9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDouă parcuri noi în Craiova. Se începe cu proiectarea

Două parcuri noi în Craiova. Se începe cu proiectarea

Primăria Craiova va da în lucru proiectanţilor pe care i-a angajat deja printr-un megaacord cadru pe patru ani în valoare de 32 de milioane de euro amenajarea a două parcuri noi. Serviciile de proiectare depăşesc 6 milioane de lei. 

În Craiova vor fi amenajate mai multe parcuri noi, dar două ies în evidenţă prin valoarea mare a serviciilor de proiectare contractate deja de municipalitate. Luna trecută au demarat lucrările de amenajare a Fantasy Park, proiect care se referă, de fapt, la revitalizarea zonei Cornițoiu, iar tot aici va apărea şi un skate park (proiect separat aflat în faza de proiectare).

Pe masa proiectanţilor contractaţi deja de primărie prin megaacordul pe patru ani în valoare de 32 de milioane de euro au mai aterizat acum alte două proiecte de amenajări peisagistice. Unul presupune realizarea unui parc tematic, celălalt a unui parc de agrement, serviciile de proiectare depăşind suma de 6 milioane de lei. 

Parcuri noi în Craiova. Parc tematic la Hanul Doctorului

Primul parc pentru care primăria se pregăteşte să atribuie un contract subsecvent de proiectare este „Dracula Park“, de care edilul Olguţa Vasilescu a tot pomenit în campania electorală. Iniţial, el se dorea realizat în zona Corniţoiu, dar a fost mutat ulterior chiar de către Olguţa în zona Hanul Doctorului.

Contractul pentru servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcție existentă și construcții noi pentru amenajări peisagistice/spații verzi – pentru obiectivul de investiții „Creșterea atractivității zonei de est a municipiului Craiova prin dezvoltarea infrastructurii de agrement – realizare parc tematic zona Hanul Doctorului – Dracula Park” a fost estimat la valoarea de 2.226.195,36 lei. El a fost lansat în sistemul electronic la începutul acestei luni şi nu apare deocamdată ca atribuit. Proiectanţii sunt deja aleşi, primăria trebuind acum doar să selecteze cea mai bună ofertă. 

„Dracula Park“ le va arăta turiştilor cine a fost Vlad Ţepeş

Conform primarului Craiovei, lucrările de amenajare a parcului tematic „Dracula Park“ ar putea începe în 2023. Asta înseamnă că proiectul tehnic ar urma să fie gata până în primăvara anului viitor.

Aşa ar putea arăta Dracula Parc

„Vrem să începem de anul viitor să lucrăm la «Dracula Park». Avem terenul şi lucrăm la partea de decumentaţie, ca să începem de anul viitor. De ce «Dracula Park»? Pentru că este cel mai mare brand pe care îl are România şi nimeni nu a făcut un astfel de parc în lumea asta, cu toate că acest brand atrage turişti din toată lumea. Va fi o parte de parc cum sunt toate parcurile de distracţie, cu roller coaster, cu montagne russe, şi o parte istorică, în care vrem să arătăm ce a însemnat personajul în istoria acestui popor. Cine vine să vadă «Dracula Park» va afla şi cine a fost cu adevărat Vlad Ţepeş“, a spus Olguţa Vasilescu într-o emisiune TV online. Costul investiţiei va fi stabilit după proiectare. 

Parcuri noi în Craiova. Parc de agrement în Valea Şarpelui

Pe lângă „Dracula Park“, primăria mai vrea un parc nou, de data asta doar de agrement. A fost stabilită atât zona, cât şi proiectantul. Noul parc ar urma să fie amenajat în zona Lacul Tanchiştilor – Valea Şarpelui, pe un teren de opt hectare din intravilanul Craiovei. Terenul este în proprietatea municipiului, are ca destinaţie zonă mixtă de locuinţe colective, instituţii şi servicii de interes public, suprafaţa sa fiind de 79.900 mp din acte şi 81.423 mp din măsurători.

Pentru amenajarea acestui parc a fost emis deja un certificat de urbanism în data de 21 martie 2022 şi a fost aleasă ulterior şi firma care va întocmi proiectul tehnic. Municipalitatea a estimat serviciile de proiectare la valoarea de 4.091.373,78 lei (preţ unitar) şi le-a atribuit firmei Aduro Impex SRL pentru suma de 3.885.565,36 lei. Este vorba de contractul subsecvent nr. 6 din acordul cadru de proiectare, care presupune „amenajare parc agrement zona Lacul Tanchiştilor – Valea Şarpelui”.

Contractul face parte din lotul 3

Contractul face parte tot din lotul 3 – Servicii de proiectare privind reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru amenajări peisagistice/spaţii verzi, care are o valoarea maximă de până la 30.845.887 de lei, adică 7,4 milioane de euro cu TVA.

Contractul pe patru ani se referă, concret, la următoarele tipuri de construcţii, conform caietului de sarcini: perete verde; loc de joacă; parc; parc tematic; miniparc; skate parc; spaţii verzi; iluminat arhitectural clădiri publice, poduri şi pasaje; fântâni arteziene; curţi unităţi şcolare; teren viran. Se proiectarea Skate Park-ului se va ocupa tot Aduro Impex SRL, contractul subsecvent fiind atribuit pentru suma de 671.118 lei. Revenind la parcul de agrement din Valea Şarpelui, acesta nu are o dată certă de începere a lucrărilor, după finalizarea proiectării. 

Megacontractul de proiectare a fost împărţit în trei loturi

Acordul cadru de patru ani prin care se vor asigura toate serviciile de proiectare şi orice alte servicii conexe necesare aprobării, autorizării şi executării lucrărilor aferente obiectivelor de investiţii stabilite de Primăria Craiova are o valoare maximă de 135.146.211 lei fără TVA. Adică 160,8 milioane de lei cu TVA (32,5 milioane de euro). 18 proiectanţi au dat năvală la licitaţie, iar din ei au fost aleşi trei. Lotul 1 se referă la servicii de proiectare pentru reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru construcţii civile şi are o valoare maximă de 81.842.024 lei, fără TVA.

În lotul doi au fost trecute servicii de proiectare pentru reabilitare, modernizare, consolidare, extindere construcţie existentă şi construcţii noi pentru unităţi spitaliceşti, iar valoarea maximă a contractelor este de 22.458.300 de lei. Lotul trei se referă la spaţiile verzi şi are o valoare maximă de 30.845.887 de lei. Ofertanţii aleşi de municipalitate sunt Metroul SA, K-Box Construction Design SRL şi asocierea Aduro Impex SRL (lider) – Hard Expert Consulting SRL – Kentel Design SRL – Concrete & Design Solutions SRL.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS