6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalBugetul Craiovei pe 2023, aprobat în formula stabilită de Olguţa Vasilescu

Bugetul Craiovei pe 2023, aprobat în formula stabilită de Olguţa Vasilescu

Bugetul Craiovei pe anul 2023 a trecut, joi, de votul consilierilor locali, în forma stabilită de executiv şi prezentată deja publicului de Olguţa Vasilescu vinerea trecută, live, pe pagina de facebook a primăriei. Şi de data asta s-a discutat tot online, şedinţa CL Craiova fiind transmisă pe canalul de Youtube al primăriei.

Degeaba s-au zbătut cei din opoziţie să-şi spună punctul de vedere, pentru că niciunul dintre amendamentele cu care au venit consilierii PNL şi USR nu au trecut de „scutul“ PSD – PER, întărit şi cu doi foşti liberali. Aşa că aprobarea bugetului Craiovei, până la urmă cel mai important proiect de hotărâre supus votului Consiliului Local, a decurs în maniera deja clasică. Edilul a făcut încă o recapitulare a investiţiilor preconizate, cele noi şi cele continuate, opoziţia a cerut explicaţii şi a venit cu propuneri noi, pentru ca la final să iasă tot cum a vrut Olguţa Vasilescu. 

Olguța a vorbit iar de investiții

Primarul Craiovei a pomenit de „un buget de 2 miliarde de lei, adică 400 de milioane de euro, din care bugetul local reprezintă 1,3 miliarde de lei, adică 270 de milioane de euro“. Din cei 1,3 miliarde de lei, 648.747.000 lei (130 de milioane de euro) sunt alocaţi secţiunii de funcţionare, în timp ce 704.343.000 lei ar fi cheltuielile secţiunii de dezvoltare (141 milioane de euro). „Deci peste jumătate din buget merge anul ăsta spre dezvoltare, fără a adăuga aici investiţiile din credite externe, adică încă 8,5 milioane de euro anul acesta“, a spus Olguţa Vasilescu.

Şedinţa Consiliului Local Craiova în care a fost aprobat bugetul municipiului pe anul 2023 s-a desfăşurat online
Şedinţa Consiliului Local Craiova în care a fost aprobat bugetul municipiului pe anul 2023 s-a desfăşurat online

Edilul a amintit din nou investiţiile, cu menţiunea că unele nu se fac din bugetul local: Spitalul de Pediatrie, pentru care aşteaptă un semn de la CNI sau Ministerul Sănătăţii, Fantasy Park, Skate Park, înlocuirea parchetului din Sala Polivalentă, PUG-ul Craiovei, decolmatarea canalului de pe strada Râului, străpungerea străzii Traian Lalescu şi altele mai mărunte care privesc tot felul de achiziţii pentru şcoli, RAADPFL sau Salubritate. Plus subvenţiile acordate populaţiei, printre care şi cea pentru preţul crescut al gigacaloriei. 

Bugetul Craiovei pe 2023, aprobat în formula stabilită de Olguţa Vasilescu. USR a protestat din nou: „Este un buget al sărăciei!“

Discursul Olguţei Vasilescu nu i-a îndulcit în niciun fel pe consilierii locali USR. Grupul USR a şi protestat înainte de şedinţă, afişând un alt banner, după modelul celui cu statuile şi artezienele de luna trecută. De data asta, USR a venit în faţa sediului primăriei cu mesajul „Craiova nu este săracă, este sărăcită de PSD!“, iar liderul grupului, Cezar Drăgoescu, a participat la şedinţă chiar din sala în care se afla executivul, pentru a fi sigur că nu i se taie microfonul, după cum i s-a mai întâmplat.

Chiar şi aşa, propunerile USR nu au fost luate în seamă. „USR va vota împotriva bugetului sărăciei propus de Olguța Vasilescu și administrația PSD. USR dezaprobă și modul în care PSD a decis organizarea celei mai importante ședințe din an, în care se va vota cum se vor cheltui banii craiovenilor în 2023. Olguța Vasilescu a ales să facă o sedință online, pentru liniștea proprie, evitând astfel participarea cetățenilor, întrebările incomode ale consilierilor și dezbaterile, atât de necesare, pe proiecte“, a fost mesajul lui Drăgoescu către executiv. 

Liderul USR Dolj a cerut încă 10 milioane de lei pentru o acoperire integrală a creşterii preţului gigacaloriei, iar banii să fie luaţi din cei 24 de milioane de lei bugetaţi pentru cumpărarea de case şi terenuri. „De doi ani tot cumpărăm terenuri pentru parcări supraterane, locuri de joacă şi spaţii verzi şi nu am văzut în aceşti ani nici măcar o parcare supraterană începută, nu construită“, a afirmat Cezar Drăgoescu. Acesta a mai cerut treceri de pietoni smart, locuri de joacă şi pentru copiii cu dizabilităţi, modernizarea completă a Pieţei Centrale şi un bonus de 2.000 de lei pentru fiecare copil născut în Craiova. 

Bugetul Craiovei pe anul 2023. PNL a cerut investiții în infrastructură pentru utilitățile publice

Şi consilierii PNL au venit cu o serie de amendamente la proiectul de buget, dar nici acestea nu au fost luate în seamă. Chiar dacă aceştia au adus în discuţie investiții care vizau modernizarea infrastructurii pentru utilitățile publice – canalizare, termoficare, străzi – „o infrastructură care este extrem de deficitară în momentul de față“, propunerile le-au fost respinse.

De asemenea, consilierii liberali au mai cerut alocarea de fonduri pentru fluidizarea circulației, prin înființarea de piste de biciclete, realizarea de pasaje subterane pentru pietoni, introducerea de sensuri unice și construirea de sensuri giratorii. 

Marian Vasile: „Este inadmisibil să nu avem un dialog cu cetăţenii“

Amendamentele PNL, 21 la număr, au fost expuse de liderul grupului, Marian Vasile. „O să încerc să fiu cât mai scurt, pentru că ştiu că staţi cu degetul să ne întrerupeţi microfoanele, aşa că vă spun că este un buget excepţional, minunat, dar atât de minunat încât vă este frică să-l dezbateţi cu cetăţenii, cu consilierii locali. Spun asta, pentru că e prima dată când nu are loc o dezbatere publică, ci doar un monolog între executiv şi o cameră de filmat pe facebook. Este inadmisibil să nu avem un dialog cu cetăţenii“, şi-a început discursul Marian Vasile. 

Marian Vasile, liderul grupului PNL din Consiliul Local Craiova

Acesta a cerut executivului să-şi îndrepte atenţia spre sistemul de canalizare, pentru că „orice aţi încerca să faceţi dumneavoastră, înainte de toate trebuie să putem să mergem prin oraş după fiecare ploicică“. „Sunt ferm convins că dacă întrebăm orice cetăţean ce preferă, Fantasy Park sau canalizare pluvială, ori ce alege între Skate Park şi ATI la Spitalul de Neurospihiatrie, ne întorcea acest buget. Nu s-a dorit dezbatere. Să ştiţi că primăria nu se conduce prin monolog, ci prin dialog. Noi suntem puşi aici că să punem în aplicare dorinţele cetăţenilor“, a mai spus Marian Vasile. Liderul PNL din CL Craiova a mai cerut reabilitarea fântânilor istorice, o reanalizare a traseelor de transport în comun şi a avertizat executivul că discuţiile cu cetăţenii vor continua până când „se va dovedi că acest buget nu reprezintă dorinţa craiovenilor“.

Citeşte şi:

Olguţa, fântânile arteziene şi fondurile europene

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS