11.4 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalÎncă un parc pe harta Craiovei! Cine va revitaliza Parcul Cornițoiu

Încă un parc pe harta Craiovei! Cine va revitaliza Parcul Cornițoiu

Craiova va avea un nou parc – Parcul Cornițoiu, după ce terenul insalubru și cu vegetație spontană din zona Billa (delimitat de străzile Toporași, George Enescu și Pârâului) va fi transformat în zonă verde.

Inițial, autoritățile locale își propuseseră să construiască aici un parc tematic de distracţii, care s-ar fi numit „Dracula Park“. La începutul acestui an, primarul Olguța Vasilescu anunța schimbarea de plan. Zona verde de pe Calea Severinului (intersecția cu strada Toporași) va fi doar revitalizată și transformată în parc pentru promenadă, cu alei și locuri de joacă.

„Pentru acea zonă care merge până la cimitirul Sineasca şi care, într-adevăr, va trebui reabilitată este un Studiu de Fezabilitate început în mandatul trecut, cu păstrarea a 80% spaţiu verde şi, în rest, vreo 20% o zonă în care ar trebui să fie un fel de locuri de joacă pentru copii. Nu va mai fi cazul să fie acolo «Dracula Park» pentru că, între timp, am identificat o altă soluţie şi, mai mult decât atât, am identificat şi finanţarea pe fonduri europene pe parcuri tematice“, anunța primarul Craiovei, în luna februarie.

Cum arată acum Parcul Cornițoiu

Revitalizarea Parcului Cornițoiu a fost prinsă apoi în bugetul de venituri şi cheltuieli al municipiului Craiova pe anul 2021, cu suma de un milion de lei. Așa că primăria a demarat procedura de achiziție a lucrărilor de execuţie, la pachet cu proiectul tehnic, detaliile de execuţie, verificarea tehnică de calitate şi asistența tehnică din partea proiectantului. Costurile vor fi de opt ori mai mari decât suma bugetată inițial, dar grosul lucrărilor se va derula anul viitor, când se va întocmi un nou buget.

Până atunci, municipalitatea a ales constructorul care să schimbe aspectul zonei și să revitalizeze Parcul Cornițoiu. Un teren viran insalubru „pe care lipsa investițiilor a permis apariția vegetației spontane, cu o dezvoltare puternică favorizată și de condițiile de teren caracterizate prin declivități accentuate, existența unor izvoare (zona strada Pârâului), teren pe alocuri mlăștinos generat de prezența izvoarelor și a pânzei freatice (spre strada Geroge Enescu), în timp ce spre strada Toporași există o platformă relativ plană neamenajată“, după cum sună descrierea din anunțul de participare.

Cum sunt împărțite cheltuielile

Prin acest proiect, Primăria Craiova și-a propus „valorificarea zonei prin amenajarea unui spațiu coerent din punct de vedere peisagistic și creerea de funcțiuni privind petrecerea timpului liber prin conectarea străzilor Pârâului, Toporași, George Enescu, fiind prevăzute lucrări de amenajare a acceselor și promenadă (în mod special în zona străzii Pârâului), alei, platforme pentru amenajarea de locuri de joacă (în zona strada Toporași), amenajări peisagistice prin plantări de arbori și arbuști pentru creșterea impactului vizual și valorificarea poziției spațiului verde“.

Valoarea estimată a achiziției având ca obiect „Regenerare urbană în municipiul Craiova prin revitalizarea zonei Cornițoiu“ a fost de 7.985.567 de lei (fără TVA). Suma a fost defalcată în următoarele cheltuieli: amenajare teren – 2.607.064,22 lei (fără TVA); amenajări pentru protecția mediului și aducerea terenului la starea inițială – 704.486,46 lei; cheltuieli pentru relocarea/protecția utilităților – 5.000 de lei; cheltuieli pentru asigurare utilități – 25.780 de lei; documentațiile tehnice necesare în vederea obținerii avizelor/acordurilor/autorizațiilor – 1.000 de lei; verificarea tehnică de calitate a proiectului tehnic și a detaliilor de execuție – 10.000 de lei; proiect tehnic şi detalii de execuţie – 300.000 de lei; asistenţa tehnica din partea proiectantului – 5.000 de lei.

Plus construcții și instalații – 3.646.292,65 lei; montaj utilaje, echipamente tehnologice și funcționale – 33.508,80 lei; utilaje, echipamente tehnologice și funcționale care necesită montaj – 223.392 de lei; dotări – 267.605 lei; organizare de șantier – 156.437,87 lei. Aici se adaugă şi suma aferentă cheltuielilor diverse şi neprevăzute precizată în Devizul General, respectiv 193.329,30 lei (fără TVA), care va putea fi accesată după caz, în funcţie de necesităţi.

Două firme din Craiova vor revitaliza Parcul Cornițoiu. Investiția: aproape 1,8 milioane de euro

După trei luni de analiză a ofertelor, municipalitatea a desemnat câștigătorul. A avut de ales între două oferte, a ținut cont și de perioada de garanţie a lucrărilor oferită suplimentar, de experiența profesională a managerului de proiect, a şefului echipei de proiectare – arhitect și a proiectantului – peisagist, și a dat verdictul.

De revitalizarea zonei Cornițoiu prin transformarea ei în parc se va ocupa asocierea Oltenia Garden SRL – Bugaru Trans SRL – Yardman SRL (Voluntari). Aceasta s-a prezentat la licitație cu trei subcontractanți (cu procente infime din lucrări) și trei terți susținători. Asocierea a venit cu un preț de 7.249.189,20 lei (fără TVA), adică aproape 1,8 milioane de euro cu TVA, și a obținut contractul în dauna asocierii Omega Star Sistems SRL – Totul Verde SRL – SC 4 Est Macs Construct SRL – Smm Invest Co SRL.

Oltenia Garden și Bugaru Trans sunt două firme din Craiova cu experiență în domeniu. Prima este cunoscută pentru lucrările de amenajare a spațiilor verzi, cealaltă pentru lucrările de construcții. Bugaru Trans derulează în prezent ample lucrări în Zona Metropolitană Craiova, pe partea de rețele de apă și canalizare, în cadrul Masterplanului de apă și apă uzată al județului Dolj.

Asocierea Bugaru Trans (lider) – Total Pur Design SRL – Hydrostroy AD lucrează în cartierul Magnolia (gospodărie de apă nouă și lucrări de reabilitare a rețelei de canalizare), la Mischii (stație de pompare nouă la Gospodăria de Apă existentă Șimnic Superior, conductă de aducțiune de la GA Șimnic Superior la GA Mischii – 8.150 m), la conducta de transport apă de la GA Gârlești la GA Ghercești (8.455 m) și la reabilitarea conductei de aducțiune Bariera Vâlcii (344 m). Valoarea contractului este de 34,8 milioane de lei (fără TVA).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS