15.6 C
Craiova
duminică, 19 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimăria Craiova va crește flota RAT-ului cu încă 22 de autobuze electrice

Primăria Craiova va crește flota RAT-ului cu încă 22 de autobuze electrice

Primăria Craiova a scos la licitație achiziționarea unui lot de 22 de autobuze electrice de capacitate medie, care ar urma să fie cumpărate prin intermediul unei finanţări PNRR.

„Contractul de achiziţie publică de furnizare a autobuzelor şi staţiilor de încărcare vizează achiziţionarea a 22 bucăţi autobuze noi cu sistem de propulsie electric cu lungimea de cca. 12m (solo), 22 staţii de încărcare lentă şi 8 staţii de încărcare rapidă, pentru care autoritatea contractantă a solicitat finanţare nerambursabilă conform Contract de finanţare nr.135290/28.11.2022 în cadrul proiectului «Modernizarea sistemului de Transport public cu autobuzul în zona Metropolitana Craiova – MOTRIC Metropolitan», PNRR, Componenta 10”, se arată în documentaţia postată în sistemul electronic de achiziţii publice.

Primăria Craiova a anunţat că a obţinut finanţare prin PNRR pentru achiziţionarea celor 22 de mijloace de transport în comun inclusiv 22 de staţii de reâncărcare lentă şi opt staţii de reîncărcare rapidă, încă din anului 2022.

„Contractul de finanțare a fost semnat de Municipiul Craiova și Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației pe 28 noiembrie 2022 și are o durată de implementare de 40 luni de la data semnării acestuia.
Proiectul vizează achiziționarea a 22 de autobuze electrice inclusiv a 22 de stații de reîncărcare lentă și 8 stații de reîncărcare rapidă, realizarea de documentații de proiectare și asistență tehnică pentru lucrările de construcții pentru branșarea stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice, precum și efectuarea de lucrări de construcții pentru branșarea stațiilor de reîncărcare a autobuzelor electrice.
Valoarea totală a proiectului este de 71.303.734,24 lei, inclusiv TVA”, spunea la acea dată purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Autobuze electrice în valoare de 12 milioane de euro

Potrivit anunţului publicat în sistemul electronic de achiziţii publice, valoarea estimată a contractului scos la licitaţie de edilii craiveni este de 57.936.169, adică aproape 12 milioane de euro. Data limită stabilită pentru depunerea ofertelor este de 6 iunie 2024.După semnarea contractului, furnizorul desemnat va avea la dispoziţie un an ca să livreze vehiculele solicitate de primărie.
Criteriul de atribuire al licitaţiei este cea mai bună ofertă din punct de vedere tehnico-economic, comisia de evaluare a ofertelor având de comparat nu mai puţin de şase aspecte. Preţul oferit este doar unul dintre ele, având cea mai mare pondere, de 40 la sută din total. Pe lângă acesta sunt luate luate în considerare şi consumul de energie electrică în kwh/km – cu o pondere de 15 la sută din punctaj, garanţia extinsă oferită de furnizor peste cei 5 ani, respectiv 500.000 de km solicitaţi de autoritatea contractantă drept criteriu de eligibilitate în caietul de sarcini – 10 procente,  perioada de livrare a autobuzelor electrice – 10 procente, autonomia autobuzelor între două încărcări, peste cei 150 de km solicitaţi prin caietul de sarcini – 10 procente şi numărul suplimentar de călători transportaţi faţă de minimul solicitat în caietul de sarcini de 70 de călători din care 27 cu loc pe scaune – 15 procente din punctaj.

Crește flota de autobuze electrice

Odată cu achiziționarea celor 22 de autobuze, numărul autobuzelor electrice din Craiova ar ajunge la 68. Orașul are deja achiziţionate prin două contracte anterioare 16 autobuze articulate, de mare capacitate şi 30 de autobuze medii. Acestea se află în administrarea și exploatarea RAT Craiova. În continuare, autorităţile locale vor merge tot pe autobuze electrice în privinţa transportului în comun.

„Obiectivul general al proiectului este îmbunătăţirea eficienţei transportului public de călători, a frecvenţei şi a timpilor săi de parcurs, a transferului către acesta de la transportul privat cu autoturisme. Obiectivul specific la care contribuie furnizarea produselor: creşterea atractivităţii transportului public şi a procentului de utilizare a acestui mod de transport, în cadrul distribuţiei modale a deplasărilor, prin creşterea vitezei comerciale de deplasare a vehiculelor de transport public; reducerea numărului de accidente şi creşterea siguranţei rutiere pentru toţi participanţii la trafic – conducători auto, biciclişti, pietoni; reducerea emisiilor GES; reducerea poluării, inclusiv a celei sonore, datorate traficului urban; promovarea transportului public urban drept o soluţie alternativă utilizării vehiculului personal, pentru asigurarea accesului cetăţenilor la locul de muncă, la furnizorii de servicii şi alte puncte de interes; eficientizarea transportului public prin reducerea timpilor de călătorie, precum şi prin creşterea numărului de utilizatori; creşterea gradului de accesibilitate al cetăţenilor la punctele de interes din municipiul Craiova; diminuarea cheltuielilor reale de deplasare şi a timpului petrecut în ambuteiajele urbane; creşterea calităţii vieţii cetăţenilor municipiului Craiova”, se mai spune în documentația depusă în SEAP.

Autobuzele electrice vor circula în zona metropolitană

Potrivit proiectului, cele 22 de autobuze electrice vor fi folosite pe traseele din zona metropolitană, adică în afara Craiovei. Tocmai pentru a extinde transportul public în localităţile cu care Craiova are graniţă comună, primăria a înfiinţat Asociația Metropolitană de Transport Public Craiova. Din asociaţie fac parte comunele Breasta, Bucovăţ, Cârcea, Ișalnița, Malu Mare, Pieleşti, Şimnicu de Sus şi Gherceşti. RAT SRL nu a operat până acum în afara Craiovei, pentru că nu a avut autobuzele necesare care să preia şi călătorii din comunele limitrofe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS