22.8 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljProblemele privind poluarea expuse de GdS, confirmate de Planul pentru energie durabilă și climă al Craiovei. Documentul se află în consultare publică

Problemele privind poluarea expuse de GdS, confirmate de Planul pentru energie durabilă și climă al Craiovei. Documentul se află în consultare publică

Planul de acțiune pentru energie durabilă și climă (PAEDC) al zonei metropolitane Craiova se află în consultare publică până pe 23 noiembrie. Documentul analizează principalele sectoare de consum și energiile utilizate, identifică surse de finanțare și stabilește planuri de acțiune. Sub lupă se află și problema poluării din Craiova și a stațiilor de monitorizare APM care nu funcționează sau nu înregistrează nivelul unor poluanți periculoși, despre care GdS a scris într-o serie de materiale.

Poluarea, una dintre principalele probleme ale Craiovei

Conform PAEDC, „calitatea aerului este una dintre principalele probleme ridicate la nivelul Municipiului Craiova. Au existat numeroase cazuri în care la stațiile independente de măsurare a calității aerului au fost înregistrate depășiri de 10 ori ale limitelor cantitative de particule fine mai mici de 2,5 microni aflate în suspensie”.

Una dintre măsurile propuse este achiziționarea de către municipalitate a unei rețele proprii de senzori de monitorizare a calității aerului.

Principalele surse de poluare, identificate de specialiștii care au elaborat planul

Principalele cauze generatoare de particule în suspensie de la nivel local identificate de specialiștii care au elaborat planul sunt gropile de gunoi și arderi ale deșeurilor, arderi ale unor substanțe cu degajări de particule (mase plastice, cauciucuri, conductori și alte compozite din care prin ardere este extras metalul pentru a fi valorificat. Industria, cu arderi cu degajări de particule, lucrări de construcții și șantiere este o altă sursă menționată. Traficul rutier este și el pe lista principalelor surse de poluare, prin descompunerea cauciucului anvelopelor/descompunerea asfaltului și motoarele diesel cu degajări de particule.

Termocentrala CET II – Craiova , aflată la 2 km de centru, și termocentrala Ișalnița, aflată la 10 km de centru, sunt, de asemenea, surse importante de poluare.

„Suspiciuni asupra calității și consistenței măsurătorilor”

Problemele legate de calitatea măsurării calității aerului, identificate și abordate de GdS, sunt atestate și în documentația aflată în proces de consultare publică. Planul face referire la deficiențele stațiilor din Rețeaua Națională de Monitorizare a Calității Aerului (RNMCA), precum defecțiunile sau lipsa măsurătorilor pentru particulele PM2,5 despre care Gazeta de Sud a atras atenția încă din 2020. Ancheta GdS pe tema Craiova poluată a fost premiată la ediția Superscrieri din anul 2022.

„Unele dintre aceste stații de măsurare a calității aerului din RNMCA nu sunt funcționale sau nu măsoară unii parametri calitativi importanți ai aerului pentru toate amplasamentele. Există și probleme privind fluxul măsurătorilor înregistrate de către aceste stații, existând suspiciuni asupra calității și consistenței măsurătorilor”, se arată în Planul de acțiune privind energia durabilă și clima.

Una dintre măsurile propuse este ca Primăria să aibă sistem propriu de senzori

Una dintre propunerile de acțiune este ca municipalitatea să dezvolte un sistem propriu de monitorizare a calității aerului. De asemenea, pentru diminuarea poluării și evitarea insulelor de căldură urbană, a valurilor de căldură și a furtunilor de nisip, se recomandă revitalizarea spațiilor verzi din Craiova și din zona metropolitană și amenajarea de noi spații verzi și perdele de arbori pe principalele bulevarde. Propunerile vin într-o perioadă în care Primăria a reamenajat părculețul Pedagogic și lucrările sunt în desfășurare pentru Fantasy Park. În același timp, însă, există și proiecte controversate, precum îndepărtarea arborilor maturi de pe strada Henri Coandă sau proiectul de lărgire a Pieței Mihai Viteazul pentru a găzdui mega-evenimente, cu „regândirea spațiului verde”.

„Este recomandat ca municipalitatea să își dezvolte propriul sistem de monitorizare pentru care să asigure servicii de metrologie, care să constituie o sursă de date credibile pentru autoritățile publice, cetățeni și operatorii economici din zonă”, se precizează în planul pentru energie durabilă.

Craiovenii pot consulta documentul și pot transmite propuneri

Varianta consultativă a documentației este disponibilă pe site-ul Primăriei, la adresa https://primariacraiova.ro/ro/a/2592/consultare-public%C4%83-a-documentului-%E2%80%9Eplanul-de-ac%C8%9Biune-pentru-energie-durabil%C4%83-%C5%9Fi-clim%C4%83-al-zonei-metropolitane-craiova.

Craiovenii pot transmite propuneri și sugestii până pe 23 noiembrie la adresa [email protected].

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS