19.5 C
Craiova
vineri, 10 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljSute de maşini din Craiova, găsite fără taxa de parcare plătită, numai în aprilie

Sute de maşini din Craiova, găsite fără taxa de parcare plătită, numai în aprilie

Taxa de parcare achitată în anul 2022 a fost valabilă până la finalul lunii martie, iar de la începutul lunii aprilie, poliţiştii locali din Craiova au luat la ţintă maşinile parcare pe domeniul public, ai căror proprietari nu au achitat taxa de parcare. În luna aprilie au fost deja depistate sute de maşini care se găseau în această situaţie.

Peste 300 de maşini depistate fără taxa de parcare plătită, în aprilie

Atenţie, craioveni! Valabilitatea taxei de parcare achitată anul trecut a expirat deja la finalul lunii martie, iar Locala a început vânătoarea în oraş. Luna aprilie a fost deja plină, iar poliţiştii locali au verificat 870 de maşini. Aproximativ 36% dintre acestea nu aveau taxa de parcare achitată. „În luna aprilie a anului în curs, poliţiştii locali cu atribuţii de circulaţie au efectuat pe tabletele terminale puse la dispoziţie de operator peste 870 de verificări. Au fost depistate 313 autovehicule ce nu aveau achitată taxa de parcare necesară staţionării/parcării pe raza municipiului Craiova.

Au fost aplicate 224 de sancţini contravenţionale conform Hotărârii Consiliului Local nr. 31/2017, prin care a fost aprobat Regulamentul referitor la aplicarea taxe pentru parcarea autovehiculelor pe domeniul public sau privat al municipiului Craiova cu modificările şi completările ulterioare. De asemenea, 89 de autovehicule sunt în curs de verificare în vederea identificării proprietarilor/utilizatorilor pentru aplicarea măsurilor legale“, au transmis reprezentanţii Poliţiei Locale a Municipiului Craiova.

În ce condiţii se ridică maşina

Poliţiştii locali ne-au explicat care sunt situaţiile în care se dispune ridicarea maşinilor. Aceştia susţin că principalul motiv este acela legat de gravitatea faptei.

„Poliţiştii locali din cadrul Serviciului Circulaţie pe Drumurile Publice acţionează în funcţie de situaţia operativă pe întreaga zonă de competenţă, respectiv Municipiul Craiova, conform dispoziţiilor Legii poliţiei locale nr. 155/2010, republicată şi Fişa postului, sancţionând conducătorii auto prezenţi la faţa locului care nu nerespectă prevederile O.U.G. nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile pubfice, republicată. În cazul în care conducătorii auto nu pot fi identificaţi dispun şi măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculelor in cauză. Poliţiştii sunt echidistanţi în aplicarea legii, pentru toţi acei conducători auto depistaţi că încalcă prevederile legale.

În ceea ce priveşte măsura tehnico-administrativă de ridicare a vehiculelor, precizăm că aceasta este dispusă în funcţie de gravitatea ce o reprezintă staţionarea/parcarea neregulamentară. Este vorba, în principal, despre acele vehicule ai căror utilizatori încalcă nu numai regulile de circulaţie, dar şi regulile de convieţuire socială. Aceştia pun în pericol viaţa pietonilor şi a celorlalţi participanţi la trafic, staţionand cu vehiculele pe trecerile pentru pietoni sau în imediata apropiere a acestora. De asemenea, în intersecţii, alveole destinate mijloacelor de transport în comun, pe trotuare, piste de biciclete sau pe locurile de parcare destinate persoanelor cu dizabilităţi. Aceste staţionări pun în pericol, fără niciun dubiu, viaţa şi integritatea pietonilor şi a celorlalţi participanţi la trafic“, au menţionat poliţiştii locali.

Aproape 5.500 de maşini, ridicate în 2022

Am întrebat Poliţia Locală dacă există o zonă a Craiovei de unde se ridică cel mai mare număr de maşini. Însă, instituţia susţine că nu deţine o astfel de statistică, fiindcă ilegalităţile se contorizează în funcţie de normele legislative încălcate, şi nu de locul unde se petrec. „Menţionăm că instituţia noastră nu are o evidenţă în concordanţă cu locul faptei, având în vedere că multe autovehicule asupra cărora se dispune măsura tehnico-administrativă de ridicare sunt depistate în urma verificărilor zilnice efectuate de către poliţiştii locali pe toată raza municipiului Craiova sau în funcţie de sesizările primite.

Poliţia Locală a Municipiului Craiova ţine evidenţa sancţiunilor contravenţionale aplicate de către poliţiştii locali pe acte normative (ordonanţe de urgenţă, legi, hotărâri ale consiliului local) şi nu pe locul în care s-a întâmplat fapta. În perioada 1.01.2022-31.12.2022, poliţiştii locali au depistat un număr de 5.471 autovehicule staţionate neregulamentar pe raza municipiului Craiova, dispunând măsura tehnico-administrativă de ridicare a autovehiculelor de pe domeniul public. În toate aceste cazuri a fost aplicată măsura sancţionării contravenţionale, în cuantum de 2.879.950 de lei“, au mai precizat reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova.

Citeşte şi: La Water Park se duc banii ca pe tobogan. Profitul, doar un „străin“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS