28.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăLocalDoljCe a lăsat în urmă potopul din Craiova

Ce a lăsat în urmă potopul din Craiova

Potopul din Craiova, de noaptea trecută, a lăsat în urmă mai multe pagube. Mai mulţi muncitori din cadrul RAADPFL, Salubritate şi CAO au fost pe teren toată noaptea de duminică spre luni, dar şi din această dimineaţă, pentru a încerca să îndrepte situaţia. Chiar şi aşa, ploaia a fost destul de puternică şi s-au creat câteva probleme serioase în oraş.

Vremea de noaptea trecută ne-a demonstrat, din nou, că oraşul nostru nu are un sistem de canalizare pregătit pentru o cantitate atât de mare de precipitaţii. Există câteva zone ale Craiovei în care cantităţile mari de apă fac prăpăd de fiecare dată. Este vorba despre Podul din Bariera Vâlcii, pasajul Electroputere, strada Bibescu sau strada Râului, în zona canalului colector. Pe lângă acestea, există multe alte străzi care se inundă pentru că sistemul de canalizare nu face faţă. Primarul Craiovei, Lia Olguţa Vasilescu, a făcut mai multe informări către craioveni, pe Facebook, în timp real, pe Facebook, legate de situaţia din oraş. Aceasta a spus că sistemul de canalizarea este construit potrivit normelor europene, care prevăd că poate colecta maxim 25 l/mp. Însă, duminică noaptea a plouat mult mai mult, iar problemele nu au întârziat.

Săpături însemnate pe strada Toporaşi

În lupta cu potopul, primăria a scos în stradă mulţi muncitori de la RAADPFL, Salubritate şi CAO pentru a remedia problemele chiar duminică noaptea. Însă, chiar şi în această dimineaţă mulţi muncitori încă se luptau cu efectele ploii torenţiale. Astăzi de dimineaţă se lucra pe strada Bibescu, unde s-a lăsat asfaltul pe o porţiune destul de mare, în jurul unei canalizări, din cauza cantităţii mari de apă. „Pe strada Bibescu se repară laterala unui camin de canalizare afectat de volumul mare de apă provenită din precipitaţii. Este afectată o singură bandă de circulaţie care o să fie redată astăzi în trafic după efectuarea reparaţiilor“, a spus Aurelia Filip, viceprimarul oraşului.

Strada Bibescu

De asemenea, circulaţia de sub pasajul suprateran, spre Universitate, a fost închisă pentru lucrări astăzi. A fost afectat un canivou al CET şi a fost nevoie de reparaţii. De aemenea, o conductă de pe strada Toporaşi s-a spart, iar Compania de Apă Oltenia intervine astăzi pentru reparaţii. În acea zonă s-au făcut săpături masive. „Din cauza cantităţii de apă, a cedat conducta. Am zis că dacă tot săpăm, să săpăm mai mult şi să facem o reaparaţie mai mare, chiar dacă nu ar fi fost nevoie de atât de mult pentru că avaria nu este atât de mare cât am făcut noi săpăturile“, a spus un muncitor al CAO.

Calea Bucureşti, sub pasajul suprateran

Multe containere îngropate au început să plutească

Tot cantitatea mare de apă a făcut ca unele containere îngropate să înceapă să plutească. Acestea s-au ridicat zeci de centimetri din cauza apei acumulate sub ele. Unele dintre ele se află în zona Grădinii Botanice din Craiova, pe Calea Severinului. „Au început să plutească peste noapte. Probabil pentru ca nu sunt fixate bine. Oricum, lucru românesc. Dacă tot le-au montat, au pus pietre pe lângă ele, nu înţeleg de ce nu au terminat lucrarea“, a spus un craiovean care locuieşte în zona respectivă.

Şi în Craioviţa au fost containere îngropate care s-au ridicat din cauza apei, în zona Fortuna. Viceprimarul Craiovei spune că acele containere care au început să plutească nu sunt încă fixate.
„Aceste containere sunt nerecepţionate. Lucrarea nu este terminată. După terminarea îngropării, se trece la etanşeizarea lor. Până atunci sunt nişte vase goale, pe care apa le ridică. Proiectul prevede să fie recepţionate toate odată. Am făcut demersuri să preluăm în tranşe şi nu a acceptat ADR“, a spus Aurelia Filip.

Olguţa Vasilescu vrea schimbarea normativelor legate de sistemul de canalizare

Primarul Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, a publicat un mesaj pe Facebook, în care face referire la întreaga situaţie creată de ploaia torenţială de noaptea trecută. Olguţa Vasilescu spune că muncitorii de la CAO, Salubritate şi RAADPFL au reuşit să deblocheze circulaţia în tot oraşul destul de repede, cu excepţia câtorva situaţii unde intervenţiile au fost mai însemnate. Primarul Craiovei spune că este nevoie să se schimbe normativele privind sistemul de canalizare.

„Cele mai mari probleme le-am avut și la aceasta furtună în zona canalului Râului. Așa cum am anunțat, lucrăm de câteva luni la partea de documentație pentru a mări debitul de apă care poate fi preluat de acest canal unde se deversează canalizarea din Craiova, mai ales că devine clar că schimbările climatice vor mai genera acest tip de evenimente. Am preluat deja de la Primăria Podari o mare parte de teren unde canalul casetat se poate extinde și suntem în discuții avansate și cu Ministerul Apărării pentru a prelua și de la ei teren, cu același scop.

De la ploaia de anul trecut am învățat ce e de făcut și suntem în faza de pregătire a acestei investiții atât de necesare orașului nostru. Insist să atrag atenția MDRAP, cum o fac deja de câțiva ani, că trebuie schimbate normativele pentru rețelele de canalizare din România, care sunt nemodificate din anii ’80. Altfel, orice investiție am face, ea va trebui să respecte normativul de 25 litri/mp“, a scris Lia Olguţa Vasilescu.

„Același tip de inundații au avut loc, anul trecut, și în Italia sau Germania“

Olguţa Vasilescu Aceleași probleme de imposibilitate a preluării unui debit mai mare de 25 litri/mp au fost în ultimii ani nu doar la Craiova, ci și la Cluj, București, Galați etc. E clar că în România nu se mai poate discuta de climă temperat continentală cu astfel de evenimente care nu au loc o dată la un secol, ci anual. Dacă asta înseamnă modificarea normativelor și la nivel european, e momentul ca să fie făcută discuția și la UE. Același tip de inundații au avut loc, anul trecut, și în Italia sau Germania, iar sistemul lor de canalizare s-a comportat la fel ca și cel din România“, a mai scris Lia Olguţa Vasilescu.

UPDATE: Primarul Craiovei a anunţat că s-au remediat defecţiunile de sub pasaj şi de pe strada Bibescu, iar în acest moment se circulă normal în ambele zone.

Citeşte şi: Potop în Bănie! Cod roșu în tot județul

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS