10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalCe terenuri private a mai „vânat“ Primăria Craiova

Ce terenuri private a mai „vânat“ Primăria Craiova

Cinci terenuri private din Craiova stau la rând pentru a fi achiziţionate de primărie. Deocamdată va fi supusă aprobării intenţia de cumpărare, negocierea urmând să demareze după evaluarea terenurilor şi stabilirea preţului de pornire a negocierii. Două dintre terenuri au aceiaşi proprietari şi o poveste interesantă în spate.

Primăria Craiova a trecut iar la vânătoare de terenuri private, unele oferite, altele ochite. Alte cinci astfel de terenuri se vor afla joi pe masa consilierilor locali, cu propunere de cumpărare. Deocamdată vorbim doar de aprobarea achiziţiei, o nouă hotărâre urmând să fie luată după evaluarea terenurilor şi stabilirea preţului de pornire a negocierii.

Două dintre terenuri au ieşire la strada A.I Cuza şi strada Calea Bucureşti, sunt spaţii verzi, chiar dacă unul este acum plin de vegetaţie crescută la întâmplare, şi au aceiaşi proprietari. Pentru terenul situat pe strada A.I. Cuza, nr. 46A, (fostă 13 Septembrie, nr. 35), Primăria Craiova susţine că a fost solicitat în luna februarie 2022 un Certificat de Urbanism pentru „construire locuinţe colective S+P+4 cu spaţii comerciale la parter”, dar că acest lucru nu era posibil. Vorbim de un teren de 469 mp situat peste stradă de McDonalds, în faţa blocurilor turn 10A, 10B şi 10C, impropriu construirii, „o astfel de investiţie putând genera situaţii de disconfort locatarilor din zonă şi blocaje în trafic“.

De aici şi dorinţa autorităţii locale de a-l achiziţiona. „Acest teren este pretabil amenajării unui loc de joacă, a unor spații suplimentare de parcare sau spațiu verde. Facem precizarea că la nivelul municipiului Craiova există o nevoie acută de locuri de parcare, locuri de joacă pentru copii, cât și de zone verzi“, se arată în raportul ataşat proiectului de hotărâre. 

Ce terenuri private a mai „vânat“ Primăria Craiova. Cine sunt proprietarii terenului de pe strada A.I. Cuza

Conform documentaţiei depuse, proprietarii terenului de pe strada A.I. Cuza sunt Radu Adrian Cătălin, Radu Simona Niculina şi Gloria Construct Invest SRL – reprezentată prin Radu Simona Niculina. Achiziţia terenului a urmat o cale lungă. Mai întâi Radu Simona a cumpărat în 2006, împreună cu Cosmin Sandu (notarul craiovean care s-a sinucis în noiembrie 2010) drepturile litigioase pentru un teren cu o suprafaţă mai mare (1.378 mp), situat pe strada 13 Septembrie, nr. 35. În 2008 a solicitat Primăriei Craiova restituirea în natură a unei suprafeţe de teren de 936,89 mp de la adresa respectivă şi a primit despăgubiri pentru diferenţa până la 1.378 mp. 

Ce terenuri private a mai „vânat“ Primăria Craiova
Terenul de 469 mp de pe strada A.I. Cuza ar putea intra în proprietatea Primăriei Craiova. Terenul este acum plin de vegetaţie crescută la întâmplare

Terenul a fost apoi dezmembrat în două, jumătate fiind vândut pentru suma de 85.000 de euro (469 mp). Asta s-a întâmplat în septembrie 2010.

Cum figurează acum terenul

După decesul lui Cosmin Sandu, jumătatea sa din celălalt lot de teren, cu aceeaşi suprafaţă de 469 mp, a revenit statului român, mai exact Ministerului Finanţelor Publice. Jumătatea lui Sandu a fost apoi cumpărată de Gloria Construct Invest SRL – reprezentată de Radu Simona, cea care deţinea şi jumătatea cealaltă din cei 469 mp, pe persoană fizică.

Tranzacţia a avut loc în 2021, între SRL-ul deţinut de Radu Simona şi Ministerul de Finanţe, prin Direcţia Generală Executări Silite, la valoarea de 417.850,42 lei (85.000 de euro). Astfel, Radu Simona, soţul său Radu Adrian Cătălin şi Gloria Construct Invest SRL au devenit proprietarii terenului de 469 mp de pe A.I. Cuza pentru care aşteaptă acum oferta primăriei. 

Ce terenuri private a mai „vânat“ Primăria Craiova. Alt teren, aceiași proprietari

Celălalt teren cu o poziţionare bună se află pe Calea Bucuresti, nr. 56B, 56C, 56D, (fost nr. 236, fost nr. 26B, fost nr. 110H), şi are o suprafaţă totală de 1.920 mp, rezultată în urma alipirii mai multor terenuri. Aici proprietarii solicitaseră un certificat de urbanism pentru „construire locuinţe colective S+P+10 cu spaţii comerciale la parter”. Primăria nu a fost de acord, susţinând că terenul, care se află chiar lângă Teatrul „Colibri“, este impropriu construirii, pentru că ar genera disconfort locatarilor din zonă şi blocaje în trafic.

În prezent, aici se află un spaţiu verde. Terenul aparţine tot soţilor Radu (Adrian Cătălin şi Simona Niculina) şi a fost cumpărat în 2007 chiar de la notarul Cosmin Sandu, pentru suma de 140.000 de euro. Tranzacţia s-a referit doar la 735 mp de teren, diferenţa până la 1.920 mp fiind dobândită ulterior şi apoi alipită. 

Alte trei terenuri stau la rând pentru a fi cumpărate

Pe lângă cele două terenuri menţionate mai sus, în şedinţa ordinară de joi a Consiliului Local va fi supusă aprobării şi achiziţionarea a alte trei terenuri private de care municipalitatea spune că are nevoie. Este vorba de terenul de 2.744 mp de pe strada Matei Basarab nr. 2 (lângă biserica Madona Dudu), oferit de proprietari şi pretabil pentru amenajarea unei parcări, terenul de 889 mp de pe bulevardul Dacia, nr. 80D, oferit de o craioveancă şi pretabil amenajării unui loc de joacă, a unor spații suplimentare de parcare sau spațiu verde, şi de terenul de 432 mp de pe strada Olteţ, nr. 7A. 

Acesta din urmă a fost ofertat de primărie, după ce proprietarul a solicitat Certificat de Urbanism pentru „construire locuinţă unifamilială P+1 și împrejmuire teren”. Autoritatea locală a considerat că terenul „este impropriu construirii, o astfel de investiţie putând genera situaţii de disconfort locatarilor din zonă şi blocaje în trafic“. Primăria susţine că pe această suprafaţă de teren se poate amenaja un loc de joacă, un spaţiu verde sau o parcare. Pentru fiecare teren în parte urmează să fie întocmit un raport de evaluare, în urma căruia se va stabili preţul de la care va pleca negocierea în vederea cumpărării. Preţul rezultat din raport va trebui mai întâi supus aprobării Consiliului Local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS