iar în momentul în care începe programul cineva citeşte lista şi se iau bonurile de ordine. Acum vreau paşaportul pentru o vacanţă. Am muncit anii trecuţi în străinătate şi ma gândesc serios să mă întorc pentru că este dezamăgitor să întâmpini astfel de probleme. În străinătate, personalul este mai numeros şi nu se formează astfel de cozi şi neplăceri, a declarat Victor Opriş. „De dimineaţă am stat aici ca oile în ţarc. Foarte mulţi oameni, foarte îngrămădiţi. Aşa ceva nu se poate. Sunt aici de la ora 05.00, sper să reuşeşsc să îl fac astăzi. Lucrez în Spania şi am venit special să îmi fac paşaportul. Aici de fiecare dată când vin trec prin aceeaşi situaţie. În străinătate totul este organizat. Când am ajuns aici, de dimineaţă, s-a făcut o listă şi apoi am luat bonuri de ordine“, a adăugat Emanuel Nedelea.
Reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj spun că lucrează la capacitate maximă, însă nu se pot soluţiona mai mult de 30 de cereri pe oră. „În acest moment, activitatea din cadrul Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj se desfăşoară la capacitate maximă, fiind deschise zilnic trei ghişee pentru primirea cererilor şi unul pentru eliberări. Faţă de primul trimestru al anului 2016, numărul cererilor a crescut în primul trimestru al anului 2017 cu 42%. De două luni a fost pus în funcţiune şi aparatul pentru emiterea bonurilor de ordine, iar acestea se emit doar personalizate cu numele solicitantului, astfel că nu există posibilitatea de a fi vândute, aşa cum tot există zvonuri. Zilnic se eliberează 220 de astfel de bonuri de ordine, iar în zilele de marţi, când programul este prelungit până la ora 18.00, se eliberează 280 de bonuri, absolut toate cererile fiind soluţionate până la sfârşitul programului. Mai mult, lucrătorii din cadrul Serviciului de Paşapoarte Dolj le spun oamenilor de fiecare dată că se pot lucra aproximativ 30 de cereri pe oră, astfel că aceştia nu sunt nevoiţi să stea la coadă, ci pot estima, în funcţie de numărul pe care îl au pe bonul de ordine, când le vine rândul“, au spus aceştia.
În cea mai dificilă situaţie se află persoanele care trebuie să vină să stea la coadă cu copiii pentru a le face paşaport. „Vrem să facem paşaportul copilului, iar soţul a venit de dimineaţă de la ora 06.00 să prindă loc. Eu am ajuns cu copilul de aproximativ o oră şi jumătate şi nu am reuşit să intrăm. Ne plimbăm cu copilul când afară, când înăuntru, pentru că nu mai are răbdare. Asta este situaţia, nu avem ce să facem. Urmează să plecăm în Spania şi trebuie să îl facem pentru că acolo muncim. Data viitoare îl vom face acolo, la ambasadă, pentru că aici nimic nu este bine organizat“, a declarat Floriana.

„Acea lista neoficială se face fără implicarea vreunui lucrător din cadrul Serviciului de Paşapoarte“

Lista neoficială care se face în rândul oamenilor ce aşteaptă de la primele ore ale dimineţii în faţa instituţiei nu este recunoscută de reprezentanţii Serviuciului de Paşapoarte. „În ceea ce priveşte acea listă, pe care cei care solicită paşapoarte o fac singuri, se face fără implicarea vreunui lucrător din cadrul Serviciului de Paşapoarte şi nimeni nu le spune oamenilor să se aşeze de la 03.00-04.00 dimineaţa la coadă, aşa cum am înţeles că se întâmplă. Aşadar, îi sfătuim pe oameni să nu se lase înşelaţi dacă cineva le cere bani pentru vreun loc de pe acea listă şi îi asigurăm că aceasta nu este făcută de lucrătorii Serviciului de Paşapoarte Dolj. Începând de luni, 7 august, ordinea şi liniştea publică din cadrul Serviciului de Paşapoarte Dolj va fi asigurată de către jandarmi şi sperăm că această măsura va calma cumva spiritele“, au mai precizat reprezentanţii Serviciului Public Comunitar Pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple Dolj.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS