15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCele două feţe ale Craiovei (II)

Cele două feţe ale Craiovei (II)

GdS continuă astăzi materialul „Cele două feţe ale Craiovei“. Sondajul privind calitatea vieţii în 41 de localităţi urbane din România, realizat de Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, publicat de curând, arată, printre altele, şi părerea craiovenilor despre locurile de muncă, preţurile locuinţelor, calitatea vieţii bătrânilor, condiţiile de petrecere a timpului liber, dar şi despre satisfacţia dată de viaţa din Craiova. Un alt aspect important marcat de sondaj a scos la iveală cele mai mari trei probleme de care se plâng craiovenii. La niciun capitol Craiova nu se situează pe locurile frutaşe. Vă prezentăm, în cele ce urmează, ce cred craiovenii despre condiţiile oferite de oraşul în care trăiesc.

E greu să găseşti un loc de muncă în Craiova

La aproape toate capitolele menţionate mai sus, Craiova stă destul de slab, conform părerilor celor care au răspuns întrebărilor sondajului. Începem cu locurile de muncă. Craiovenii participanţi au avut de răspuns la întrebarea: În ce măsură sunteți de acord cu afirmația „în orașul meu este ușor să găsești un loc de muncă”? Doar 6% au spus că sunt total de acord cu afirmaţia. 35% au declarat că sunt oarecum de acord, iar 40% au spus că sunt în dezacord cu această afirmaţie. De asemenea, 15% au spus că sunt în total dezacord cu afirmaţia, iar restul au preferat să nu răspundă.

În ceea ce priveşte locurile de muncă, Clujul stă cel mai bine. Clujenii chestionaţi au spus, în procent de 45%, că sunt total de acord cu faptul că este uşor să găseşti un loc de muncă în oraşul lor. De asemenea, 35% au declarat că sunt de acord cu afirmaţia. Aşadar, trei sferturi din cei chestionaţi s-au declarat mulţumiţi de situaţia locurilor de muncă. Nici când vine vorba despre calitatea locurilor de muncă din Craiova, cetăţenii nu sunt prea mulţumiţi. Cei chestionaţi au avut de dat o notă de la 1 la 10 legat de calitatea locului de muncă. Media notelor date de craioveni a fost de 5,2. Timişoara a fost cea care a obţinut cea mai mare notă din acest punct de vedere – 7,1. Pe locul doi s-a situat Clujul, cu 6,9.

Preţul locuinţelor, deloc pe placul craiovenilor

Craiovenii au fost întrebaţi şi dacă este uşor să găseşti o locuinţă bună la un preţ rezonabil. Răspunsurile acestora arată că situaţia stă dezastruos. Doar 4% dintre cei chestionaţi s-au declarat total de acord cu această afirmaţie, iar 38% oarecum de acord. În schimb, 38% au spus că nu sunt de acord cu afirmaţia. În acelaşi timp, 15% au fost total împotrivă, iar restul oamenilor nu au răspuns.

La polul opus, oamenii din Suceava par să fie cei mai mulţumiţi de faptul că pot găsi o locuinţă bună, la preţ rezonabil, în oraşul lor. 84% dintre respondenţi s-au declarat total de acord sau de acord cu această afirmaţie. Din Oltenia, doar oraşul Slatina se află pe locul 5, fiindcă 77% dintre oamenii de aici au fost de acord cu faptul că se poate găsi o locuinţă bună, la un preţ rezonabil în oraşul lor. Clujul se află aici pe ultimul loc, semn că preţurile locuinţelor din acest oraş sunt prea mari. Ajungem acum şi la calitatea condiţiilor pe care le oferă Craiova pentru vârstnici.

Craiovenilor participanți la sondajul de opinie li s-a solicitat să aprecieze prin note de la 1 (foarte nemulțumit) la 10 (foarte mulțumit) calitatea condițiilor pe care orașul în care trăiesc le oferă persoanelor în vârstă. Nici din acest punct de vedere oraşul nostru nu se situează foarte bine. Media notelor date de cei chestionaţi ajunge la 5,4. O notă ruşinoasă, ţinând cont că bătrânii sunt poate cea mai vulnerabilă categorie. Vatra Dornei este pe primul loc, de exemplu, cu o notă de 8,85. Constanţa este pe locul 2, cu o notă de 7,89.

Craiovenii, mulţumiţi de situaţia gospodăriilor pe care le au

La categoria „condițiile de petrecere a timpului liber pentru tineri“, Craiova a obţinut o medie de 6,11, în urma notelor date de respondenţi. Pe locul 1 s-a situat Cluj-Napoca, cu o notă d 7,53, iar Timişoara, pe locul 2, cu nota 7,3. Craiovenii au primit şi câteva întrebări legate de percepţia privind situaţia personală. Una dintre ele a fost: „În general, cât de mulțumit sunteți de situația financiară a gospodăriei dvs.?“. La acest capitol, craiovenii sunt destul de mulţumiţi. Craiova s-a situat pe locul patru, fiindcă 19% dintre respondenţi au spus că sunt foarte mulţumiţi de situaţia gospodăriei lor, iar 63% că sunt mulţumiţi. Doar 13% au declarat că nu sunt mulţumiţi, iar 2% că sunt foarte nemulţumiţi. Restul au preferat să se abţină de la răspuns.

Craiovenii sunt legaţi sufleteşte de oraş, iar 22% dintre cei chestionaţi au spus că sunt foarte mulţumiţi de locul în care trăiesc. De asemenea, 64% au spus că sunt mulţumiţi, în timp ce 11% au spus că nu sunt mulţumiţi, iar 1% s-au declarat total nemulţumiţi. Cei mai legaţi de locul în care trăiesc sunt, însă, sucevenii, care au răspuns în proporţie de 60% că sunt foarte mulţumiţi. De asemenea, 34% au spus că sunt mulţumiţi. Doar 6% au spus să sunt nemulţumiţi. Pe locul doi şi trei în clasamentul oraşelor în care oamenii sunt satisfăcuţi de locul în care trăiesc se află Slatina şi Drobeta Turnu Severin.

Care sunt principalele trei probleme ale Craiovei?

Acelaşi sondaj arată şi care sunt cele mai mari trei probleme ale Craiovei, prin ochii celor chestionaţi. Calitatea proastă a serviciile de sănătate, poluarea aerului şi lipsa locurilorde muncă sunt cele mai mari probleme care îi frământă pe craioveni.

La finalul sondajului există o serie de şase întrebări generale pentru toţi românii chestionaţi. Clujul a fost pe buzele tuturor, iar oraşul din Transilvania a fost numit pe primul loc, la cinci dintre următoarele şase întrebări: Numiți un „oraș de nota 10” din România sub aspectul: condițiilor de viață ale oamenilor care locuiesc în el; sub aspectul dezvoltării transportului, conectare bună cu alte orașe din țară și din străinătate; acces ușor și de calitate la diverse mijloace de transport, mediu de afaceri prosper, cu investiții în tehnologii de ultimă oră, în inovare; o bună administrare, cu respect pentru opiniile cetățenilor și atenție față de nevoile lor.

De asemenea, Braşovul a fost pe primul loc la „calitatea mediului, implicarea autorităților în grija față de mediu și lupta împotriva poluării“. Din păcate, Craiova nu se află nici măcar în top cinci, atunci când vine vorba despre aprecierea oamenilor din alte oraşe.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS