10.3 C
Craiova
sâmbătă, 11 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljMii de craioveni au renunţat la termoficare

Mii de craioveni au renunţat la termoficare

Peste două mii de craioveni au cerut în această vară să se debranşeze de la sistemul de termoficare al oraşului. Numărul locatarilor care fug de încălzirea centralizată este în creştere de la un an la altul. Din acest sezon rece, craiovenii care stau la bloc vor plăti 463,51 lei/Gcal (exclusiv TVA)

Mii de craioveni au renunţat şi în acest an la sistemul centralizat de încălzire. Termo Urban, furnizorul de căldură al oraşului a mai pierdut în acest an încă 2.240 de abonaţi. De la momentul opririi căldurii, Termo Urban a primit 560 de solicitări de debranşare. Acest număr de solicitări s-a înregistrat într-o lună, ceea ce spune multe despre opţiunea craiovenilor de-a alege o altă sursă de încălzire a locuinţei. În fapt, chiar operatorul local s-a arătat mult mai indulgent cu proprietarii care au solicitat debranşarea. Au primit acceptul de a se debranşa inclusiv locatarii din zonele unitare.

Punct termic
Punct termic

„Avem anul acesta 2.240 de cereri de debransare primite. Noi am aprobat toate solicitările, dar încă nu am primit toate dosarele de la cei care au solicitat debranşarea. Cereri pentru debranşare primim mereu chiar şi iarna, însă debranşările se fac până la data de 19 septembri, când băgam apă în instalaţii”, a declarat pentru GdS, Maria Petroşanu, purtătorul de cuvânt al SC Termo Urban Craiova.

În ultimii ani, operatorul i-a îndemnat pe craioveni să se debranşeze de la sistemul centralizat de încălzire. În fapt este vorba despre proprietarii care au rămas singurii din bloc racordaţi la sistemul centralizat de încălzire. Ei aveau posibilitatea să opteze pentru altă sursă de căldură. Scumpirea gigacaloriei a unul dintre motivele importante care i-a determinat pe craioveni să-şi găsească altă sursă de încălzire a locuinţelor. Totodată, mulţi craioveni merg pe principiul, plătesc cât consumă.

Tot mai mulţi debranşaţi

Calorifer
Calorifer

Făcând o comparaţie cu anul trecut, numărul craiovenilor ca au solicitat debranşarea de la sistemul de termoficare aproape s-a dublat. În 2021au renunţat la încălzirea prin termoficare 1.447 craioveni. De la an la an, numărul craiovenilor care locuiesc la bloc şi fug de termoficare creşte. În timp ce în anul 2021 au fost depuse la Termo 1.447 de cereri de debranşare. În anul 2020 la Termo au fost înregistrate un număr de 1.151de solicitări de debranșare, iar în 2019, un număr de 1.584 de solicitări de debranșare. În spatele listelor oficiale, numărul debranşărilor este aproape dublu de cel înregistrat la Termo, fiindcă mulţi craioveni renunţă la sistemul centralizat fără înştiinţarea furnizorului. Legal sau ilegal, tot mai mulți proprietari caută să-și asigure o sursă alternativă de încălzire a locuinței.

Iarnă scumpă

Căldura oferită craiovenilor prin sistemul centralizat va fi mai scumpă în această iarnă. După majorările consecutive din septembrie şi noiembrie 2021, craiovenii vor plăti mai scump gigacaloria.
Potrivit unui hotărâri din 25 august a Consiliului Local (CL), tariful local de facturare pentru populațiea crescut de la 388,33 lei/Gcal, la 420,08 lei/Gcal (preţuri fără TVA). Majorarea este de aproape 10%.
Conform hotărârii de consiliu, tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici, a crescut de la 431,76 lei/Gcal, la 463,51 lei/Gcal (exclusiv TVA). În schimb, scade foarte mult prețul local de producere, distribuție și furnizare a energiei termice distribuită prin centrale termice: de la 2.145,40 lei/Gcal, la 869,20 lei/Gcal (exclusiv TVA). Scăderea intervine datorită plafonării preţurilor la energie electrică şi gaze. Tariful de distribuţie şi furnizare a energiei termice, distribuită prin punctele termice pentru populație şi agenţii economici conform Avizului ANRE nr. 34 este de 203,66 lei/Gcal, exclusiv TVA, la care se adaugă tariful apei fierbinți de la CEO, rezultând tariful de 463,51 lei/Gcal, exclusiv TVA.

Proprietarii aleg centralele pe gaze

Centrală
Centrală

Urmărind lista autorizaţiilor eliberate de Primăria Craiova în ultimele două luni se observă că în medie cam două blocuri pe săptămână îşi instalează conductă proprie de gaze pe casa scării. Este cazul blocului 2, scara1 de pe bulevardul Dacia, blocului D28 de pe strada Gnrl.Nicolae Magereanu-Brazda lui Novac, a blocului 46, scara1 de pe bulevardul Decebal, blocului T8 şiblocul F9 de pe bulevardul Dacia, dar şi a blocului A2, scara 3 de pe strada Constantin Argetoianu şi lista continuă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS