13.4 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalZeci de craioveni, amendaţi pentru că şi-au uscat rufele în afara balconului

Zeci de craioveni, amendaţi pentru că şi-au uscat rufele în afara balconului

Primăria Craiova a stabilit amenzi pentru uscatul rufelor pe sârmă, căutatul prin gunoaie, lipsa numărului de la poartă, abandonarea maşinilor pe domeniul public, spargerea străzilor. Amenzile, dar şi regulile pe care craiovenii trebuie să le respecte se regăsesc în „Regulamentul privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului Craiova, precum şi stabilirea, constatarea şi sancţionarea faptelor care constituie contravenţii”. Regulile sunt absolut normale în orice loc din lume, dar sunt adeseori încălcate în Bănie. La fel de rare sunt şi sancţiunile pe care Poliţia Locală şi responsabilii Primăriei Craiova le dau celor care le încalcă.

Banala uscarea a rufelor în afara balconului este o contravenţie. Acest lucru nu-i împiedică pe foarte mulţi dintre craiovenii care locuiesc la bloc să scoată rufele la uscat pe sârme prinse pe faţada blocului. Prin cartierele de blocuri ale oraşului vezi fluturând pe marginea balcoanelor sau în grădinile blocurilor tot felul de rufe puse la uscat. Totuşi „constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice: Montarea suporţilor de uscat rufe în afara balcoanelor sau pe domeniul public/privat al municipiului Craiova”, art. 4, alin. 4, lit.e, Regulament.

Amendaţi pentru că şi-au uscat rufele în afara balconului

Amenda pe care o riscă cei care îşi usucă rufele în faţa blocului este cuprinsă între 1000 – 1500 lei. Un exemplu în acest sens este un bloc de pe bulevardul Oltenia. Aici, la parter, se află sediul unei bănci. Pe frontispiciu este trecută denumirea băncii peste care fâlfîie mai tot timpul rufele puse la uscat în balcoanele de deasupra. Reprezentanţii Poliţiei Locale Craiova spun că de la intrara în vigoare a Regulamentului şi până la acest moment au aplicat 63 de amenzi craiovenilor care îşi usucă rufele pe suporţi montaţi în afara balcoanelor sau pe domeniul public.

Nu ai număr la poartă poţi fi amendat

Prea puţină lume ştie că, potrivit acestui Regulament, cei care deţin un teren intravilan, dar nu l-au împrejmuit şi curăţat de gunoaie riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Tot cu amendă – al cărei cuantum poate ajunge până la 1.500 de lei – pot fi sancţionaţi proprietarii care nu-şi afişează la loc vizibil numărul imobilului sau asociaţia care nu scrie la intrarea într-un bloc numărul blocului şi al scării.

Aceeaşi sancţiune este prevăzută şi în cazul neafişării la loc vizibil de către asociaţiile de locatari sau proprietari, la parterul fiecărei scări de bloc, a tabelului cu toţi proprietarii sau chiriaşii, precum şi a numărului de persoane din fiecare apartament. Prea puţine sunt însă amenzile date de municipalitate pentru asemenea fapte. În aceste situaţii, reprezentanţii Poliţiei Locale au trecut cu vederea lipsa numărului de la poartă, din moment ce nu au aplicat nici o amendă. În schimb, un număr de 215 craioveni au fost amendaţi pentru că nu şi-au împrejmuit proprietăţile şi le-au lăsat neîngrijite.

Căutatul în gunoi e ilegal

Amenda este de 1.500 de lei pentru „căutarea în recipientele pentru gunoi, deşeuri ori răsturnarea lor, împrăştierea gunoiului ori deşeurilor, în scopul recuperării unor resturi alimentare sau de orice altă natură„. Aceeaşi amendă riscă şi craiovenii care abandonează sau depozitează deşeuri pe spaţii verzi, căi publice sau în alte locaţii care aparţin domeniului public/privat al Municipiului Craiova. Astfel de situaţii sunt frecvent întâlnite în Craiova şi sancţionate de poliţiştii locali. Totuşi, este un loc în care se abandonează frecvent gunoi, dar poliţia locală întârzie să-şi facă apariţia. Este vorba de zona din imediata vecinătate a cimitirului de lângă Parcul Tineretului, unde zi de zi se aruncă deşeuri. De la intrarea în vigoare, în anul 2021, şi până în prezent poliţia locală a amendat 150 de persoane care au fost depistate căutând prin gunoi.

Nu plăteşti chirie, nu locuieşti

Ocuparea unui imobil fără drept este tot o contravenţie. Regulamentu prevede la art.10, lit.a: „Constituie contravenţie săvârșirea oricăreia dintre următoarele fapte de către persoane fizice și juridice . Ocuparea de către orice persoană a unei locuinţe din fondul locativ public,
fără contract de închiriere ori alte documente legale”. Un exemplu este imobilul din spatele bisericii Madona Dudu de pe strada Bucovăţ. În urmă cu câţiva ani, chiriaşii primăriei au fost daţi afară din imobil pentru că locuiau fără contrac şi fără să plătească chirie. Ulterior ei au revenit în imobil şi îl ocupă abuziv şi la acest moment. În astfel de situaţii amenda este între 2.000 – 2.500 de lei. În această situaţie poliţia locală nu a dat nici o amendă.

Au secat fântânile

Deteriorarea fântânilor publice este o contravenţie care se sancţionează cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 2.000 de lei. Amintitul Regulament prevede la art. 4, alin 3, lit.c următoarele: „Constituie contravenţie deteriorarea fântânilor cu picior şi a cişmelelor de băut apă”.
În Parcul Tineretului din cele patru fântâni cu picior niciuna nu este funcţională. Ţâşnitorile celor patru fântâni au fost distruse, iar fântânile au rămas uscate de aproape o jumătate de an. În concluzie, unele dintre aceste prevederi sunt reguli pe care nu le respectă nimeni
Exemplele de acest gen ar putea continua. Aşadar, reglementări există. Trebuie, însă, ca oamenii să le respecte. Iar dacă nu le respectă, trebuie traşi de mână. Dar cine să o facă?

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS