16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljVIDEO Lucrările de la Fantasy Park….o căsuţă şi mult noroi

VIDEO Lucrările de la Fantasy Park….o căsuţă şi mult noroi

În luna iulie a anului trecut, primarul Craiovei anunţa cu încântare că, în „următoarele luni“, craiovenii se vor putea bucura de un nou parc, ce va avea un cadru „feeric“. Este vorba despre Fantasy Park. Acesta este situat exact în zona în care se intersectează străzile Paşcani, Toporaşi şi Pârâului, vizavi de Biserica Greco-Catolică Buna Vestire. Ce s-a întâmplat de atunci? Destul de puţine activităţi pe şantier, iar parcul este departe de a arăta cum ni l-a descris primarul. Cu toate acestea, primăria spune că acesta va fi deschis din toamna acestui an.

Aşa cum ne-am obişnuit deja, la primărie timpul pare să aibă altă valoare. Sunt deja 10 luni de la semnarea ordinului de începere a lucrărilor, iar Fantasy Park este la un stadiu incipient, şi rămâne, deocamdată, doar o fantezie.

„Am dat ordinul de începere a lucrărilor la Fantasy Park, iar momentan se curăță perimetrul de vegetația și copacii uscați. În următoarele luni, urmează să se construiască aici un sat al piticilor, cu loc de joacă și terasă pentru copii, un skate park cu terasă și mobilier urban destinat adolescenților și o căsuță-restaurant pentru zona de părinți, cu teatru de vară și alte amenajări specifice petrecerii timpului liber într-un cadru feeric. Întreg parcul va fi supravegheat video, va avea iluminat arhitectural pe timp de noapte. De asemenea, multe plante ornamentale, alei și mobilier urban care vor completa atmosfera de basm. Cu siguranță, acest parc va fi unic în țara noastră. El va deveni un punct de atracție al orașului“, spunea Lia Olguţa Vasilescu, primarul Craiovei, în iulie 2022.

Fantezie….cu noroi

Am vizitat miercuri, în jurul orei 10.00, zona în care acum ar fi trebuit să se afle Fantasy Park. Însă, în loc de ceea ce se lăuda primarul Craiovei că vom găsi în câteva luni de la începerea lucrărilor, am găsit doar mult noroi, iar în întreg şantierul s-a ridicat doar căsuţa-restaurant. Dar nici aceasta nu este finalizată. În rest, doi-trei muncitori băteau cu ciocanul în nişte scânduri în zona cabinei montate pentru paznic. Pe şantierul propriu-zis nimeni nu lucra, iar utilajele erau trase pe dreapta. Pe lângă căsuţa ridicată, pe teren au fost aduse multe pavele, care zac pe paleţi. Nimic din imaginea feerică descrisă de primarul Craiovei anul trecut nu s-a conturat până acum în acea zonă.

Cine se ocupă de lucrări

Obiectul întregului contract care se referă la amenajarea Fantasy Park este „Regenerare urbană în municipiul Craiova prin revitalizarea zonei Cornițoiu“. Valoarea estimată a acestuia a fost de 7.985.567 de lei (fără TVA). Licitaţia a fost câştigată de asocierea de firme Oltenia Garden SRL – Bugaru Trans SRL – Yardman SRL. Această asociere a oferit preţul de 7.249.189,20 lei (fără TVA), adică aproximativ 1,8 milioane de euro cu TVA. Când proiectul a fost scos la licitaţie, în anul 2021, primăria descria Parcul Cornițoiu ca fiind „un spațiu viran insalubru pe care lipsa investițiilor a permis apariția vegetației spontane cu o dezvoltare puternică, favorizată și de condițiile de teren caracterizate prin declivități accentuate, existența unor izvoare (zona str. Pârâului), teren pe alocuri mlăștinos generat de prezența izvoarelor și a pânzei freatice (spre str. George Enescu) iar spre strada Toporași o platformă relativ plană neamenajată“.

Ca să scape de această imagine a zonei, municipalitatea spunea că „prin prezentul proiect se propune valorificarea zonei prin amenajarea unui spațiu coerent din punct de vedere peisagistic și crearea de funcțiuni privind petrecerea timpului liber prin conectarea Străzilor Pârâului, Toporași, George Enescu ş.a.m.d.. Sunt prevăzute lucrări de amenajare a acceselor și promenadă (în mod special în zona străzii Pârâului). De asemenea, alei, platforme pentru amenajarea de locuri de joacă (în zona str. Toporași) pentru diferite grupe de vârstă. Vor fi amenajări peisagistice prin plantări de arbori și arbuști pentru creșterea impactului vizual și valorificarea poziției spațiului verde, pentru creșterea calității vieții“, se menţionează în proiect.
Numai că până acum nu s-a schimbat mare lucru, în afara eliberării terenului de vegetaţie şi construirea acelei case pe care am menţionat-o deja.

Când ar trebui să fie gata

Pe plăcuţa de şantier scrie că lucrările ar trebui să fie gata în iulie 2024, însă acesta ar fi termenul maxim din autorizaţia de construcţie. Primăria spune că în contract este stipulat că la finalul lunii august a acestui an ar trebui ca Fantasy Park să fie gata. „Căsuţele pentru copii şi adolescenţi sunt aproape gata. S-au introdus conductele pentru alimentarea cu apă, s-a făcut plantarea pentru protecţia malurilor. S-a finalizat parcarea dinspre strada Pârâului, s-au făcut scările dinspre strada George Enescu şi se lucrează la elementele de butaforie. De asemenea, urmează să intre în lucru aleile. Tot arealul parcului are 31.000 de metri pătraţi“, au declarat reprezentanţii primăriei.

Reprezentantul Oltenia Garden, una dintre firmele din asocierea care lucrează la Fantasy Park a dorit să facă anumite precizări în legătură cu lucrările. Acesta spune că ploaia ar fi de vină pentru întârzieri. „Acolo este vorba despre un teren care reține apa, un sol argilos cu probleme în execuție. Orice zi cu ploaie a dus la decalarea graficului de execuție a proiectului. Să nu uităm că aceea a fost o zonă lăsată în paragină ani de zile, fără o utilitate dată pentru cetățeni, iar din faza asta de șantier în care suntem acum va ieși un spațiu verde destinat copiilor și părinților, deci să vedem partea buna a utilității finale a proiectului”, a spus Bogdan Buzatu, reprezentantul Oltenia Garden.

Citeşte şi: Sute de maşini din Craiova, găsite fără taxa de parcare plătită, numai în aprilie

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS