17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalApar parcuri noi în Craiova

Apar parcuri noi în Craiova

Autorităţile locale din Craiova au în plan amenajarea de noi parcuri. După ce primarul Lia Olguţa Vasilescu a spus că nu are de gând să renunţe la proiectul său de realizare a unui parc tematic denumit „Dracula Park“ şi a semnat contractul de revitalizare a Parcului Corniţoiu, două noi parcuri apar la orizont. Unul dintre ele a fost prins în bugetul de venituri şi cheltuieli al Craiovei, pe anul 2022, dar celălalt este o noutate. Sau cel puţin edilul nu a menţionat de el în actualul mandat.

La începutul acestei săptămâni, Primăria Craiova a emis două certificate de urbanism pentru realizarea unui parc de agrement şi a unui Skate Park. Noul parc de agrement ar urma să fie amenajat în zona Lacul Tanchiştilor – Valea Şarpelui, pe un teren de opt hectare din intravilanul Craiovei. Terenul este în proprietatea municipiului, are ca destinaţie zonă mixtă de locuinţe colective, instituţii şi servicii de interes public, suprafaţa sa fiind de 79.900 mp din acte şi 81.423 mp din măsurători.

„Conform PUZ Lacul Tanchiştilor aprobat cu HCL700/2013, imobilul se află în zonă mixtă de locuinţe colective, instituţii şi servicii de interes public, cu regim maxim de înălţime P+10E. Se propune amenajare parc agrement zona Lacul Tanchiştilor – Valea Şarpelui. Se vor respecta retragerile de minim 8 m pentru construire şi de minim 5 m pentru împrejmuire din axul propus al străzii. Scurgerea apelor pluviale se va face în incinta proprietăţii, potrivit funcţiunii. Se vor asigura locuri de parcare în incintă, conform Regulamentului aprobat prin HCL nr. 489/2021“, se arată în certificatul de urbanism. Regulamentul menţionat impune ca parcurile să dispună de câte cinci locuri de parcare pentru fiecare 10.000 mp. Asta înseamnă că pentru parcul de agrement din Valea Şarpelui ar trebui amenajate 40 de locuri de parcare.

Parcuri noi în Craiova. Skate Park pe strada Paşcani

Un certificat de urbanism a fost emis şi pentru amenajarea unui Skate Park, pe strada Paşcani, nr. 9, pe un teren dat în administrare Liceului de Chimie. Terenul se află în proprietatea privată a Consiliului Local Craiova şi are folosinţa actuală de curţi construcţii, destinaţia – parţial zonă cu funcţiuni complexe de interes public şi servicii de interes general. Suprafaţa sa este de 19.000 mp din acte şi 23.577 mp din măsurători, din care 2.850 mp – suprafaţa studiată. Aici ar urma să fie amenajat un Skate Park, pentru a cărui realizare a fost bugetată la începutul anului suma de 400.000 de lei. În proiectul de buget pe anul 2022 nu se menţiona însă dacă suma respectivă este suficientă şi pentru construcţia în sine sau doar pentru documentaţii şi proiectare.

Un Skate Park a fost inaugurat în mai 2019, la Sibiu. Acesta ar fi cel mai mare din România, iar primăria a plătit pentru realizarea lui 4,5 milioane de lei. Skate Park-ul are platforme împrejmuite, cuprinde opt ansambluri alcătuite din elemente prefabricate și elemente monolit din beton armat şi este destinat pentru biciclete, trotinete, skateboarduri şi role (cu toate gradele de dificultate).

În 2022 va fi revitalizat Parcul Corniţoiu

Până se va ajunge la amenajarea celor două parcuri, Primăria Craiova va revitaliza în acest an Parcul Corniţoiu. Transformarea terenului insalubru și cu vegetație spontană din zona Billa (delimitat de străzile Toporași, George Enescu și Pârâului) într-un parc pentru promenadă, cu alei și locuri de joacă a fost prinsă în bugetul pe anul 2022, cu suma de 8,6 milioane de lei. Aici a fost şi atribuit contractul de proiectare şi execuţie. De lucrări se va ocupa asocierea Oltenia Garden SRL – Bugaru Trans SRL – Yardman SRL, pentru suma de 7.249.189,20 lei (fără TVA), adică aproape 1,8 milioane de euro cu TVA.

Autorităţile locale nu au uitat nici de „Dracula Park“, un parc tematic pe care îl doreau, iniţial, în Corniţoiu. Acum a fost aleasă zona Hanul Doctorului. Parcul tematic va duce la „dezvoltarea infrastructurii de agrement“ a Craiovei, după cum se menţiona în proiectul de buget, dar suma alocată în 2022 pentru acest obiectiv este infimă: 10.000 de lei. „La Dracula Park nu renunţ! Suntem deja în discuţii avansate cu ADR Oltenia“, spunea primarul Lia Olguţa Vasilescu la prezentarea bugetului de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova, pe anul 2022.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS