20.9 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljISU Dolj își deschide porțile pentru vizitatori

ISU Dolj își deschide porțile pentru vizitatori

În acest an, pe 28 februarie, se sărbătoresc 90 de ani de Protecție Civilă în România, iar ISU Dolj organizează mai multe activități cu această ocazie.

Protecția civilă a luat fiinţă în România, pe 28 februarie 1933, prin Decretul Regal nr. 468. Acesta aproba „Regulamentul de funcţionare a Apărării Pasive contra atacurilor aeriene”. Regulamentul avea ca scop „limitarea efectelor bombardamentelor aeriene asupra populaţiei şi resurselor teritoriului, fie asigurându-le protecţia directă, fie micşorând eficacitatea atacurilor”.

Pentru marcarea acestui moment, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Oltenia” al județului Dolj va desfășura, în perioada 27 februarie – 4 martie, o serie de activități menite să dezvolte comportamentul preventiv.

Porți deschise pentru doritori

Astfel, începând de luni, 27.02.2023 și până vineri, 03.03.2023, în intervalul orar 09.00 – 18.00,  la toate sediile subunităților de intervenție, se va organiza evenimentul „Zilele Porților Deschise”. Sunt așteptați toți cei dornici să cunoască și să se familiarizeze cu specificul armei care îi reprezintă pe pomperi. Cu această ocazie, participanții vor vizualiza tehnica utilizată de pompierii salvatori în misiunile operative. Totodată, își vor reaminti măsurile și modul de comportare în cazul producerii diverselor situații de urgență.

În săptămâna 27.02 – 03.03.2023, pompierii doljeni vor fi prezenți în cadrul unităților de învățământ din județul Dolj. Acolo vor desfășura activități teoretice, dar și practice de instruire privind tehnicile de acordare a primului ajutor. De asemenea, vor arăta elevilor și modul de comportare specific tipurilor de riscuri generatoare de situații de urgență.

Marți, 28 februarie, începând cu ora 12.00 la sediul inspectoratului din strada C.D. Fortunescu, nr.2, Craiova, va avea loc o ceremonie militară, marcându-se celebrarea Zilei Protecției Civile din România.

Miercuri, 01.03.2023, în intervalul orar 10.00 – 11.00, se va desfășura exercițiul de alarmare publică „Miercurea Sirenelor”. 

ATENȚIE, ESTE DOAR UN EXERCIȚIU DE VERIFICARE A SIRENELOR!

Prin acest exercițiu, pompierii doresc să aducă la cunoștință cetățenilor că astfel de exerciții sunt necesare și benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecție a populaţiei și bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. Pompierii solicit ca cetățenii să nu intre în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor.

În perioada 27.02.-03.03.2023, pompierii doljeni  vor fi prezenți în spațiile cu aflunență mare de persoane (mall-uri, centre comerciale și piețe). Acolo vor transmite mesaje preventive, ale campaniilor „Nu tremur la cutremur”, „RISC Siguranța nu este un jc de noroc”, „Flăcările Omoară Copii”. De asemnea, atenția pompierilor se îndreaptă și către populația din mediul rural. Activități se vor desfășura, în zonele rurale, prin intermediul Serviciilor Voluntare pentru Situații de Urgență. Acestea vor avea ca teme principale incendiile la gospodării și incendiile de vegetație uscată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS