20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalPrimarul Craiovei: “Au fost finalizate lucrările la pasajul Electroputere”

Primarul Craiovei: “Au fost finalizate lucrările la pasajul Electroputere”

Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu a anunțat în stilul adoptat în ultima perioadă, adică pe rețelele de socializare, finalizarea lucrărilor la pasajul Electroputere.

“Au fost finalizate lucrările la pasajul Electroputere. Proiectul a presupus lucrări de reabilitare a culeilor și a pilonilor, racordarea corespunzătoare la terenul existent și implementarea unei semnalizări corespunzătoare. De asemenea, am lucrat și la aspectul podului și la siguranța pietonilor, fiind montați stâlpi de iluminat în stil clasic, iar bordurile ce delimitează calea de rulare de trotuar sunt unele mult mai înalte. Pe lângă siguranță, pasajul a fost îmbunătățit și din punct de vedere estetic.” Acesta a fost dat în folosință pe toate cele patru benzi încă din septembrie 2023. Ulterior la pasaj s-a mai lucrat la aspectul estetic. Acum este gata, după ce a fost îmbunătățit din toate punctele de vedere, după cum a precizat, pe Facebook, primarul Craiovei.

Lucrările au început în 2022

După ani de zile în care s-au tot făcut expertize, s-a întocmit un proiect tehnic şi au fost aprobate devize ale investiţiei, lucrările au început în toamna anului 2022. Ulterior, în sezonul rece au fost oprite, iar în martie 2023 s-au reluat. Procedura de achiziție a lucrărilor a fost lansată pe 27 iunie, iar ofertele au fost aşteptate până la data de 25 iulie.

Potrivit anunţului din sistemul electronic, lucrările au presupus racordarea corespunzătoare a pasajului la terenul existent şi realizarea unei semnalizări corespunzătoare.Valoarea estimată a execuţiei a fost de 4.609.534,28 lei (fără TVA), adică 5.485.346 lei cu TVA (1.108.150 euro). Fix suma din devizul general actualizat al investiţiei aprobat în octombrie 2021 (partea de construcții+montaj). Din valoarea estimată a execuţiei, investiţia de bază reprezintă 4.497.106,61 lei (fără TVA), iar organizarea de şantier – 112.427,67 lei (fără TVA). Valoarea contractului nu a inclus partea de cheltuieli diverse şi neprevăzute, acestea putând fi accesate după caz, în funcţie de necesităţi.

Banii au venit prin Programul „Anghel Saligny“.

Ce lucrări s-au executate la pasajul Electroputere

Conform expertizei tehnice din 2019, la pasajul Electroputere s-au executat lucrări atât la infrastructură, cât și la suprastructura podului. Era vorba de curățarea, repararea și protecția betonului cu materiale speciale, desfacerea căii de rulare și a hidroizolației, pentru o hidroizolație performantă și o cale nouă pe pod, refacerea rosturilor, realizarea de parapet pietonal și direcțional, refacerea trotuarelor și repararea cu betoane speciale a betonului degradat la fâșii și culei, precum și lucrări pentru racordarea cu terasamentele și pentru rampele de acces.

În ceea ce privește deficiențele, la acel moment expertul a constatat, printre altele, absența unor elemente structurale, aliniere în plan rampă-pod necorespunzătoare, acces dificil pe trotuarul podului, amplasare incorectă a grătarelor gurilor de scurgere sau lipsa acestora, armături fără strat de acoperire, zone cu beton exfoliat, coroziunea avansată a stâlpului metalic al parapetului în zona de contact cu betonul, degradarea betonului și coroziunea armăturii parapetului, distrugerea suprastructurii (elemente rupte), fisuri și crăpături.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS