14.4 C
Craiova
vineri, 3 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCimitirul Bobonete, o ruşine pentru Craiova

Cimitirul Bobonete, o ruşine pentru Craiova

Situaţia din Cimitirul Bobonete din Craiova se înrăutăţeşte, iar întreaga zonă este de groază. Mormane de gunoi, miros de animale în putrefacţie şi buruieni peste tot – aceasta este imaginea întregului cimitir care a fost uitat complet de autorităţi.

Cimitirul Bobonete este o pată neagră a oraşului. Nimeni pare că nu se îngrijeşte de administrarea lui, iar modul în care arată este rupt din cele mai urâte filme de groază. Autorităţile nu ridică un deget pentru ca acel cimitir să arate decent şi curat, măcar în amintirea celor plecaţi dintre noi. Motivul ar fi lipsa unor documente.

O parte din vină o poartă, însă, şi unii oameni care aruncă resturile peste tot în cimitir. „Nu e nicăieri în Craiova un cimitir mai urât ca acesta. E al nimănui. Părintele spune că nu e al parohiei, primăria spune că nu e al ei. Părintele ia banii la fiecare înmormântare, se plătesc locurile de veci, dar în rest nimeni nu are grijă de acest cimitir. Nici maşina de gunoi nu vine să ridice gunoaiele. Miroase îngrozitor în tot cimitirul, s-au făcut mormane de gunoi peste tot. Nu e administrator, absolut nimic. Fiecare dintre noi trebuie să menţinem curăţenia la cavouri, dar în rest cine se ocupă? Este îngrozitor şi foarte urât ce se întâmplă aici“, a spus un craiovean care făcea curăţenie la cavoul familie.

Parohia îşi doreşte soluţii

Preotul paroh al Bisericii Sfântul Ioan Botezătorul, adică cea mai apropiată biserică de Cimitirul Bobonete, spune că sunt pur şi simplu disperaţi cu privire la situaţia acestui cimitir. Parohia susţine că încearcă să se ocupe de curăţenia din cimitir, atunci când se poate, însă nu este de datoria ei.

„Din anul 2009 cimitirul nu ne mai aparţine nouă, ca parohie. De atunci ar fi trebuit să se ocupe primăria şi să îl dea către RAADPFL. Cunoaştem situaţia şi noi ne ocupăm atât de mult cât putem. Luăm oameni cu ziua, îi plătim noi, ca să mai adune din mizerie. Însă, marea problemă este că străzile din această zonă nu au contract cu firma de gunoi. Deci pe aici nu trece nicio maşină de gunoi. Deci chiar dacă strângem, nu avem unde să îl ducem. Vorbim de multe ori şi cu oameni care au maşini să ne ajute să transportăm gunoiul. Dar nu vor să facă acest lucru fiindcă fără un contract cu un administrator al cimitirului riscă să li se ridice maşinile.

Pentru noi este o pată pe obraz situaţia acestui cimitir. Dar oamenii trebuie să ştie că suntem legaţi la mâini şi că nu suntem noi administratorii. Mai este o mare problemă. Prin spatele cimitirului există spaţii, anumite portiţe, pe care oamenii le-au făcut şi pe unde intră special să îşi arunce gunoiul menajer. Se aruncă inclusiv cauciucuri, scutece. Nu mai ştim ce să facem şi cui să ne adresăm.“, a spus preotul paroh.

Drumul spre nicăieri

Gazeta de Sud a mai scris în luna noiembrie 2021 despre situaţia în care se află Cimitirul Bobonete. Pe atunci, primăria şi RAADPFL au dat vina pe un proces verbal care nu fusese finalizat. Până în anul 2009, Cimitirul Bobonete s-a aflat în administrarea Parohiei Sfântul Ioan Botezătorul, aşa cum spunea Mitropolia Olteniei în noiembrie anul trecut. Din acel an, acesta a fost predat către Primăria Craiova. Mai departe, în Hotărârea de Consiliu Local nr. 526 din 2009, s-a aprobat darea în administrare, către Regia Autonomă de Administrarea Domeniului Public şi Fondului Locativ Craiova a Cimitirului Bobonete, aşa cum se procedează cu toate cimitirele care aparţin primăriei. Însă, reprezentanţii RAADPFL Craiova au susţinut, în noiembrie 2021, că nici până atunci nu se făcuse un proces verbal de predare-primire. Situaţia nu a fost nici acum rezolvată, după 13 ani de când cimitirul ar fi trebuit să se afle în grija primăriei.

Ce spune primăria

Primăria Craiova susţine, ca şi în noiembrie anul trecut, că administrarea cimitirului cade tot în sarcina parohiei. Asta din cauza lipsei unor documente care nu au fost puse încă la dispoziţia municipalităţii. „Deși există o hotărâre de Consiliu Local prin care Cimitirul Bobonete a fost cedat de parohie Primăriei Craiova, această hotărâre nu a avut finalitate, deoarece predatorul – parohia Bobonete nu a pus la dispoziția Primăriei și RAADPFL, operatorul care are în gestiune locurile de veci din administrarea Municipiului Craiova, registre cu evidențele necesare administrării unui cimitir și nici autorizația DSP a cimitirului. Până la finalizarea transferului de acte între parohie și Primărie – RAADPFL, cimitirul Bobonete trebuie administrat, în continuare, de parohie“, ne-au comunicat reprezentanţii primăriei.
Aşadar, cel puţin deocamdată, situaţia Cimitirului Bobonete rămâne incertă.

Citeşte şi: Gata cu aglomeraţia dintre Balş şi Slatina! Se circulă pe tot Tronsonul II al Drumului Expres

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS