14.5 C
Craiova
luni, 29 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalAsociaţiile de proprietari au probleme. Banii de pe cardurile de energie ajung la executor

Asociaţiile de proprietari au probleme. Banii de pe cardurile de energie ajung la executor

Asociaţiile de proprietari s-au încurcat în cardurile de energie pe care le-au primit unii dintre locatari. Este cazul asociaţiilor de proprietari care au conturile blocate din cauza datoriilor pe care le au la fosta Termoficare. Din această cauză, reprezentanţii asociaţiilor de proprietari spun că orice sumă ajunge în contul asociaţiei de proprietari este luată de executorul judecătoresc şi transferată în contul lichidatorului care se ocupă de recuperarea debitelor pentru fostul furnizor de căldură. Numai că, proprietarii ştiu că plătesc cu acest card facturile curente, iar unii dintre ei nici măcar nu au restanţe. Într-adevăr, locatarul va fi scăzut de la întreţinere pentru facturile curente, dar ce se întâmplă în cazul asociaţiei de proprietari?

Ce legătură au cardurile de energie cu aceste datorii? Proprietarii primesc prin poştă acele carduri de energie. Cei care îşi încălzesc locuinţa din sistemul centralizat de încălzire al oraşului au nevoie de un certificat de validare a datoriilor de la asociațiile de proprietari. Acestea din urmă vor elibera locatarilor respectivul certificat în baza căruia li se dă cardul. Cu alte cuvinte, un document emis de asociația de proprietari sau locatari, pentru a certifica datoria curentă sau restantă a beneficiarului de sprijin față de asociația de proprietari, la energia termică în sistem centralizat. Administratorii de blocuri sunt cei care trebuie să completeze certificatele de validare a datoriei pentru beneficiarii de sprijin. Odată obținut acest certificat de validarea a datoriilor, beneficiarii se prezintă la oficiul poștal cu cartea de identitate și cu cardul de energie, pe care îl primesc tot prin intermediul Poștei. Ulterior, Poșta face transferul bancar din contul beneficiarului în contul Asociației de proprietari, cea care plătește furnizorul de energie. Numai că acest cont este blocat, iar la el are acces doar executorul judecătoresc. Tot ce intră în cont va stinge datoria asociaţiei către fostul Termo, iar asociaţia va înregistra restanţe către Termo Urban.

Certificat de validare a datoriei
Certificat de validare a datoriei


„Noi avem datorie la fostul Termo pentru că la asociaţia noastră a fost o delapidare. Noi avem mulţi proprietari care au primit acele carduri de energie. Oamenii merg la poştă, plătesc, banii intră în cont şi executorul ni-i ia. Acum executorul ne-a luat 6.000 de lei. Eu am mers la Termo Urban şi nimeni nu mă poate lămuri. Am cerut ca oamenii să plătească în contul furnizorului de căldură, dar ei au refuzat. Nu ştim ce vom face în această situaţie. Am vorbit şi la Uniunea asociaţiilor şi mi-au zis să pun aceşti bani într-un cont pe numele meu, dar acest lucru este ilegal. Sunt locatrai care nu au datorii. Ei ştiu că îşi plătesc factura curentă, dar banii se duc pentru nişte datorii vechi către fostul Termo”, spune Tudor Ştefan, preşedintele Asociaţiei de proprietari nr.10 Rovine.

Termo Urban Craiova SRL
Termo Urban Craiova SRL


Şi alte asociaţii de proprietari sunt în această situaţie.


„Avem proprietari care au primit astfel de carduri. Problema este că avem şi contul blocat. Tot ce intră în cont iau executorii. Banii se duc pentru recuperarea debitelor către Termo SRL. Ar fi bine dacă s-ar duce în contul lui Termo Urban. Proprietarului eu îi scad din datoria curentă, dar aşa se mai scade din vechea datorie. Aşa se duc banii, îi ia executorul. Asociaţia trebuie să plătească din alţi bani factura la Termo Urban ca să nu înregistreze şi aici datorii”, spune Gabriela Kurtoglu, administartorul Asociaţiei de proprietari nr.11 din cartierul 1 Mai.

Asociaţiile să rezolve problema cu executorii judecătoreşti

Vizavi de această situaţie Primăria Craiova spune că, asociaţiile de propreitari se pot înţelege cu executorul judecătoresc, să ţină seama de faptul că acest carduri nu pot fi folosite în alte scopuri. Beneficiar final al plăților, Termo Urban are un rol minuscul în gestionarea cardurilor de energie. Compania are un protocol cu Poșta, prin care a detaliat codul de bare, dar plățile se reglează între beneficiar, Poștă și asociații.

Card de energie


„Termo Urban Craiova nu are constituite dosare de executare față de nici o asociație cu care are contract. În consecință, nu există conturi blocate de Termo Urban. În situațiile descrise de dumneavoastră, asociațiile de proprietari se pot adresa executorului judecătoresc în vederea rezolvării acestora. Conform OUG 166/2022 art.1, cardurile de energie au prioritate și nu pot fi folosite în alte scopuri, având o destinație specială.
Art. 1. — (1) Prin prezenta ordonanță de urgență se stabilesc măsurile pentru acordarea unui sprijin temporar aferent anului 2023 categoriilor de persoane vulnerabile, pentru a compensa prețul la energie indiferent de natura acesteia, respectiv energie electrică, energie termică centralizată, gaze, butelie, lemne pentru foc, păcură, peleți și alte materiale de încălzire”, a declarat Marina Andronache, purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.


Am solicitat un răspuns şi de la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, dar nu l-am primit până la închiderea ediţiei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS