doljul bucate
Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj organizează sâmbătă, 28 martie, începând cu ora 12:00, o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, călătorie care se va face la Casa de Cultură „Adrian Păunescu” din comuna Bârca. Evenimentul, intitulat „Dolju-n bucate de la Bârca”, se desfăşoară în parteneriat cu Primăria şi Consiliul Local Bârca şi Primăria şi Consiliul Local Giurgiţa.

Organizatorii propun o expoziţie de fotografie cu tema „La vatra cu bucate ca-n poveşti”, o proiecţie de film, dar şi momente de joc şi cântec popular cu ansamblurile folclorice “Alunelul” din Pieleşti şi „Rapsozii Desnăţuiului” de la Giurgiţa. Cel mai important element al acestui eveniment va fi o degustare de bucate specifice comunei Bârca, pregătite după reţete moştenite din bătrâni – pâinea minţită, raci umpluţi, salată de vinete cu puţin usturoi şi ţelină, murături, turtă coaptă, gogoşi şi multe alte bucate de-ţi lasă gura apă.

„Dolju-n bucate” este o călătorie prin viaţa satului tradiţional doljean, ilustrată prin diversitate culinară şi poveştile protagoniştilor care refac tabloul reunirii familiei ţăranului autentic în jurul mesei, la care fiecare îşi spune bucuriile sau necazurile.

Oana OLARU
Lucrează la Gazeta de Sud din 2005 şi este de profesie traducător. Ca redactor online este la curent cu tot ce se întâmplă în țară, dar şi în afara ei. Consideră că cea mai mare provocare este să informeze corect, obiectiv şi la timp.