14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljParcul "Romanescu", în beznă

Parcul „Romanescu”, în beznă

Dacă este vorba de economie, mai bine să închidă parcul, iar dacă este vorba de o defecţiune, de ce nu se repara?”, întreabă un craiovean care spune că, de câteva săpătmâni, luminile în Parcul „Romanescu” s-au stins.

Craioveanul spune că merge frecven în cel mai mare parc al oraşului şi de o bună bucată de vreme, iluminatul din parc nu mai este funcţional. Parcul este cufundat în beznă seară de seară. Cele peste 700 de lămpi de iluminat, câte sunt în Parcul „Romanescu” nu împrăştie în jur nici o rază de lumină. Craioveanul spune că doar zona de la intrarea în parc şi podul suspendat sunt luminate. O plimbare în parc seara se poate transforma într-un eveniment neplăcut pentru craiovenii care merg aici pentru relaxare, alergat sau îşi scot copiii la plimbare. Sunt părinţi care merg cu cei mici în parc când se întorc de la serviciu. În sezonul rece întunericul se lasă mult mai devreme şi lipsa iluminatului stradal este un impediment.
„Sunt unul dintre oamenii care merge zilnic prin parc şi de câteva săptămâni doar intrarea şi zona podului mai sunt luminate, în rest este o beznă totală. Nu este necesar să descriu pericolele la care se expun oamenii care trec pe acolo. Dacă este vorba de economie, mai bine să închidă parcul, iar daca este vorba de o defecţiune, de ce nu se repară?”, spune un craiovean care merge frecvent în Parcul „Romanescu”.

Primăria Craiova: „Au fost defecţiuni”

Pentru că Parcul „Romanescu” este în administrarea unei dintre regiile primăriei, RAADPFL Craiova, am întrebat aici, de ce este parcul în beznă. Reprezentanţii Regiei au spus că nu ei se ocupă de iluminatul din cea mai mare grădină publică a oraşului. Şi ni s-a recomandat să căutăm un răspuns la primărie. Reprezentanţii Primăriei Craiova au recunoscut că bezna din parc se datorează unei defecţiuni la reţeaua electrică din parc. Aceştia au mai spus că firma care se ocupă cu întreţinerea iluminatului este alta decât cea care asigură iluminatul stradal din oraş. Aceasta din urmă poate interveni să facă reparaţiile la reţeaua din parc doar dacă prima societate nu-şi face treaba.
„Au fost defecțiuni pe anumite zone, care s-au remediat. Pentru a preveni apariția altor probleme, s-a solicitat firmei să verifice toată rețeaua din parcul Romanescu. În cazul în care firma nu va respecta termenul de rezolvare a tuturor problemelor, vom face reparațiile cu firma de iluminat public”, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova, Marina Andronache.

Parcul a fost reabilitat în anul 2015 pe fonduri europene şi este încă pe contract. Firma care se ocupă la acest moment de iluminatul din parc este SC CIVITAS SYSTEMS SRL.
De-a lungul timpului, iluminatul din Parcul „Romanescu” le-a tot jucat feste autorităţilor. Nu mai târziu de luna februarie a acestui an, craiovenii care frecventează parcul sesizau faptul că lămpile din parc stau aprinse şi ziua. Corpurile de iluminat de pe gradul parcului luminau în miezul zilei.

Un parc luminat

În Parcul „Romanescu” spuneam că sunt 730 de sâlpi cu lămpi de iluminat. Aceştia au fost montaţi la momentul reabilitării parcului cu fonduri europene. În interiorul parcului, stâlpii de iluminat au fost montaţi la distanţă mult mai mică decât înainte. Înainte de amenajarea parcului stâlpii erau la 50 de metri unii de alţii, acum, prin proiect, sunt la 15 metri distanță. La vremea când s-au făcut aceste investiţii, primăria nu a putut justifica de ce au fost prevăzuţi stâlpi de iluminat la distanţă atât de mică unul de altul. Factura de electricitate este suportată de comunitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS