12.3 C
Craiova
miercuri, 1 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalStrada Traian Lalescu, greu de străpuns

Strada Traian Lalescu, greu de străpuns

După ce a reuşit, în sfârşit, să demareze licitaţia pentru execuţia lucrărilor de străpungere a străzii Traian Lalescu spre Calea Bucureşti, pentru a face legătura cu strada Henri Coandă, Primăria Craiova s-a lovit de încă o problemă: niciun constructor nu s-a arătat interesat de contractul de 1,8 milioane de euro.

Strada Traian Lalescu din Craiova pare greu de străpuns. Un proiect despre care se vorbeşte de peste 10 ani şi care a fost bugetat în ultimii ani cu diverse sume are parte şi în 2023 de un debut cu stângul.

Demararea licitaţiei pentru execuţia lucrărilor de străpungere a străzii Traian Lalescu spre Calea Bucureşti a tot fost amânată din diverse motive, cel mai des invocat fiind lipsa avizul de mediu. Despre acesta primarul Olguţa Vasilescu susţinea că a durat mai bine de nouă luni până să fie obţinut, fapt care a ţinut în loc procedura de achiziţie a lucrărilor de execuţie.

Primăria a prevăzut bani pentru străpungerea străzii Traian Lalescu în 2020 (500.000 de lei pentru execuţie şi 450.000 de lei pentru exproprieri), 2021 (1.145.000 lei, plus 94.000 de lei la rectificarea din august) şi 2022 (4.840.000 lei), dar sumele nu au fost cheltuite. A fost însă realizat proiectul tehnic, aşa că tot ce mai lipsea era execuţia în sine: prelungirea străzii Traian Lalescu până în Calea Bucureşti, pentru a face legătura cu strada Henri Coandă. 

Prevedere bugetară de 3 milioane de lei pentru execuție

Va fi străpunsă strada Traian Lalescu în 2023? Era întrebarea GdS de la sfârșitul anului trecut, după ce municipalitatea lansase chiar de sărbători licitaţia pentru execuţie. Mai ales că acum exista şi avizul de la mediu, care dispunea relocarea / defrișarea arborilor de pe strada Henri Coandă și plantarea unei bariere vegetale de coniferi de talie mare din specia Cupressocyparis Leylandii (800 arbuști). Asta în timp ce pe strada Traian Lalescu s-a decis plantarea unui număr de 104 salcâmi globulari.

Aici se înfundă strada Traian Lalescu. Continuarea dă în Calea București

Şi primăria s-a decis să bugeteze lucrările de străpungere a străzii (3 milioane de lei dintr-un total de 9 milioane de lei – valoarea estimată a execuţiei) şi totul părea să meargă conform calculelor. Numai că a mai apărut o problemă: lipsa unui constructor interesat de lucrare. 

Strada Traian Lalescu, greu de străpuns. Licitaţia a fost anulată pe 9 februarie

Licitaţia pentru execuţia străpungerii Traian Lalescu – Calea Bucureşti a fost demarată în ajun de Crăciun, ofertele fiind aşteptate până pe 26 ianuarie 2023. Valoarea estimată a lucrărilor: 7.717.204,70 lei fără TVA, adică 9.183.472,76 lei cu TVA (1.866.000 de euro). Ulterior, termenul de depunere a ofertelor a fost prelungit până la data de 9 februarie, dar în final niciun constructor nu s-a arătat interesat de contractul de 1,8 milioane de euro.

Cu toate că municipalitatea a venit cu tot felul de clarificări privind gardul separator dintre trotuar şi carosabil, semaforizarea, amenajarea terenului şi o serie de date tehnice, constructorii nu s-au prezentat la licitaţie, iar procedura a fost anulată. „Această procedură a fost anulată automat deoarece la data limită de depunere ofertă nu au existat ofertanţi care au depus oferta“, este menţiunea care apare la anunţul de participare la licitaţie. 

Ce presupune străpungerea străzii Traian Lalescu

Ce presupune, de fapt, străpungerea străzii Traian Lalescu spre Calea Bucureşti? Înfiinţarea unui tronson de stradă Traian Lalescu, modernizare tronson strada Henri Coandă, iluminat public pe tronsoanele străzilor Traian Lalescu şi Henri Coandă, spaţii verzi şi plantare de arbori pe cele două tronsoane, semaforizarea intersecţiei Calea Bucureşti cu cele două tronsoane de străzi, înfiinţare reţea de canalizaţie pe zona trotuarelor pe tronsoanele străzilor Traian Lalescu şi Henri Conadă şi înfiinţare reţele de canalizare pluvială pe cele două tronsoane. 

Aici ar trebui să ajungă noul capăt al străzii Traian Lalescu

Din valoarea totală estimată fără TVA de 7.717.204,70 lei, cheltuielile pentru amenajarea terenului ar fi de 603.290,10 lei, iar cheltuielile pentru investiţia de bază (construcţii şi instalaţii) de 7.012.274,60 lei. Organizarea de şantier a fost estimată la 101.640 lei. Valoarea estimată a contractului nu include cheltuieli diverse şi neprevăzute, acestea putând fi accesate după caz, în funcţie de necesităţi. Strada Traian Lalescu se opreşte acum în faţa unei proprietăţi private, fosta curte a Pan Group de pe Calea Bucureşti. Durata de execuție a lucrărilor a fost stabilită la 8 luni. Cel mai probabil, licitaţia va fi reluată.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS