8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljS-a pus schela pe blocurile din Lăpuş. Reabilitarea se face pe fonduri europene

S-a pus schela pe blocurile din Lăpuş. Reabilitarea se face pe fonduri europene

În sfârşit, la şase ani de la semnarea contractelor pentru reabilitare termică a 18 blocuri din Craiova cu fonduri europene s-a pus schela pe faţada clădirilor. Contractele de finanţare între Primăria Craiova şi ADR Sud Vest Oltenia au fost semnate în 2017 respectiv 2018 pentru mai multe loturi de blocuri din cartierul Lăpuş-Argeş. Contractele de finaţare sunt prin POR 2014-2020, iar beneficiari, 828 de proprietarii şi 401 de apartamente.

Blocurile din cartierul Lăpuș intră în reabilitare/sursa foto: Facebook

Blocurile care vor fi reabilitate cu fonduri europene sunt următoarele: S3, S4, S5, S6, U2, U9, U7, U6a, U6b, O7, O8, O10, O13, O15, Bl1, Bl.2, Bl.3, Bl.4. din cartierul Lăpuş.

Lucrările de care aceste blocuri din Craiova vor beneficia sunt , aşa cum spuneam, susţinute din fonduri europene, dar şi de la bugetul local şi buzunarul locatarilor. Reabilitarea vizează anveloparea faţadei cu polistiren sau cu panouri termoizonalnte. Totodată, se face înlocuirea tâmplăriei de lemn cu tip termopan dotată cu grile de aerisire pentru eliminarea condensului, reabilitarea tereaselor şi a planşeelor de la subsol. Cea mai importantă intervenţie este separarea utilităţilor pe casa scării, adică se face o contorizare individuală. Proiectele prevăd înlocuire totală a instalaţiei de încălzire centrală, înlocuire totală a distribuţiei pentru apă caldă menajeră. Se vor monta robineţi de presiune diferenţială şi robineţi de echilibrare termo- hidraulică. Se înlocuiesc lifturile şi se construiesc rampe pentru persoane cu dizabilităţi. Au intrat în acest program de reabilitare blocurile care nu au avut lucrări neautorizate, iar locatarii au fost de acord.

Proprietarii plătesc 25% din costuri

Cota de cofinanţare a proprietarilor este de 25% din valoarea cheltuielilor. Plata se face în 10 ani, la DIT odată cu plata taxelor şi impozitelor.

Au intrat la reabilitare 18 blocuri, care vor beneficia de lucrări de termoizolare cu panouri, de schimbarea tâmplăriei, izolarea terasei, realizare planșeu peste subsol, dar și de schimbarea instalațiilor de apă caldă menajeră sau alte lucrări conexe. Este vorba de patru proiecte pe fonduri europene ce au fost demarate în perioada iunie – iulie 2022, iar termenul de finalizare al lucrărilor de reabilitare este de 6 luni de la ordinul de începere. Costurile sunt acoperite în proporție de 60 % din fonduri europene, 15 % din bugetul local, iar restul de 25 % de proprietari, care își pot eșalona plățile pe o perioadă de 10 ani de la recepție.
Firma care va executa lucrările este Capital Invest Design SRL Ilfov, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei Craiova.

Blocurile din cartierul Lăpuș intră în reabilitare/sursa foto: Facebook

Reabilitarea s-a scumpit

Trebuie menţionat că în cazul acestor blocuri preţul reabilitării pe fonduri europene a crescut de la expertiză la începerea lucrărilor. Creşterea este cu 20% mai mare faţă de costurile iniţiale. În urmă cu un an, Primăria Craiova a fost nevoită să refacă devizele şi să ceară din nou acordul proprietarilor.
De exemplu, blocul O13 din cartierul Lăpuş, Asociaţia de proprietari nr. 5 a fost prins la reabilitare în anul 2018 cu „o valoarea totală a lucrărilor de intervenție inclusiv TVA, în sumă de 723.154,11de lei din care constructii-montaj (C+M) inclusiv TVA 19% în valoare de 601.453,46 lei. Ulterior, proiectantul a refăcut devizul de lucrări şi costurile au crescut. „Conform devizului general, actualizat la faza DTAC, valoarea totală necesară realizării obiectivului de investiție – blocul O13, este de 1.053.886,46 lei (inclusiv TVA) din care constructii-montaj 925.802,19 lei (inclusiv TVA). Durata de execuție a lucrărilor de intervenție este de 6 luni”.

Blocurile din cartierul Lăpuș intră în reabilitare/sursa foto: Facebook


Un alt exemplu este şi cvartalul de blocuri S3, S4, S5 şi S6 şi 4 de pe strada Grigore Pleşoianu. Conform devizului general actualizat în 2021, valoarea totală, inclusive TVA, a lucrărilor de intervenție pentru blocul 4 este de : 1.394.595,11 lei din care constructii-montaj (C + M) inclusiv TVA 19% în valoare de 1.195.601,88 lei. Durata totală de execuție 6 luni. Valoarea contribuţiei proprietarilor va fi de 136.953 de lei din cheltuielile eligibile şi 158.365de lei din cheltuielile neeligibile.

Reprezentanţii administraţiei locale spuneau atunci că ridicarea costurilor aferente lucrărilor de reabilitare termică a blocurilor are următoarele cauze:


– actualizarea prețurilor la materialele de construcții, în sensul corelării acestora cu prețurile existente în prezent pe piața materialelor de construcții.– aplicarea prevederilor OUG nr. 114 privind instituirea unor măsuri în domeniul investițiilor publice și a unor măsuri fiscal-bugetare, modificării și completării unor acte normative și prorogării unor termene prin care s-a impus un cuantum de minim 3.000 lei lunar pentru salariul de bază minim brut pe țară, garantat în plată pentru domeniul construcțiilor, reflectat implicit în creșterea tarifului unitar mediu/ora de manoperă. La faza de elaborare a proiectului tehnic fața de D.A.L.I au fost propuse lucrări suplimentare de optimizare a soluției tehnice propuse în D.A.L.I. Precizăm că, în conformitate cu prevederile art. 12 alin. 1 din HG 907/2016, proiectul tehnic de execuție constituie documentația prin care proiectantul poate optimiza, prin propuneri tehnice, opțiunea aprobată în cadrul D.A.L.I”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS